Γιατί αποδείχθηκε άκαρπο το Eurogroup χωρίς συμφωνία για χρέος και εκταμίευση δόσης. Τον Ιούνιο ξεκινούν ξανά οι συζητήσεις

Γιατί αποδείχθηκε άκαρπο το Eurogroup χωρίς συμφωνία για χρέος και εκταμίευση δόσης. Τον Ιούνιο ξεκινούν ξανά οι συζητήσεις
SOOC

Στην «παράταση» έστειλαν για ακόμα μια φορά οι δανειστές τις αποφάσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα διευθέτησης του χρέους.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ και ως εκ τούτου μετέθεσαν τη λήψη των αποφάσεων για το επόμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, αποκλείοντας μάλιστα τη διεξαγωγή μιας έκτακτης συνεδρίασης.

Αντίθετα θετικές ήταν οι εξελίξεις σχετικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, έστω και αν ούτε εδώ υπήρξε οριστική συμφωνία. Σύμφωνα με όσα είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, απομένουν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες οι οποίες θα εξεταστούν τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στο θέμα, με τον Πιέρ Μοσκοβισεί να δηλώνει ότι «Η Ελλάδα έχει σημειώσει πολύ σημαντική πρόοδος και νομίζω ότι σύντομα θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι έχουμε φτάσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης» συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα έχει εκτελέσει συνολικά τις 115 από τις συνολικά 140 δράσεις τις οποίες θα πρέπει να ολοκληρώσει η χώρα.

Συμφωνία υπήρξε ωστόσο για τα πλεονάσματα καθώς οι υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν η Ελλάδα να διατηρήσει τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και στη συνέχεια να ακολουθεί τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο που θα κινηθούν οι στόχοι μετά το 2022.

Εντούτοις, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έφυγε για ακόμα μια φορά από το Eurogroup χωρίς να έχει στα χέρια τη συμφωνία των θεσμών και θα περιμένει και πάλι το αποτέλεσμα του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ.

«Το θέμα ήταν πόση καθαρότητα θα υπάρχει για την ελληνική οικονομία και τις αγορές. Η Ελλάδα κάλυψε τις υποχρεώσεις της και ΔΝΤ και Ευρώπη έπρεπε να καλύψουν τις διαφορές τους», τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση.

Όπως είπε «Στο τέλος φάνηκε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να έχουμε αυτή την καθαρότητα που θα καταλάβουν τόσο οι αγορές, όσο και ο ελληνικός λαός. Έτσι αποφασίσαμε να δοθεί περισσότερος χρόνος για συζητήσεις ώστε να υπάρξει συμφωνία. Είμαι πεπεισμένος ότι όλοι θέλουν να βρουν τον συμβιβασμό τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Εκτιμώ ότι όλοι το έχουν καταλάβει» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών .

Οι διαφορές

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συζητήσεις κατά τη χθεσινή συνεδρίαση έγιναν σε ιδιαίτερα έντονο κλίμα, καθώς παρά τη μικρή προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών οι διαφορές παραμένουν με τους δύο βασικούς παίχτες να διατηρούν τις θέσεις τους.

Η αποτυχία να υπάρξει συνολική συμφωνία και σε αυτή τη συμφωνία, κάνει σαφές ότι Βερολίνο και ΔΝΤ δεν είναι διατεθειμένοι να υπαναχωρήσουν από τις θέσεις που εκφράζουν εδώ και αρκετό καιρό. Ως αποτέλεσμα είναι ο χρόνος να πιέζει και πάλι την Ελλάδα, καθώς πλησιάζουν οι ημερομηνίες για την αποπληρωμή των ομολόγων τα οποία λήγουν τον Ιούλιο.

Ενδεικτικό της έντασης κατά τη διάρκεια των συνομιλιών είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Eurogroup εμμέσως έδειξε ως υπεύθυνο για τις καθυστερήσεις το ΔΝΤ, καλώντας το Ταμείο να λάβει υπόψη του του περιορισμούς που υπάρχουν και πρόσθεσε ότι κάποιοι πρέπει «να προσαρμόσουν τις προσδοκίες τους».

Αναφορικά με το πλαίσιο των συζητήσεων για μεσοπρόθεσμα μέτρα διευθέτησης του χρέους, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι «είχαμε τις πρώτες συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, μελετήσαμε πολύ προσεκτικά τις ανάγκες και τις διαφορετικές επιλογές, αλλά δεν καταλήξαμε σε συνολική συμφωνία. Τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχιστεί η δουλειά και θα προσπαθήσουμε να έχουμε μια συμφωνία στο επόμενο Eurogroup».

Ξεκαθαρίζοντας ότι τα μέτρα θα ληφθούν μετά τη λήξη του υφιστάμενου προγράμματος, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι «υπάρχει το πακέτο του Μαΐου του 2016, αλλά δεν έχει ξεκαθαριστεί το μέγεθος των μέτρων, δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι αριθμοί. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά περισσότερα στοιχεία και φυσικά στο τέλος του προγράμματος θα ξέρουμε περισσότερα για την έκταση των μέτρων. Φτάνουμε στο σημείο να ξεκαθαρίσουμε μέχρι ποιο σημείο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία αυτά με βάση το πακέτο του Μαΐου του 2016 και μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε εάν χρειαστεί».

Δημοφιλή