Τέταρτος γραμματέας του υπουργείου Μετανάστευσης παραιτείται λόγω Μουζάλα

Τέταρτος γραμματέας του υπουργείου Μετανάστευσης παραιτείται λόγω Μουζάλα
sooc

Χωρίς κανένα γενικό γραμματέα έχει μείνει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής καθώς, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου ο μοναδικός υπάρχων, Τάσος Σαλτερής, φέρεται να έχει παραιτηθεί ακολουθώντας την πορεία δύο ακόμη γενικών γραμματέων και ενός ειδικού που έχουν απομακρυνθεί μέσα σε διάστημα 20 μηνών.

Ο κ. Σαλτερής, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, είχε ορκιστεί γενικός γραμματέας Υποδοχής, δηλαδή αρμόδιος για τη λειτουργία όλων των δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, στις 24 Οκτωβρίου 2016. Η τοποθέτησή του είχε αναγγελθεί πέντε μέρες νωρίτερα στην προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις από τη θορυβώδη παραίτηση του προκατόχου του. Ο κ. Βουδούρης είχε απομακρυνθεί τον Σεπτέμβριο καταγγέλλοντας δημόσια τον Γ. Μουζάλα για κατασπατάληση πόρων, παράλληλο σύστημα διοίκησης γύρω από τον υπουργό και τεράστια καθυστέρηση στις προετοιμασίες για την καλύτερη λειτουργία των δομών φιλοξενίας.

Δυστυχώς, οι καταγγελίες Βουδούρη επιβεβαιώθηκαν παταγωδώς το χειμώνα που ακολούθησε με τα εκατοντάδες αντίσκηνα θαμμένα στον πάγο, τους ανθρώπους που πέθαναν στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν και τα επεισόδια που ξέσπασαν στις δομές. Πάντως, ο κ. Μουζάλας είχε επιβραβευθεί από τον πρωθυπουργό στον ανασχηματισμό του Νοεμβρίου, καθώς το υπουργείο του αυτονομήθηκε και ο ίδιος αναβαθμίστηκε σε υπουργό, χωρίς όμως έκτοτε να έχει πετύχει τη σύσταση Οργανογράμματος για τη λειτουργία του ή να το στελεχώσει με γενικούς γραμματείς.

Οταν ορκίστηκε ο Τάσος Σαλτερής, ο Γ. Μουζάλας ήταν ακόμη αναπληρωτής αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική υπαγόμενος στον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή. Στη σύντομη τελετή της ορκωμοσίας, μάλιστα, ο Π. Κουρουμπλής δήλωνε πως «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υποδέχεται με τις καλύτερες ευχές τον κ. Σαλτερή, ένα νέο άνθρωπο, στον οποίον εμπιστευόμαστε την κρίσιμη θέση του γενικού γραμματέα Υποδοχής και είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η επιλογή θα δικαιώσει όσους εμπιστευόμαστε αυτή τη νέα προσπάθεια και τον νέο άνθρωπο αυτό».

Λιγότερο ενθουσιώδης, ο κ. Μουζάλας επέλεξε να ευλογήσει τα γένια του λέγοντας απλώς ότι «ο νέος γενικός γραμματέας αναλαμβάνει σε μια πολύ σημαντική φάση, όπου η κατάσταση είναι ελεγχόμενη πια και έχουμε πολλή δουλειά, δουλειά, δουλειά».

Την ίδια μέρα εκδηλωνόταν μια ακόμη σοβαρή εξέγερση στη Μόρια της Λέσβου που έδειξε ότι η κατάσταση μόνον «ελεγχόμενη» δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Οι εργαζόμενοι στο hotspot αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τους χώρους, οι οποίοι στη συνέχεια πυρπολήθηκαν από τους διαμαρτυρόμενους πρόσφυγες και μετανάστες με αποτέλεσμα να καούν τουλάχιστον 8 κοντέινερ.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο κ. Μουζάλας είχε ανεβάσει τους τόνους στη Βουλή προσπαθώντας να απαντήσει σε επίκαιρη επερώτηση βουλευτών της Ν.Δ. Μάλιστα, εγκατέλειψε το συναινετικό ύφος και τη συγγνώμη που είχε σε άλλη περίπτωση ζητήσει από τον Ν. Δένδια επιτιθέμενος στη Ν.Δ. που του άσκησε κριτική.

