ΕΙΔΗΣΕΙΣ
17/05/2017 15:23 EEST | Updated 17/05/2017 15:51 EEST

Τσίπρας σε δημοσιογράφους: Κινδυνεύω να φορέσω γραβάτα όταν απομειωθεί το χρέος

JANEK SKARZYNSKI via Getty Images
Greek Prime Minister Alexis Tsipras (L) and President of the European Commission Jean-Claude Juncker joke about a tie on the second day of the fourth European Union (EU) eastern Partnership Summit in Riga, on May 22, 2015 as Latvia holds the rotating presidency of the EU Council. EU leaders and their counterparts from Ukraine and five ex-Soviet states hold a summit focused on bolstering their ties, an initiative that has been undermined by Russia's intervention in Ukraine. AFP PHOTO / JANEK SKARZYNSKI (Photo credit should read JANEK SKARZYNSKI/AFP/Getty Images)

Στον «κίνδυνο» να χρειαστεί σύντομα να φορέσει γραβάτα επειδή θα υπάρξει απομείωση του χρέους αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας με δημοσιογράφους στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η Μέρκελ έχει αναλάβει την διαπραγμάτευση εκ μέρους της Γερμανίας για την ρύθμιση του χρέους (είναι on board είπε), ενώ εκτίμησε ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ξεκινήσει «επενδυτικό τσουνάμι».

Αναφερόμενος στην κατάθεση της τροπολογίας της ΝΔ για τα αντίμετρα είπε ότι «καλωσορίζω το ενδιαφέρον της ΝΔ για τα αντίμετρα. Τον Δεκέμβριο δεν είχε ψηφίσει την απονομή της 13ης σύνταξης αλλά τώρα λέει να δώσουμε από το πλεόνασμα – εκ του ασφαλούς βέβαια. Είναι ενδιαφέρουσα η στροφή στα αντίμετρα τα οποία κατά τα άλλα τα θεωρεί αέρα». Μάλιστα επεσήμανε ότι «οι τροπολογίες της ΝΔ αφορούν τα αντίμετρα και όχι τα μέτρα. Η ΝΔ λέει ότι θα εφαρμόσει τα μέτρα όταν εγώ λέω ότι δεν θα τα εφαρμόσω αν δεν υπάρξει λύση για το χρέος».

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στις συνομιλίες που είχε με Λαγκάρντ και Μέρκελ. «Η εκτίμηση μου μετά τη συνάντηση με την Λαγκάρντ είναι ότι, το Ταμείο εννοεί αυτά που λέει, αυτό έχει δυο πλευρές, η μία είναι ότι το παιχνίδι δεν είναι στημένο, δηλαδή να διακινδυνεύσουμε να είναι δύσκολη βραδιά η 22α Μαΐου. Η θετική όψη είναι ότι το ΔΝΤ στηρίζει κάτι που ζητάμε εδώ και επτά χρόνια: την απομείωση του χρέους τουλάχιστον έως το 2017 που είναι και το μεσοπρόθεσμο διάστημα. Η Λαγκάρντ είπε ότι βρίσκεται σε σύγκρουση με τον Σόιμπλε και ότι ακόμη και αν θέλει να κάνει πίσω δεν μπορεί γιατί αυτό δεν θα περάσει από το ΔΣ του ΔΝΤ», τόνισε ο πρωθυπουργός και εξήγησε γιατί επικοινώνησε με την Μέρκελ αμέσως μόλις επέστρεψε από την Κίνα: «η βασική μου ανησυχία ήταν αν την διαχείριση της διαπραγμάτευσης για το χρέος εκ μέρους της Γερμανίας την είχε αποκλειστικά ο υπουργός Οικονομικών της. Γι’ αυτό της τηλεφώνησα. Η Μέρκελ με διαβεβαίωσε ότι αυτή είναι on board στην διαπραγμάτευση και ότι στις 22 θα έχουμε κατάληξη».

«Πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι, είναι σκληρή η διαπραγμάτευση και είναι υπαρκτή η αντιπαράθεση μεταξύ Σόιμπλε και ΔΝΤ. Εμείς βγαίνουμε από το κάδρο. Κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι δεν κάναμε μεταρρυθμίσεις. Είμαι αισιόδοξος. Τα μηνύματα που παίρνω είναι ότι θα έχουμε θετική έκβαση στις 22 Μαΐου. Μάλιστα αυτά που ακούμε είναι τόσο θετικά, its too good to be true, που μας κάνουνε και ανησυχούμε σε βαθμό που θα αναγκαστώ να φορέσω και γραβάτα δηλαδή», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλ. Τσίπρας ρωτήθηκε αν φοβάται ότι η σύγκρουση ΔΝΤ – Σόιμπλε μπορεί να αφήσει ξεκρέμαστη την Ελλάδα. «Όχι καθόλου δεν το φοβάμαι, για έναν πολύ απλό λόγο που δεν τον κρύβει ούτε η Μέρκελ όταν μιλά μαζί μου. Δεν θέλει να πάει στις εκλογές με ανοιχτό το ελληνικό ζήτημα».

Για το ενδεχόμενο να μην μπει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «θα είναι μια εξέλιξη που πράγματι θα έχει αναταράξεις, αλλά δεν θα αφορούν μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη που θα πρέπει να αποφασίσει να μοντάρει ένα νέο πρόγραμμα στον ESM το οποίο έχει άλλους κανόνες και άλλα προαπαιτούμενα. Εκεί θα υπάρξει επί της ουσίας επαναπροσδιορισμός».

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζει έξοδο στις αγορές μέσα στο καλοκαίρι για να εκμεταλλευθεί το χαμηλό επίπεδο των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων που έχουν πέσει στα επίπεδα του 2009. «Με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και αν έχουμε λευκό καπνό στις 22 Μαΐου, δηλαδή αν προχωρήσουμε στην συνολική συμφωνία με την απομείωση του χρέους που θα μας βάλει και στο Q.Ε, το επόμενο διάστημα θα έχουμε ένα επενδυτικό τσουνάμι», είπε χαρακτηριστικά.