Προς πρόωρη αποπληρωμή δανείων από το ΔΝΤ κινείται η Κύπρος

Προς πρόωρη αποπληρωμή δανείων από το ΔΝΤ κινείται η Κύπρος
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Προς την κατεύθυνση της πρόωρης αποπληρωμής δανείων που είχαν δοθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προχωρά η κυπριακή κυβέρνηση, με στόχο να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού, σε μια θετική περίοδο για την οικονομία, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου».

Όπως σημειώνεται, οι συγκυρίες ευνοούν τις εξελίξεις καθώς υπάρχει μείωση των αποδόσεων των κυπριακών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, ενώ τα ρευστά διαθέσιμα στα ταμεία του κράτους είναι γύρω στο 1 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας τις χρηματοδοτικές ανάγκες για ολόκληρο το 2017. Επίσης, αναφέρει ο «Φιλελεύθερος», ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ζήτησε και πήρε επίσης εξουσιοδότηση από το Υπουργικό Συμβούλιο για να ξεκινήσει διαβουλεύσεις πρόωρης αποπληρωμής μέρους του δανείου από το ΔΝΤ.

Η τελευταία δόση που πήρε η Κύπρος από το ΔΝΤ ήταν στις 26 Ιανουαρίου 2016 με το ποσό των 126,33 εκατ. ευρώ. Η Κύπρος δεν έκανε χρήση όλου του παρατραβήγματος των 10 δισ. ευρώ που ενέκριναν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και το ΔΝΤ και περιορίστηκε στα 7,25 δισ. ευρώ. Τα δάνεια από το μνημόνιο αντιστοιχούν συνολικά στο 81% του κρατικού χρέους και έχουν παραχωρηθεί με βάση το Euribor. Το μεγαλύτερο μερίδιο του υφιστάμενου χρέους με κυμαινόμενο επιτόκιο αφορά επίσημο δανεισμό από τον ΕΜΣ και το ΔΝΤ. Τα δάνεια από το ΔΝΤ έχουν διάρκεια 7 ετών και ο τύπος του επιτοκίου είναι κυμαινόμενο κλιμακωτό. Τα δάνεια από τον ΕΜΣ έχουν διάρκεια 15,5 έτη και ο τύπος του επιτοκίου είναι κυμαινόμενο. Τα δάνεια από το ΔΝΤ και τον ΕΜΣ είναι συνολικού ύψους 7,298 εκατ. ευρώ.

Δημοφιλή