Είναι πράγματι το Ισλαμικό Κράτος πίσω από την επίθεση στο Μάντσεστερ και γιατί ανέλαβε την ευθύνη;

Είναι πράγματι το Ισλαμικό Κράτος πίσω από την επίθεση στο Μάντσεστερ και γιατί ανέλαβε την ευθύνη;
A police investigator holds a chemistry notebook as he works at residential property in south Manchester, Britain May 23, 2017. REUTERS/Stefan Wermuth
A police investigator holds a chemistry notebook as he works at residential property in south Manchester, Britain May 23, 2017. REUTERS/Stefan Wermuth
Stefan Wermuth / Reuters

To μεσημέρι της Τρίτης, 12 και πλέον ώρες μετά την βομβιστική επίθεση στο Manchester Arena, που κόστισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους-μεταξύ των οποίων παιδιά και έφηβοι- το Ισλαμικό Κράτος βγαίνει μπροστά και αναλαμβάνει την ευθύνη για το νέο τρομοκρατικό χτύπημα.

Στην σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται στον δράστη-τον 22χρονο βρετανό λυβικής καταγωγής Σαλμάν Αμπέντι - ως «στρατιώτη του χαλιφάτου» και τονίζεται: «Με τη χάρη και τη βοήθεια του Αλάχ ένας στρατιώτης (του χαλιφάτου) κατάφερε να τοποθετήσει εκρηκτικούς μηχανισμούς εν μέσω μιας συγκέντρωσης σταυροφόρων στην βρετανική πόλη του Μάντσεστερ...Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί πυροδοτήθηκαν στην αρένα όπου διεξαγόταν η συναυλία».

Τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία σε μια πρώτη ανάγνωση αυτής της δήλωσης είναι τέσσερα και εγείρουν αρκετά ερωτηματικά για την πραγματική ή μη σχέση του 22χρονου με το Ισλαμικό Κράτος:

  • δεν αναφέρεται πουθενά πως ο Αμπεντί ήταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας παρά το γεγονός πως οι βρετανικές αρχές ανέφεραν ξεκάθαρα πως ο δράστης σκοτώθηκε κατά την ενεργοποίηση του εκρηκτικού μηχανισμού
  • γίνεται λόγος για «εκρηκτικούς μηχανισμούς» και όχι για μόνο έναν όπως έχουν ανακοινώσει οι αρχές
  • ο Αμπεντί επίσης δεν χαρακτηρίζεται στην ανακοίνωση του Ισλαμικού Κράτους ως «μάρτυρας» όπως γίνεται συνήθως σε περιπτώσεις που μουσουλμάνος δράστης, δρα μόνος, αποφασισμένος πως θα χάσει τη ζωή και καταφέρει ένα πλήγμα στον «εχθρό» -και μάλιστα τέτοιας έκτασης όπως αυτό στο Μάντσεστερ.
  • - δράστης Αμπεντί δεν αναφέρεται με το νέο όνομα που το Ισλαμικό Κράτος δίνει- ή επιλέγουν οι ίδιοι- σε όσους γίνονται στρατιώτες που υπηρετούν πιστά το χαλιφάτο.

Οι παρατηρήσεις αυτές καθώς και άλλες αντιφάσεις που έχουν εντοπιστεί μεταξύ των αναφορών του Ισλαμικού Κράτους και των επίσημων ανακοινώσεων της αστυνομίας, έχουν εγείρει υποψίες πως το «χαλιφάτο» βασίστηκε σε αρχικές πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει στα μέσα ενημέρωσης- όπως πχ για πολλαπλές εκρήξεις- και είχε δικές του πληροφορίες για το χτύπημα.

Όπως εξηγεί στον Independent ο Jean-Marc Rickli, ερευνητής στο Κέντρο της Γενεύης για Πολιτικές Ασφάλειας και στο Κing's College του Λονδίνου, οι αντιφάσεις αυτές προκαλούν ερωτήματα για το εάν και κατά πόσο ο 22χρονος Αμπεντί είχε συγκεκριμένους δεσμούς με το Ισλαμικό Κράτος.

«Φαίνεται πως αντιδρούν (το Ισλαμικό Κράτος) περισσότερο στο ίδιο το γεγονός παρά παρέχουν πληροφορίες...Αλλά αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί είναι το γεγονός πως εφόσον μιλάμε πράγματι για βομβιστή αυτοκτονίας, απαιτείται ένα επίπεδο δεξιοτήτων για την κατασκευή της βόμβας και αυτό σημαίνει πως το άτομο (ο Αμπεντί) είτε είχε λάβει σχετική εκπαίδευση ή είχε πρόσβαση σε σχετικό εκπαιδευτικό υλικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την ανάληψη ευθύνης, η οργάνωση είθισται να «παρέχει» κάποιες πληροφορίες ώστε να αποδεικνύει πέραν αμφιβολιών πως είναι αυτή- και καμία άλλη- η οργάνωση που πραγματοποίησε την όποια επίθεση.

Ο δρ.Rickli επισημαίνει πάντως πως υπάρχουν ομοιότητες με την επίθεση στη συναυλία που διεξαγόταν στο Bataclan αλλά και στο Stade de France στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015 όπου οι δράστες δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στο χώρο.

Όπως τονίζει, η νέα επίθεση μοιάζει να είναι εμπνεύσεως παρελθόντων γεγονότων αλλά με έναν νέο στόχο: παιδιά και εφήβους.

Το Ισλαμικό Κράτος, όπως εξηγεί, αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ και έχει ανάγκη να διατηρήσει το μομέντουμ : σοκ και δέος. Και διευκρινίζει: «Όταν παρασύρεις ανθρώπους με αυτοκίνητα, οι άνθρωποι το συνηθίζουν, άρα μετά από κάποιο διάστημα πρέπει να κάνεις κάτι χειρότερο».

Και αυτό ήταν η επίθεση στο Mάντσεστερ.

Για την επικεφαλής ερευνητή στο think tank Henry Jackson Society, Nikita Malik πάντως η βόμβα που φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε ήταν «χαμηλής επένδυσης» για το Ισλαμικό Κράτος και η χρήση καρφιών και άλλων αιχμηρών αντικειμένων υποδεικνύει πως ήταν απλής κατασκευής αφού «μπορούσε να κατασκευαστεί από υλικά στα οποία ο καθένας έχει εύκολη πρόσβαση. Δεν απαιτεί κάποια εκπαίδευση ούτε επαφές με κάποια ομάδα- και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό».

Επίσης, όπως επισημαίνει, η συναυλία που ήταν ο στόχος της επίθεσης και το στάδιο γεμάτο κυρίως από γυναίκες και κορίτσια ήταν ένας πιο «εύκολος» στόχος που όμως προκαλεί ένα σοβαρό ψυχολογικό σοκ, προκαλεί «απόλυτο τρόμο». Και αυτή άλλωστε ήταν και η επιδίωξη. Η τρομοκράτηση των Βρετανών.

Σημειώνεται πως πρωταρχικός στόχος των βρετανικών αρχών, όπως έχει αναφέρει ο Ian Hopkins, αρχηγός της αστυνομίας του Μάντσεστερ είναι να διαπιστωθεί πέραν πάσης αμφιβολίας εάν ο δράστης έδρασε μόνος ή εάν είχε συνεργούς, εάν ήταν μέλος ενός ευρύτερου δικτύου. Μέχρι στιγμής πάντως έχει συλληφθεί μόνο ένας 23χρονος αλλά δεν έχει διευκρινιστεί εάν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που να τον συνδέουν με την επίθεση.

Δημοφιλή