Χαμένος προϊστορικός πολιτισμός; Το πράσινο βραχιόλι σε σπήλαιο της Σιβηρίας που αναστάτωσε τους επιστήμονες

Χαμένος προϊστορικός πολιτισμός; Το πράσινο βραχιόλι σε σπήλαιο της Σιβηρίας που αναστάτωσε τους επιστήμονες

Ένα πράσινο βραχιόλι σε μια σπηλιά της Σιβηρίας ανέτρεψε όλα όσα πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες για τους λεγόμενους Ντενισόβιους (Denisova hominin), ένα ανθρώπινο υποείδος του γένους Homo που κατοικούσε στην οροσειρά Αλτάι της Σιβηρίας.

Οι Ντενισόβιοι θεωρούνταν περισσότερο πρωτόγονοι από τους Νεάτερνταλ. Ελάχιστα πράγματα γνωρίζουμε γι' αυτούς, καθώς οι αρχαιολόγοι μέχρι σήμερα είχαν εντοπίσει μονάχα ορισμένα οστά και δόντια, τα οποία δεν είναι ικανά να μας παρέχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του συγκεκριμένου «υποείδους».

Αρχαιολογική ανασκαφή στο σπήλαιο των Ντενισόβιων στην οροσειρά Αλτάι της Σιβηρίας έφερε στο φως ένα πράσινο βραχιόλι, το οποίο ήταν κρυμμένο ανάμεσα σε άλλα χρηστικά αντικείμενα και μια στοίβα από οστά μαμούθ. Κανείς δεν πίστευε πως το συγκεκριμένο ανθρώπινο υποείδος θα ήταν ικανό να δημιουργήσει ένα τέτοιο κόσμημα, γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά.

Οι Νεάντερταλ, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ανέπτυξαν τέτοιου είδους τεχνοτροπία γύρω στο 10.000 π.Χ., όμως το συγκεκριμένο βραχιόλι είναι 40.000 ετών! Αυτό σημαίνει πως οι Ντενισόβιοι ίσως στο μέλλον να μην θεωρούνται υποείδος, αλλά είδος του γένους Homo και μάλιστα αρκετά εξελιγμένο. Η συγκεκριμένη είδηση μάλιστα ευνοεί εκείνους που διατείνονται ότι υπήρξαν χαμένοι προϊστορικοί πολιτισμοί στον πλανήτη μας, για τους οποίους γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα.

Το πράσινο βραχιόλι είναι φτιαγμένο από τους λεγόμενους χλωρίτες, μια ομάδα φυλλοπυριτικών ορυκτών. Εκτιμάται πως κατασκευάστηκε ώστε να μπορεί να φορεθεί από γυναίκες ή εφήβους σε ιδιαίτερα ξεχωριστές περιστάσεις. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι το βραχιόλι ανακαλύφθηκε πριν από επτά χρόνια, όμως πρόσφατα υπολογίστηκε το έτος κατασκευής του.

Δημοφιλή