Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο από τη Βουλή. Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση

Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο από τη Βουλή
Menelaos Myrillas / SOOC

Πολυνομοσχέδιο με μέτρα και αντίμετρα, τέταρτο Μνημόνιο ή Μνημόνιο 3 plus, όπως και αν το αναφέρει το εκάστοτε κόμμα, η σημερινή (Πέμπτη) ήταν η μέρα που ψηφίστηκε από τη Βουλή.

«Ναι» ψήφισαν 153 βουλευτές, της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ «όχι» είπαν 128 βουλευτές. «Παρών» δεν είπε κανένας βουλευτής, ενώ απουσίαζαν 19 (εκ των οποίων οι 16 της Χρυσής Αυγής). Συνολικά ψήφισαν 281 βουλευτές.

Την στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών είχαν τα άρθρα 70 και 71 που αφορούν την μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στα αγροτικά εφόδια και την κατάργηση του αφορολόγητου των βουλευτών.

Τα δύο αυτά άρθρα υπερψηφίστηκαν από 280 βουλευτές ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Κουκούτσης καταψήφισε.

Μήνυμα στους δανειστές ότι πλέον είναι στιγμή να τηρήσουν και εκείνοι τις δεσμεύσεις τους και να σεβαστούν τις θυσίες του ελληνικού λαού, έστειλε o πρωθυπουργός μετά την ψηφοφορία.

«Με το αποτέλεσμα και της σημερινής ψηφοφορίας η Ελλάδα έχει τηρήσει στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα. Τώρα είναι η μπάλα στο γήπεδο των δανειστών. Είναι η σειρά τους να τηρήσουν και αυτοί τις δεσμεύσεις τους, στο ακέραιο όπως κάναμε κι εμείς. Αναμένουμε και δικαιούμαστε , από τη συνεδρίαση του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, μια απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους που θα είναι αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού», δήλωσε αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Παρών από την Τασία Χριστοδουλοπούλου στο άρθρο 56

«Παρών» ψήφισε η Τασία Χριστοδουλοπούλου του ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο 56, επικαλούμενη προσωπικούς λόγους, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει ότι δεν υπάρχει κανένα πολιτικό θέμα με την πρώην υπουργό και ότι είχε ενημερωθεί ο πρωθυπουργός για την απόφασή της. Το άρθρο 56 αφορά στη διαδικασία απόλυσης εκπαιδευτικών σε ιδιωτικά σχολεία. Η ίδια, με γραπτή δήλωσή της εξηγεί την ψήφο της, για προσωπικούς λόγους, που αφορούν στον αδελφό της, ο οποίος ήταν συνδικαλιστής ιδιωτικών εκπαιδευτικών και δεν είναι πια στη ζωή.

Ονομαστική ψηφοφορία

Αίτημα για ονομαστικές ψηφοφορίες κατέθεσαν τόσο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΚΚΕ.

Ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε επί της αρχής και όλων των άρθρων.

Η ΝΔ επί της αρχής και των άρθρων , 1, 2, 10, 15 και 163.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το αίτημα της οποίας υπογράφει και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Καράς ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και επί των άρθρων 1, 15, 17, 20, 57, 58, 69, και 80.

Η συζήτηση ξεκίνησε το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα με την ψηφοφορία. Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών κινήθηκαν στους ίδιους υψηλούς τόνους που έγινε και η συζήτηση νωρίτερα. Και ενώ μέσα στη Βουλή διεξαγόταν η συζήτηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, έξω ξεσπούσαν επεισόδια, όταν ομάδα κουκουλοφόρων εισήλθε στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας και προσπάθησε να εισέλθει στο προαύλιο της Βουλής. Φωτιά πήγε το φυλάκιο στον άγνωστο στρατιώτη.

Τσίπρας: Το καλοκαίρι του 2018 θα βγούμε οριστικά από τα μνημόνια

«Περνάμε σε μια θετική ατζέντα και για τη χώρα και για την κοινωνία» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, εξαπολύοντας επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση για την ρητορική της.

Δηλώνοντας βέβαιος ότι το καλοκαίρι του 2018 θα βγούμε οριστικά από τα μνημόνια, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για ατέρμονη καταστροφολογία.

