Σχέδιο δράσης για την προστασία των παιδιών προσφύγων από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Σχέδιο δράσης για την προστασία των παιδιών προσφύγων από το Συμβούλιο της Ευρώπης
A child plays with a balloon in the rebel-held besieged city of Douma, in the eastern Damascus suburb of Ghouta, Syria November 13, 2016. REUTERS/Bassam Khabieh TPX IMAGES OF THE DAY
A child plays with a balloon in the rebel-held besieged city of Douma, in the eastern Damascus suburb of Ghouta, Syria November 13, 2016. REUTERS/Bassam Khabieh TPX IMAGES OF THE DAY
Bassam Khabieh / Reuters

Το διετές Σχέδιο Δράσης για την προστασία των παιδιών προσφύγων και μεταναστών, υιοθέτησαν τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η 127η ετήσια σύνοδος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης διεξάγεται στην Λευκωσία, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Ο γ.γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης, Thorbjørn Jagland, τόνισε ότι «σήμερα, το Συμβούλιο της Ευρώπης συμφώνησε σε συγκεκριμένες δράσεις για την προστασία παιδιών προσφύγων και μεταναστών που προσπάθησαν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, τη βία και τον διωγμό. Πρέπει να σταματήσουμε το φαινόμενο παιδιά να πέφτουν θύματα βίας, κακοποίησης, εκμετάλλευσης και trafficking».

Το Σχέδιο Δράσης προτείνει μέτρα υποστήριξης των κρατών μελών σε όλα τα στάδια του προσφυγικού και επικεντρώνεται ειδικά στα ασυνόδευτα παιδιά. Περιλαμβάνει τρεις πυλώνες:

  • διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών και διαδικασίες φιλικές προς τα παιδιά,
  • παροχή αποτελεσματικής προστασίας,
  • ενίσχυση της ενσωμάτωσης των παιδιών που θα μείνουν στην Ευρώπη.

Τα μέτρα που θα ληφθούν για την προστασία αυτών των παιδιών περιλαμβάνουν: νέες κατευθυντήριες γραμμές για την αξιολόγηση της ηλικίας τους, εναλλακτικές λύσεις για την κράτηση, εγχειρίδιο για την προώθηση φιλικών προς τα παιδιά πληροφοριών, καθώς και κατάρτιση για διαδικασίες που είναι φιλικές προς τα παιδιά.

Η ημερήσια διάταξη της Συνόδου

Η Σύνοδος της Επιτροπής των Υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης έγινε στη Λευκωσία και αποφασίστηκαν επίσης τρόποι αντιμετώπισης του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του εξτρεμισμού και του λαϊκισμού, ώστε να κερδηθεί και πάλι ο σεβασμός των πολιτών στους ευρωπαϊκούς δημοκρατικούς θεσμούς.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ανέφερε ότι ελήφθησαν επίσης σημαντικές αποφάσεις για την ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Ακόμη συζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και υιοθετήθηκαν τρόποι προστασίας των θυμάτων της τρομοκρατίας.

Ο κύριος Κασουλίδης δήλωσε ικανοποιημένος από την επίτευξη των στόχων της Κυπριακής Προεδρίας και έκανε ειδική αναφορά στην υπογραφή της Σύμβασης της Λευκωσίας, η οποία αφορά αδικήματα σχετικά με την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς σε περιοχές όπου υπάρχουν συγκρούσεις.

Τη Σύμβαση υπέγραψαν έξι χώρες, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Αρμενία, η Πορτογαλία, το Σαν Μαρίνο και το Μεξικό. Με την επικύρωσή της από τα εθνικά κοινοβούλια θα τεθεί αυτομάτως σε εφαρμογή. Είναι η πρώτη σύμβαση διεθνώς με ποινικό κώδικα για τους παραβάτες, οι οποίοι θα καταστρέφουν, θα κλέβουν, θα πωλούν ή θα διακινούν παράνομα κλεμμένους θησαυρούς πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η σύνοδος των υπουργών έκλεισε με την τελετή παράδοσης της σκυτάλης για την Προεδρία του επόμενου εξαμήνου στην Τσεχία.

Δημοφιλή