Αποφυλακίστηκε η Αμερικανίδα κατάσκοπος Τσέλσι Μάνινγκ. «Το μέλλον σημαντικότερο από το παρελθόν», δήλωσε

Αποφυλακίστηκε η Αμερικανίδα κατάσκοπος Τσέλσι Μάνινγκ. «Το μέλλον σημαντικότερο από το παρελθόν», δήλωσε
REUTERS

Η Αμερικανίδα διευμφυλική στρατιώτης Τσέλσι Μάνινγκ αφέθηκε σήμερα, Τετάρτη, ελεύθερη, έχοντας συμπληρώσει μόλις επτά από τα 35 έτη που είχε καταδικαστεί στην φυλακή.

«Ό,τι κι αν μου επιφυλάσσει το μέλλον, είναι σίγουρα σημαντικότερο σε σύγκριση με το παρελθόν», δήλωσε η Μάνινγκ μετά την αποφυλάκισή της.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού επιβεβαίωσε στο BBC ότι η κατάσκοπος αποχώρησε από την στρατιωτική φυλακή Fort Leavenworth στο Κάνσας. Υπενθυμίζουμε ότι ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, είχε μειώσει την ποινή της, γεγονός που είχε προκαλέσει την αντίδραση των Ρεπουμπλικανών που θεωρούσαν ότι η συγκεκριμένη ενέργεια δεν βοηθάει στην αποτροπή μελλοντικών διαρροών.

Η Τσέλσι Μάνινγκ, η οποία έχει γεννηθεί άνδρας, είχε καταδικαστεί το 2013 σε 35ετή ποινή κάθειρξης για περισσότερες από 20 κατηγορίες που συμπεριελάμβαναν την κατασκοπεία και την συνεργασία με τον εχθρό. Έως ότου εκδικαστεί η υπόθεση, είχε ήδη εκτίσει τρία χρόνια.

Η ίδια υπηρετούσε στο Ιράκ, όταν είδε ένα αμερικανικό ελικόπτερο να βομβαρδίζει αμάχους στην Βαγδάτη, με αποτέλεσμα να χάσουν 12 άνθρωποι την ζωή τους, ανάμεσά τους και δύο ρεπόρτερ του Reuters. Η στρατιώτης, η οποία τότε δεν είχε εκφράσει την επιθυμία της για αλλαγή φύλου, είχε στείλει βίντεο με το συγκεκριμένο περιστατικό, καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες ακόμα αρχεία του αμερικανικού στρατού, στην ιστοσελίδα διαρροών WikiLeaks.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι ο ιδρυτής της WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, είχε δηλώσει νωρίτερα φέτος ότι θα δεχόταν να εκδοθεί στις ΗΠΑ εάν ο Ομπάμα απένειμε χάρη στην Μάνινγκ. Μετά την γνωστοποίησης της συγκεκριμένης είδησης, ο Άσανζ έγραψε στο Twitter: «Μια επική νίκη. Ανυπομονώ να την συναντήσω».

Δημοφιλή