Στο διάστημα των επτά μηνών που ακολούθησε, ο κ. Σαλτερής είχε μικρή παρουσία στις δημόσιες εμφανίσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποτήρι ξεχείλισε προσφάτως, με το γενικό γραμματέα να διαμαρτύρεται, όπως και ο προκάτοχός του, για θέματα αρμοδιοτήτων, καθώς ο υπουργός συνέχισε να δουλεύει με τους συνεργάτες του προσωπικού του γραφείου που λάμβαναν τελικά τις αποφάσεις χωρίς να έχουν θεσμική εξουσιοδότηση. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Τ. Σαλτερής επέστρεψε ήδη στο Γραφείο Συντονισμού της κυβέρνησης όπου ήταν και πριν αποσπασμένος.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι, εκτός των Οδ. Βουδούρη και Τ. Σαλτερή, τον Νοέμβριο του 2016 παραιτήθηκε και ο γενικός γραμματέας Μετανάστευσης Βασίλης Παπαδόπουλος. Το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα μέσω του Ελεύθερου Τύπου, που αποκάλυψε ότι ο κ. Παπαδόπουλος είχε υποβάλει ως τότε τρεις παραιτήσεις καθώς διαφωνούσε, μεταξύ άλλων, με την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας που οδηγούσε σε διαρκώς διογκούμενη συγκέντρωση προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού επισημαίνοντας ελλείψεις στην προστασία των προσφύγων.

Το θέμα της απαρέγκλιτης τήρησης της συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία έχει αναχθεί όλο αυτό το διάστημα από τον κ. Μουζάλα σε «τοτέμ». Σε κάθε ευκαιρία, ο κ. Μουζάλας τονίζει πόσο σημαντική είναι η συγκεκριμένη συμφωνία κατηγορώντας οποιονδήποτε δεν δείχνει τον απαραίτητο σεβασμό. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το επεισόδιο που εκδηλώθηκε πριν από λίγες μέρες (26/4/2017) δημοσίως, στο ραδιοφωνικό «αέρα» του κομματικού σταθμού του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο». Εκεί παραχωρούσε συνέντευξη ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας όταν αιφνιδιαστικά ο προϊστάμενός του Γ. Μουζάλας ζήτησε να βγει εκείνος και να μιλήσει. Ο κ. Μπαλάφας αποχώρησε από τη συνομιλία και ο υπουργός μίλησε «για να συμπληρώσει» τον υφιστάμενό του και να αναδείξει ακριβώς τη σημασία αυτής της πολιτικής.

Πάντως, ο κ. Μπαλάφας παρέμεινε στο υπουργείο αν και ακόμη δεν του έχουν εκχωρηθεί αρμοδιότητες από τον υπουργό Γ. Μουζάλα. Επίσης, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής παραμένει χωρίς εγκεκριμένο Οργανόγραμμα με συνέπεια να καθυστερούν και οι πληρωμές εργαζομένων παρά το γεγονός ότι η Ε.Ε. διαθέτει τα σχετικά κονδύλια.

Εσωκομματικές τριβές

Η πλήρωση των κενών θέσεων γενικών γραμματέων υπό τον Γ. Μουζάλα έχει προκαλέσει και εσωκομματικές τριβές. Υποψήφια για μία από τις θέσεις ήταν η Πέτη Πέρκα, σύντροφος του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας Δ. Βίτσα. Ο κ. Βίτσας δεν κάλεσε τον Γ. Μουζάλα σε εκδήλωση για τους πρόσφυγες υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Χαϊδάρι. Η κ. Πέρκα δεν έγινε ποτέ γραμματέας στο Μεταναστευτικής Πολιτικής και αποκαταστάθηκε σε άλλο υπουργείο.

Οχι γενικός αλλά ούτε… ειδικός

Οι ελλείψεις στη διαχείριση κονδυλίων είχαν προκαλέσει άλλη μία παραίτηση ήδη από το 2015. Ηταν τότε ο ειδικός γραμματέας της Υπηρεσίας ∆ιαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραµµάτων Ασύλου, Υποδοχής, Ενταξης Γ. Καρατζόγλου. Η υπηρεσία αυτή είχε συσταθεί ως Διαχειριστική Αρχή επειδή το καλοκαίρι του 2015 δεν μπορούσαν να ξεκινήσουν εκταμιεύσεις ευρωπαϊκών κονδυλίων και αφού ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας αναγκάστηκε να συγκαλέσει σύσκεψη μες στον Αύγουστο ζητώντας να ανακληθούν άδειες υπαλλήλων! Λίγους μήνες μετά τη σύστασή της, πάντως, ο κ. Καρατζόγλου δήλωνε παραίτηση και η διαχειριστική αρχή συστάθηκε ένα χρόνο αργότερα υπό τον Α. Χαρίτση σε άλλο υπουργείο.

Δημοφιλή