Μέσω του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης έφτασε στη Βρετανία ο φερόμενος καμικάζι του Μάντσεστερ

Μέσω του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης έφτασε στη Βρετανία ο φερόμενος καμικάζι του Μάντσεστερ
AOL

Συνεχίζονται οι έρευνες σε Βρετανία και Λιβύη για την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στο Μάντσεστερ και κόστισε τη ζωή σε 22 άτομα. Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος και μέχρι στιγμής στη Βρετανία έχουν συλληφθεί 8 άτομα, ενώ στην Λιβύη συνελήφθη ο πατέρας του φερόμενου ως βομβιστή αυτοκτονίας, καθώς και ένα από αδέλφια του.

Όπως έγινε σήμερα γνωστό από έναν Τούρκο αξιωματούχο, ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης στο Μάντσεστερ της Βρετανίας, ο Σαλμάν Αμπέντι, πέρασε από το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν προς την Ευρώπη.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι πέρασε από το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης. Όμως δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση από τις υπηρεσίες πληροφοριών προς την Τουρκία πριν από την επίθεση στο Μάντσεστερ» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτή η πηγή που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος δεν διευκρίνισε το ακριβές δρομολόγιο του υπόπτου, ούτε την ημερομηνία διέλευσής του από την Τουρκία.

Ένα πρόσωπο στο περιβάλλον της οικογένειας επιβεβαίωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Σαλμάν Αμπέντι βρισκόταν στη Λιβύη προτού επιστρέψει στη Βρετανία, τέσσερις ημέρες πριν από την επίθεση. Το Ατατούρκ είναι ένα από λίγα αεροδρόμια που εξυπηρετεί απευθείας πτήσεις από τη Λιβύη.

Όσον αφορά στον πατέρα του φερόμενου ως δράστη. Ο Ραμαντάν Αμπέντι υπήρξε στο παρελθόν μέλος της Λιβυκής Μαχητικής Ισλαμικής Ομάδας (Gicl), μιας ισλαμιστικής οργάνωσης που δρούσε τη δεκαετία του 1990 στη Λιβύη, όπως έγινε γνωστό σήμερα από πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας.

"Ναι, ήταν μέλος της Gicl" που μαχόταν το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι, είπε ο Άχμεντ Μπεν Σάλεμ, ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας της Λιβύης, αναφερόμενος στον Ραμαντάν Αμπέντι ο οποίος συνελήφθη την Τετάρτη στην Τρίπολη.

Καθώς ήταν καταζητούμενος από το καθεστώς του Καντάφι, όπως εξάλλου και άλλα μέλη της Gicl, ο Ραμαντάν Αμπέντι αναζήτησε καταφύγιο στη Βρετανία. Επέστρεψε στην πατρίδα του το 2011, όταν ξέσπασε η εξέγερση, για να πολεμήσει στο πλευρό των ανταρτών εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων. Μετά την ανατροπή του Καντάφι είχε αναλάβει μια υπεύθυνη θέση στην Αστυνομική Διεύθυνση της Τρίπολης, πρόσθεσε ο Μπεν Σάλεμ που όμως δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει αν διατηρούσε ακόμη το αξίωμά του.

"Η έρευνα συνεχίζεται. Ανακρίνεται ακόμη από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Δεν μπορώ να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες", κατέληξε.

Η Gicl ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στο Αφγανιστάν από Λίβυους που ήθελαν να πολεμήσουν τους Σοβιετικούς οι οποίοι παρέμειναν στη χώρα αυτή μετά την αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων. Μόλις το 1995 όμως ανακοινώθηκε επίσημα η ίδρυσή της με μοναδικό σκοπό την ανατροπή του καθεστώτος του Καντάφι. Αφού απέτρεψαν μια απόπειρα δολοφονίας του Μουάμαρ Καντάφι, οι υπηρεσίες ασφαλείας εξαπέλυσαν ανελέητο κυνηγητό εναντίον της οργάνωσης αυτής. Ο επικεφαλής της, ο Αμπντελχακίμ Μπελχάτζ, συνελήφθη από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και παραδόθηκε στην Τρίπολη το 2004.

Ο Καντάφι απελευθέρωσε τον Μπελχάτζ λίγους μήνες πριν από την εξέγερση του 2011. Μαζί με άλλα ηγετικά στελέχη της οργάνωσής του ο Μπελχάτζ πολέμησε στο πλευρό των ανταρτών και στη συνέχεια έγινε στρατιωτικός διοικητής της Τρίπολης. Παραιτήθηκε όμως από τη θέση του για να ιδρύσει το κόμμα Αλ Ουατάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP,

Δημοφιλή