Οι επόμενες κινήσεις κυβέρνησης και θεσμών. Στο δρόμο προς το Eurogroup με το βλέμμα στις αγορές. Ελπίδες και προβλήματα

Οι επόμενες κινήσεις κυβέρνησης και θεσμών. Στο δρόμο προς το Eurogroup με το βλέμμα στις αγορές. Ελπίδες και προβλήματα
Eurokinissi

Τα μηνύματα που λαμβάνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα του χρέους είναι θετικά, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαρίσει ποια θα είναι η κατάληξη της διαπραγμάτευσης μεταξύ των θεσμών. Η διαπίστωση μετά συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ότι και οι δύο πλευρές συγκλίνουν στο γεγονός ότι θα πρέπει άμεσα να προσδιοριστούν τα μέτρα για το χρέος, δίνει το στίγμα των προθέσεων του Ταμείου.

Ερωτηματικό ωστόσο παραμένει μέχρι ποιο σημείο είναι διατεθειμένο το ΔΝΤ να υποχωρήσει στις απαιτήσεις του Βερολίνου. Η περιγραφή χωρίς την ποσοτικοποίηση των μέτρων, οριοθετεί το πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ. Άλλωστε οι πληροφορίες από τις συναντήσεις στο Μπάρι στο πλαίσιο της συνόδου του G7, αναφέρουν ότι υπήρξε κινητικότητα σε τεχνικό επίπεδο.

Στο τραπέζι βρίσκονται οι προτάσεις που έχει επεξεργαστεί ο ESM, προκειμένου να ικανοποιηθούν και οι δύο πλευρές. Αυτές αναμένεται να εξεταστούν και κατά τη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group, προκειμένου να υπάρξει πρόοδος έως τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 22 Μαΐου Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης αναμένεται να ενημερωθεί για τις προθέσεις των Ευρωπαίων, έχοντας στα χέρια του το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης το οποίο κατατέθηκε το Σάββατο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο χρόνος έως τις 22 Μαΐου δεν αρκεί προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις, μεταθέτοντας τη λύση για τις αρχές του Ιουνίου. Υπό αυτές τις συνθήκες ο χρόνος πιέζει για ακόμα μια φορά την Ελληνική πλευρά, καθώς το καλό σενάριο που έχει αρχίσει τα τελευταία 24ωρα να καλλιεργεί η κυβέρνηση για έξοδο στις αγορές το επόμενο διάστημα και ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, θα κριθεί από το χρόνο λήψης των αποφάσεων για το χρέος.

Μια λύση σε σύντομο χρονικό διάστημα που θα κρατά το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και θα επιτρέπει στην ΕΚΤ να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, θα δημιουργεί τις συνθήκες επίσπευσης της απόπειρας επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές. Στην περίπτωση όμως νέων καθυστερήσεων το κλίμα θα αλλάξει και πάλι, επαναφέροντας την αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία της Ελληνικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση προς το παρόν κινείται με βάση το πρώτο σενάριο. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες διερευνητικές επαφές, προκειμένου να υπάρξει βολιδοσκόπηση των προθέσεων ξένων επενδυτικών τραπεζών. Αυτή τη στιγμή οι εισηγήσεις προτείνουν «έξοδο» στις αγορές τον Ιούλιο, αφού πρώτα έχει αποφασίσει η Ευρώπη και το ΔΝΤ για το χρέος και η ΕΚΤ για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη τα χαμηλά σε σχέση με το παρελθόν επίπεδα επιτοκίων δείχνουν ότι υπάρχει κινητικότητα και χαράσσουν το δρόμο για τις επόμενες κινήσεις, χωρίς όμως να μπορεί να προεξοφληθούν οι προθέσεις των Γερμανών από τη στιγμή που τα αποτελέσματα των εκλογών ισχυροποιούν ακόμα περισσότερο τη θέση της Άγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Δημοφιλή