Μητσοτάκης: Η πατρίδα μετατρέπεται σε αποικία λιτότητας χωρίς τέλος

Μητσοτάκης: Η πατρίδα μετατρέπεται σε αποικία λιτότητας χωρίς τέλος
Nikos Libertas / SOOC

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε, όπως αναμενόταν ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετατρέπει την πατρίδα σε αποικία λιτότητας χωρίς ημερομηνία λήξης.

Μιλώντας κατά τη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής, σημείωσε ότι «σε λίγο 144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και 9 βουλευτές των ΑΝΕΛ δεν θα αναμετρηθούν με τη συνείδησή τους και θα ψηφίσουν με τα δύο χέρια. Έτσι θα κλείσει ο κύκλος της μεγαλύτερης απάτης που έζησε η χώρα στη σύγχρονη πολιτική ιστορία».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «ζούμε σήμερα ένα εφιάλτη που είναι αποτέλεσμα των επιλογών των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου. Η Ελλάδα σήμερα θα ήταν κανονική χώρα της Ευρωζώνης αν δεν διακόπταν η πορεία της χώρας» και υπογράμμισε: «Η πατρίδα μετατρέπεται σε αποικία λιτότητας χωρίς τέλος».

«Κι εμείς ψηφίσαμε μνημόνια, δεν το κάναμε με τόσο ενθουσιασμό»

Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε και στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, με αιχμή το αφορολόγητο, ενώ τόνισε: «Κι εμείς ψηφίσαμε μνημόνια, δεν το κάναμε με τόσο ενθουσιασμό».

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έφερε «τέταρτο μνημόνιο, χωρίς χρηματοδότηση», σημειώνοντας ότι τα μέτρα που ψηφίζονται, ύψους 4,9 δισ., είναι 9,5 φορές περισσότερα από το «mail Χαρδούβελη».

«Το μνημόνιο 4 είναι βαρύ, άδικο, χωρίς χρηματοδότηση και περιλαμβάνει 4,9 δισ. νέα μέτρα που κανείς δεν ζητούσε πριν από ένα χρόνο», συνέχισε και αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, είπε: «Έχετε καταντήσει να είστε η καλύτερη διαφήμιση της λιτότητας στην Ευρώπη».

Αναφερόμενος στα αντίμετρα, είπε πως είναι «απλά το περιτύλιγμα του πακέτου των μέτρων».

Σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Τσίπρα, ότι θα φορέσει γραβάτα εφόσον διευθετηθεί το ζήτημα του χρέους, τόνισε ότι «είστε ικανός να βάλετε και σμόκιν στην παραλία, για να μασκαρέψετε τα ψέματα που λέτε».

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει ότι έκανε το 2015. «Σας καλώ να παραιτηθείτε, μετά την ψήφιση των μέτρων, και να δώσετε τον λόγο στον λαό, όπως το 2015», τόνισε. Και κατέληξε: «Είστε μόνοι σας με την κοινωνία απέναντι. Ψηφίστε λοιπόν μόνοι σας τα μέτρα».

Μητσοτάκης: Θα μας πείτε τίποτα για τα μέτρα, κ. Τσίπρα;

Ο πρόεδρος της ΝΔ στη δευτερολογία του, απαντώντας στον πρωθυπουργό, είπε «πρώτη φορά πρωθυπουργός αναλαμβάνει σύμβουλος στρατηγικής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

«Θα σας συμβούλευα αντί να κρατήσετε τις δικές μου ομιλίες δυο χρόνια μετά, δεν μας δίνετε τις δικές σας δυο χρόνια πριν. Εσείς έχετε δυσκολία να εξηγήσετε πως αντί να σκίσετε τα μνημόνια φέρνετε 4ο μνημόνιο» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεσμεύει τη χώρα με νέα μέτρα μετά τη λήξη του 3ου μνημονίου. Αυτό λέγεται 4ο μνημόνιο».

Επίσης, τόνισε πως ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στα μέτρα παρά μόνο στα αντίμετρα και σημείωσε πως δεν υπάρχει πουθενά ρητή δέσμευση ότι δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα εάν δεν μειωθεί το χρέος.

«Θα μας πείτε τίποτα για τα μέτρα, κ. Τσίπρα; Οι μειώσεις των συντάξεων υπήρξαν στην ομιλία σας; Μόνο τα αντίμετρα υπάρχουν;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής. «Η μόνη χώρα που είναι σε ύφεση είναι η Ελλάδα. Αυτά είναι τα επιτεύγματά σας», είπε.

«Αυτό που φέρνετε είναι ή δεν είναι 4ο μνημόνιο;», αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και απάντησε: «Είναι 4ο μνημόνιο γιατί περιλαμβάνει υποχρεώσεις που δεν είναι στο 3ο».

Δημοφιλή