«Είχατε σήμερα μια μεγάλη ευκαιρία να αλλάξετε αφήγημα και αυτή την ευκαιρία την πετάτε. Λέτε σήμερα δυο πράγματα. Ότι η κυβέρνηση φέρνει τέταρτο και τα αντίμετρα είναι αέρας κοπανιστός. Θα ζητήσω από τους συνεργάτες μου να κρατήσουν τις σημερινές δηλώσεις για τα σποτάκια των ευρωεκλογών. Γιατί το Μάιο του 2019 που είναι οι ευρωεκλογές όχι μόνο δεν θα έχουμε τέταρτο μνημόνιο αλλά θα έχουμε βγει από τα μνημόνια ήδη από το 2018 και θα έχουν υλοποιηθεί όλα τα αντίμετρα που θα ανακουφίζουν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.΄Κλείνει η αξιολόγηση και οδεύουμε μετά από επτά ολόκληρα χρόνια σε μια συνολική συμφωνία για να βγει η χώρα από τα μνημόνια.Περνάμε σε μια θετική ατζέντα και για τη χώρα και για την κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα αναγνώρισε ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι όντως ένας πολύ ισχυρός αντίπαλος «αλλά και ψευδοπροφήτης».

Σημειώνεται ότι η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα και τα αντίμετρα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να επικυρωθεί από το Eurogroup το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της κάνει λόγο για τέταρτο Μνημόνιο.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα αποικία λιτότητας χωρίς ημερομηνία λήξης

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε, όπως αναμενόταν ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετατρέπει την πατρίδα σε αποικία λιτότητας χωρίς ημερομηνία λήξης.

Μιλώντας κατά τη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής, σημείωσε ότι «κλείνει ο κύκλος της μεγαλύτερης πολιτικής απάτης που γνώρισε η χώρα», καθώς όπως τόνισε, «144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και 9 των ΑΝΕΛ ψηφίζουν το τέταρτο μνημόνιο και με τα δύο χέρια». Επίσης τόνισε ότι εάν δεν είχαν ξεγελάσει οι Τσίπρας-Καμμένος τους Έλληνες, «θα ήμασταν μία κανονική χώρα της Ευρωζώνης, όπως εκείνες που βγήκαν από το μνημόνιο».

«Τέτοια πολιτική απάτη δεν έχουμε ξαναδεί στη σύγχρονη ελληνική ιστορία», συνέχισε, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι παγιδεύει τη χώρα σε ένα μέλλον χωρίς προοπτική.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπο της ΝΔ, Βασίλη Κικίλια, είπε ότι «η γραβάτα του κ. Τσίπρα είναι η θηλιά για όλους τους Έλληνες γιατί είναι, θηλιά για την ελληνική οικονομία, τουλάχιστον, μέχρι το 2021».

«Είστε εχθροί του ελληνικού λαού και βάλλετε ευθέως κατά των χαμηλοσυνταξιούχων, των μισθωτών, της μεσαίας τάξης, των ελεύθερων επαγγελματιών και οποίων έχουν μοχθήσει και παλέψει», είπε επίσης ο κ. Κικίλιας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι πήρε την εξουσία για να δώσει 12 δισ. παροχές και έφερε 14,2 δισ. επώδυνα μέτρα, και άλλα 4,9 δισ. με την τελευταία απόφαση.

Γεννηματά: Η κυβέρνηση κάνει τη σοβαρότερη εκχώρηση κυριαρχίας του ελληνικού κράτους

«Σήμερα παίζεται η τρίτη πράξη του δράματος για τον ελληνικό λαό. Η κυβέρνηση κάνει τη σοβαρότερη εκχώρηση κυριαρχίας του ελληνικού κράτους» είπε από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

Η κ. Γεννηματά διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν τηρήθηκε η κοινοβουλευτική σειρά των κομμάτων και έκανε λόγο για κακοπαιγμένη παράσταση και «καρικατούρα του δικομματισμού που δεν κόβει εισιτήρια».

Συγκεκριμένα, κατήγγειλε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός πήρε το λόγο αμέσως μετά τον πρόεδρο της ΝΔ, χωρίς να περιμένει να ακούσει τις τοποθετήσεις όλων των πολιτικών αρχηγών.

Είναι φανερό ότι ο πρωθυπουργός δεν αντέχει να ακούσει άλλη κριτική. Έτσι δεν είναι, κύριε Τσίπρα; Θα μιλήσουμε λοιπόν όποτε μας ορίσετε», είπε η Φώφη Γεννηματά.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, εξήγησε ότι είχαν δοθεί συγκεκριμένες ώρες ομιλίας στους πολιτικούς αρχηγούς έπειτα από συνεννοήσεις με τα γραφεία των πολιτικών αρχηγών για το απόγευμα.

