ΔΙΕΘΝΕΣ
16/05/2017 14:46 EEST | Updated 16/05/2017 16:05 EEST

Τουρκική ΝΟΤΑΜ απαγορεύει ασκήσεις γύρω από την Σαμοθράκη

Reuters Staff / Reuters
Tourlitis lighthouse. Andros island. Cyclades Greece.

Η Τουρκία απαγορεύει στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να διενεργούν στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Σαμοθράκη, εκδίδοντας ΝΟΤΑΜ με αριθμό  Α2352/17, αναφέρει το Militaire.gr. Είχε προηγηθεί μάλιστα ελληνική NOTAM, η υπ’ αριθμ. A1064/17, η οποία καθόριζε τις συνθήκες επικοινωνίας κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης που επρόκειτο να διενεργηθεί στη συγκεκριμένη περιοχή.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι χθες, Δευτέρα, σημειώθηκε σειρά τουρκικών προκλήσεων από αέρα και θάλασσα. Αρχικά παραβιάστηκαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα στη θαλάσσια περιοχή στα βόρεια του Αγαθονησίου, στα πλαίσια της τουρκικής ναυτικής άσκησης «Θαλασσόλυκος ’17» (“DenizKurdu”). 

Στο μεταξύ εντός του ελληνικού FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως, είχαν εισέλθει 20 τουρκικά F-16, πέντε αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 και 19 ελικόπτερα. Συνολικά καταγράφηκαν 37 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 141 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορα σημεία του αρχιπελάγους. Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, ενώ σε 9 περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή.

Οι νέες προκλήσεις έρχονται λίγες ημέρες μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Πεκίνο, κατά την διάρκεια της οποία τονίστηκε η ανάγκη αποκλιμάκωσης των σχέσεων των προκλήσεων στο Αιγαίο.

Sponsored Post