ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
16/05/2017 03:50 EEST | Updated 16/05/2017 03:51 EEST

EWG: Στόχος η συνολική πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου

EMMANUEL DUNAND via Getty Images
Greece's Finance Minister Euclid Tsakalotos arrives for an Eurogroup Finance Ministers' meeting at the European Council, in Brussels on November 9, 2015. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)

Προς πολιτική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και το ζήτημα του χρέους στο Eurogroup της 22 Μαΐου κινείται η ευρωζώνη, όπως φάνηκε και στη συζήτηση στο EuroWorking Group που έγινε τη Δευτέρα 15 Μαΐου.

Όπως ανέφερε πηγή της ευρωζώνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, όλες οι πλευρές θέτουν ως στόχο να υπάρξει συνολική συμφωνία στις 22 Μαΐου.

Ειδικότερα, κατά τη συνεδρίαση των επιτελών των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης, συζητήθηκε πρώτα η πορεία εφαρμογής των προαπαιτούμενων και στη συνέχεια πιο συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το EWG θα συνεδριάσει και πάλι στις 22 Μαΐου πριν από το Eurogroup, προκειμένου να ολοκληρωθεί η προετοιμασία της συνεδρίασης.

Ωστόσο χθες από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε πως συμφωνία για το χρέος ίσως πάει λίγο μετά τις 22 Μαΐου.

«Νομίζω ότι πρέπει να τελειώσουμε με το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε. Από την αρχή είχα δηλώσει ότι εδώ θα υπάρχουν μέτρα δυσάρεστα, μέτρα που δεν θα θέλαμε να τα πάρουμε, μέτρα που έχουν επιβάρυνση για τα λαϊκά στρώματα. Εμείς κάναμε την επιλογή για μια συμφωνία που κάνει συμβιβασμούς αλλά ταυτόχρονα ανοίγει δρόμους, στις εργασιακές σχέσεις με την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων, ανοίγει δρόμους για ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, ανοίγει δρόμους για τις επενδύσεις που χρειάζεται η ελληνική οικονομία», είπε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι για την κυβέρνηση προϋπόθεση είναι η συμφωνία της 22 Μαϊου, που μπορεί να πάει και λίγο περισσότερο, μέχρι την τελική συμφωνία που θα συμπεριλαμβάνει το χρέος.

«Είναι το τέλος της ιστορίας και η αρχή ενός success story; Όχι. Αλλά είναι αυτές οι παρεμβάσεις που από τη δική μας σκοπιά πρέπει να υποστηριχθούν για να αλλάξει σελίδα αυτή η χώρα», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Διαβάστε επίσης:

Τσακαλώτος: Στόχος μας να φύγουμε από το πρόγραμμα το 2018, να γυρίσουμε σελίδα

Sponsored Post