Κουτσούμπας: Μνημόνιο στην τετάρτη

Για «μνημόνιο στην Τετάρτη» έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στην Βουλή, τονίζοντας ότι πρόκειται για μέτρα στήριξης της κερδοφορίας των μονοπωλίων και κατευθύνσεις αύξησης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και ενίσχυσης της συγκέντρωσης του κεφαλαίου, τα οποία προωθούνται σε όλα τα κράτη- μέλη της ΕΕ.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι τα δύο αλλεπάλληλα μνημόνια που έφερε η κυβέρνηση είναι αρκετά για να πέσει η «αριστερή μάσκα» της, «που καλλιέργησε ανοχή, που παγίδευσε με κινήσεις εντυπωσιασμού, με επισκέψεις του πρωθυπουργού σε χώρους μνήμης- τιμής ηρωικών γεγονότων και μορφών του λαϊκού μας κινήματος, της ταξικής πάλης, της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, του ίδιου του ΚΚΕ».

Θεοδωράκης: Η Ελλάδα παραμένει εγκλωβισμένη στα μνημόνια

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε από του βήματος της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο πως η μεγάλη εικόνα είναι ότι η Ελλάδα σήμερα έπειτα από 3 μνημόνια παραμένει εγκλωβισμένη στα μνημόνια, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης που βγήκαν από τα μνημόνια.

Έκανε λόγο για ψέματα και λαϊκισμό της νυν κυβέρνησης και των προηγούμενων. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καθυστέρησε να κλείσει την αξιολόγηση επί 7 μήνες και η οικονομία έχασε τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ. «Φέρνετε και υπογράφετε ό,τι να' ναι. Δεν είναι η απειρία, αλλά η κουτοπόνηρη αντίληψη πολιτικής» είπε χαρακτηριστικά.

«Δικό σας το νέο μνημόνιο , δικές και οι ευθύνες» είπε επίσης, ξεκαθαρίζοντας ότι το Ποτάμι δεν ψηφίζει ούτε μέτρα, ούτε αντίμετρα.

Καμμένος: Δεν μειώνονται οι αποδοχές στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας

Σε κανένα στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας δεν μειώνεται οι αποδοχές, διεμήνυσε ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο.

Ο κ. Καμμένος έδωσε συγχαρητήρια στην ομάδα διαπραγμάτευσης για το αποτέλεσμα που επετεύχθη παρά την τεράστια πίεση, όπως είπε, για τη μείωση του προϋπολογισμού εις βάρος των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Το μισθολόγιο χωρίς να επιβαρύνει το υπουργείο Οικονομικών, χωρίς να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της χώρας, κάνοντας μια συνετή πολιτική, καταφέρνει όχι να μειώσει έστω και ένα ευρώ μισθό στελέχους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά αντίθετα να δοθούν 19,5 εκατ. ευρώ ως ένα μέρος από την οφειλόμενη αποκατάσταση από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, τόνισε ο υπουργός Άμυνας.

Επισήμανε επίσης πως για πρώτη φορά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα δικαιούνται να παίρνουν και τα νυχτερινά και να θεσπιστεί το επίδομα παραμεθορίου.

Λεβέντης: Η σημερινή ημέρα είναι η αποτυχία 7 ετών άκαρπης λιτότητας

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, τόνισε πως «η σημερινή συνεδρίαση καταγράφεται στην ιστορία ως η αποτυχία 7 ετών άκαρπης λιτότητας». Υποστήριξε πως «η λήψη μέτρων εκ του προοιμίου δείχνει ότι οι ξένοι δεν μας εμπιστεύονται γιατί κανείς πρωθυπουργός δεν προχώρησε στις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε». «Θα παραιτούμουν εάν ήμουν πρωθυπουργός και μου ζητούσαν τη λήψη μέτρων προκαταβολικά» είπε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε ότι «οι βουλευτές της συμπολίτευσης επιχειρούν στη Βουλή να προβάλλουν εικονική πραγματικότητα εστιάζοντας στις ομιλίες τους κυρίως στα αντίμετρα».

