Οι Αμερικανοί δεν μπορούν να βρουν τη Β.Κορέα στον χάρτη (κυριολεκτικά) αλλά ξέρουν τι πρέπει να γίνει με αυτή

Οι Αμερικανοί δεν μπορούν να βρουν τη Β.Κορέα στον χάρτη (κυριολεκτικά) αλλά ξέρουν τι πρέπει να γίνει με αυτή
bedo via Getty Images

Γνωρίζουμε από παλιά (ήδη πχ από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία) πως ένας σημαντικός αριθμός Αμερικανών δεν τα πηγαίνει και πολύ καλά με τη γεωγραφία. Αυτό παρά το γεγονός πως οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει ή συμμετάσχει σε πολλούς πολέμους σε διάφορα μήκη και πλάτη της γης ενώ τα συμφέροντα της χώρας σε μεγάλο αριθμό κρατών ανά την υφήλιο είναι κρίσιμα και οι ειδήσεις σχετικά με αυτά άφθονες στα ΜΜΕ.

Θα έλεγε βέβαια κανείς πως στα χρόνια του internet και με όλη αυτή τη δημόσια συζήτηση στις ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα, την όλο και πιο επιθετική ρητορική του νέου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ και την παραδοχή από πλευράς του 57% των Αμερικανών πως η χώρα αυτή είναι ο μεγαλύτερος εχθρός τους...θα ήξεραν και κατά που πέφτει.

Κι όμως...Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Morning Consult για τους New York Times ...μόλις το 36% των Αμερικανών μπορεί να βρει τη Βόρεια Κορέα στο χάρτη. Κάποιοι μάλιστα εκ των 1.746 ερωτηθέντων νόμιζαν πως είναι στο Αφγανιστάν, άλλοι στην Ινδία, στην Ιαπωνία στη Νότια Κορέα ή ακόμη και στο Βιετνάμ.

Μεγαλύτερη επιτυχία πάντως είχαν οι άνδρες (45%) έναντι των γυναικών (37%) και οι ψηφοφόρου που δηλώνουν ανεξάρτητοι ή Ρεπουμπλικάνοι (σε ποσοστά βέβαια του 39% και 37%) έναντι των Δημοκρατικών (31%).

You will find more statistics at Statista

Το δεύτερο ερώτημα που τέθηκε στους συμμετέχοντες στην έρευνα αφορούσε τη στάση που θα πρέπει να κρατήσουν οι ΗΠΑ απέναντι στη Βόρεια Κορέα.

Και για να το θέσουμε ακριβώς όπως οι New York Times «If Americans Can Find North Korea on a Map they're more likely to prefer diplomacy» (Εάν οι Αμερικανοί μπορούσαν να βρουν τη Βόρεια Κορέα στο χάρτη είναι πιο πιθανό να προτιμούσαν τη διπλωματία).

Γιατί όπως φαίνεται στην έρευνα η πλειοψηφία όσων πέρασαν το τεστ της γεωγραφίας τάσσονται περισσότερο υπέρ των οικονομικών κυρώσεων, της αύξησης των πιέσεων στην Κίνα ή ακόμη και υπέρ κυβερνοεπιθέσεων εναντίον στρατιωτικών στόχων στη Βόρεια Κορέα και λιγότερο υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης σε αντίθεση με όσους αδυνατούν να βρουν τη χώρα στο χάρτη...

Σημειώνεται πως και σε άλλες αντίστοιχες έρευνες που έχουν διενεργηθεί στο παρελθόν, 6 στους 10 Αμερικανούς δεν ήξεραν που βρίσκεται το Ιράκ ενώ το 75% αδυνατούσε να βρει στο χάρτη το Ιράν και το Ισραήλ.

Δημοφιλή