Οι προσδοκίες μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Τα σενάρια της επόμενης ημέρας για τη ρύθμιση του χρέους

Οι προσδοκίες μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Τα σενάρια της επόμενης ημέρας για τη ρύθμιση του χρέους
Sooc

Με τις πιθανότητες να ανακοινωθεί η τελική λύση για το χρέος στο Eurogroup της 22ας Μαΐου να περιορίζονται σημαντικά, η Βουλή απόψε το βράδυ θα ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα και τα «αντισταθμιστικά» τα οποία συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές.

Το βλέμμα των εκπροσώπων των Θεσμών θα είναι στραμμένα στην Αθήνα προκειμένου να δουν να ολοκληρώνεται χωρίς απρόοπτα η ψήφιση της συμφωνίας, ώστε στη συνέχεια οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων να ολοκληρώσουν την «έκθεση συμμόρφωσης» την οποία θα παραδώσουν στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Το κείμενο των επικεφαλής θα δώσει το «πράσινο φως» στο Eurogroup, ώστε να προχωρήσουν τις διαδικασίες για την εκταμίευση της δόσης, αλλά κυρίως να καταλήξουν αναφορικά με το θέμα της διευθέτησης του χρέους.

Ωστόσο, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν θα μάθει σε αυτή τη συνεδρίαση το τελικό σχέδιο το οποίο έχουν επεξεργαστεί οι Θεσμοί. Σύμφωνα με στελέχη από την πλευρά των δανειστών η διαπραγματεύσεις σε ανώτερο επίπεδο μεταξύ Ευρωπαίων (Βερολίνου) και ΔΝΤ συνεχίζονται, ώστε το αποτέλεσμα να ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

Σε αυτό το πλαίσιο το Eurogroup θα ετοιμάσει μια δήλωση με την οποία θα περιγράφει τον τρόπο διευθέτησης του χρέους και θα δεσμεύεται ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του υφιστάμενου Μνημονίου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό οι τελικές ανακοινώσεις να γίνουν στο επόμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν το ενδεχόμενο να χρειαστεί ακόμα περισσότερος χρόνος έως την τελική λύση.

Παρόλα αυτά, στο Βερολίνο εκτιμούν ότι η δέσμευση από την πλευρά των Ευρωπαίων για την εφαρμογή μέτρων τα οποία θα καθιστούν βιώσιμο το Ελληνικό χρέος αρκούν ώστε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ να προχωρήσει στην υπογραφή του νέου Μνημονίου με την Ελλάδα, το οποίο θα έχει χρονική διάρκεια έως τη λήξη του Ευρωπαϊκού Μνημονίου.

Αποφάσεις για τα πλεονάσματα

Αντίθετα από τις αποφάσεις για το χρέος στο προσεχές Eurogroup αναμένεται να γίνει αναλυτική συζήτηση για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό, καθώς το Βερολίνο πιέζει ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ να διατηρηθεί τουλάχιστον έως το 2023-2024, προκειμένου να μην χρειαστούν μεγάλες παρεμβάσεις στο χρέος.

Αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι επιμένουν ο στόχος των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων να διατηρηθεί και μετά το 2021, όπως έχει ήδη αποτυπωθεί στο Μεσοπρόθεσμο το οποίο κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί απόψε το βράδυ. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι τελικές αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν στο Eurgoroup της Δευτέρα, χωρίς να αποκαλύπτουν ωστόσο ποιό είναι το σενάριο με τις περισσότερες πιθανότητες.

Τα Ελληνικά σχέδια

Στην Αθήνα προτιμούν να κρατούν «μικρό καλάθι» σε σχέση και με τις πιθανότητες να υπάρξει οριστική λύση για το θέμα του χρέους στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα, χωρίς όμως να αποκλείουν τις εκπλήξεις.

Στόχος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι όλες οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν έως τις αρχές Ιουνίου, προκειμένου να διατηρηθεί το θετικό κλίμα το οποίο δημιουργήθηκε με την κατ΄αρχήν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τους Θεσμούς. Σε αυτό το πλαίσιο το Οικονομικό επιτελείο εξετάζει όλα τα σενάρια σχετικά με την επαναφορά της Ελλάδας στις αγορές, γεγονός όμως το οποίο θα εξαρτηθεί από το χρόνο ανακοίνωσης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, αλλά και της απόφασης της ΕΚΤ για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Δημοφιλή