Τσακαλώτος: Μείωση φόρων μέχρι 3 δισ. ευρώ έως το 2021

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, επεσήμανε ότι εάν η Ελλάδα είναι εντός στόχων όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα τα αντίμετρα θα είναι ακόμη περισσότερα, φτάνοντας μάλιστα τα 3 δισ. ευρώ σε μειώσεις φόρων έως το 2021. Επικαλούμενος και τον πρόεδρο του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι με δεδομένη τη δέσμευση της χώρας ότι θα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, θα έχουμε 3,5% και το 2019 και σε συνδυασμό με την υποχρεωτική περικοπή των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2019 κατά 1% του ΑΕΠ, δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για τα αντίμετρα 1%. Κατ’ αντιστοιχίαν, είπε ο κ. Τσακαλώτος, αυτό θα συμβεί και το 2020, όπου πάλι θα έχουμε 1 συν 1 μέτρα και αντίμετρα, εκτός - πρόσθεσε, αν γίνει κάτι συνταρακτικό ή κάτι πολύ θετικό.

«Διαπραγματευτήκαμε σε αυτή την περίοδο μέχρι τέλους, εντός ενός ασφυκτικού πλαισίου, στο οποίο κυριαρχούν δογματικές, νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις» είπε από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου και περιέγραψε τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις: «Βρεθήκαμε επανειλημμένως απέναντι σε ακραίες απαιτήσεις, απαιτήσεις συχνά ατεκμηρίωτες, δεδομένης της κατάστασης της οικονομίας, απαιτήσεις για μέτρα με πολλές φορές τιμωρητικό χαρακτήρα, απέναντι στην ελληνική κοινωνία που τόλμησε να αμφισβητήσει τον μονόδρομό τους και την σιδηρά πειθαρχία, απαιτήσεις που βασίζονταν σε εμμονές και συχνά και σε έναν οικονομικό ανορθολογισμό».

Βενιζέλος: Σήμερα ψηφίζουμε το μνημόνιο 3 plus

Αιχμηρός κατά της κυβέρνησης ήταν και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος,ο οποίος είπε ότι «σήμερα ψηφίζουμε το μνημόνιο 3 plus με μέτρα για την περίοδο μέχρι και τον Ιούλιο του 2018, και το μνημόνιο 4 για την περίοδο μέχρι και το 2021 που αφορά την επόμενη Βουλή και την επόμενη κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση».

Για κάλπικη αντιπαράθεση κυβέρνησης με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, ενώ τόνισε ότι «το μόνο βεβαιωμένο πλεόνασμα σήμερα είναι η οργή του λαού εναντίον τους γιατί είναι υπηρέτες των δανειστών».

Φωτίου: Ντροπή στους πορφυρογέννητους των Κολεγίων να μιλούν για συσσίτια στα σχολεία

Μια ακόμη κόντρα ξέσπασε μετά τις αναφορές περί «πορφυρογέννητων των κολεγίων που λοιδορούν τα σχολικά γεύματα» της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, Θεανούς Φωτίου.

Ειδικότερα, η κ. Φωτίου είπε ότι «τα δύο δισ. ευρώ αντίμετρα αιμοδοτούν το νέο κράτος προστασίας που στήνουμε και εμείς θα είμαστε εδώ και αυτό θα το υλοποιήσουμε» και επιτέθηκε τόσο στην αντιπολίτευση όσο και στα ΜΜΕ, κάνοντας λόγο για «λαίλαπα ψευδολογίας που σαρώνει όλη τη χώρα». Στη συνέχεια τόνισε: «Το 50% των οικογενειών θα έχουν σχολικά γεύματα. Ντροπή σας να τα λοιδορείτε. Γιατί τα σχολικά γεύματα δημιουργούν τις αρχές της συντροφικότητας των παιδιών. Ντροπή σας, οι πορφυρογέννητοι των κολεγίων, να μιλάτε για συσσίτια, όταν εσείς τα λέγατε γεύματα στα κολέγια».

Δήλωση που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και το δηκτικό σχόλιο του προεδρεύοντος του Σώματος, Νικήτα Κακλαμάνη: «Είναι εύκολο, αν μπούμε στο Google, να δούμε ποιοι είναι των κολεγίων» σχολίασε ο Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ βλέποντας ότι οι αντιδράσεις συνεχίζονταν, πρόσθεσε: «Ηρεμήστε! Γιατί πορφυρογέννητοι των κολεγίων δεν υπάρχουν μόνον από εδώ. Μπορεί να εννοεί και την από κει πλευρά (σσ. εννοώντας την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ)».

Δημοφιλή