Ανησυχία της ΕΛ.ΑΣ με την εξέλιξη της νεοτρομοκρατίας που χτύπησε για πρώτη φορά πρώην Πρωθυπουργό

Ανησυχία της ΕΛ.ΑΣ με την εξέλιξη της νεοτρομοκρατίας που χτύπησε για πρώτη φορά πρώην Πρωθυπουργό
Sooc

Ασύμμετρη απειλή. Με τις δύο αυτές λέξεις περιγράφουν ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. την εξέλιξη της νεοτρομοκρατίας που για πρώτη φορά κατάφερε να τραυματίσει πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδος.

Και αυτό παρότι ο κ. Παπαδήμος ήταν στόχος, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι το όνομά του βρισκόταν στη λίστα με τους 70 στόχους της Πόλα Ρούπα, που είχαν βρεθεί στο «στρατηγείο» που διατηρούσε στην Ηλιούπολη. Τον περασμένο Μάρτιο η «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» είχε στείλει συνολικά δέκα «τρομοπακέτα», εκ των οποίων δύο έφτασαν στο προορισμό τους (στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας και στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι) και οχτώ εντοπίστηκαν στο κέντρο διαλογής των ΕΛ.ΤΑ. στο Κρυονέρι. Για τα εννιά πακέτα δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης και με τον τρόπο αυτό οι τρομοκράτες έδειξαν ότι ο κύκλος των τρομοκρατικών τους ενεργειών δεν έχει ακόμα κλείσει.

Το ερώτημα είναι το πώς ο «τρομοφάκελος» πέρασε απαρατήρητος από τους ελέγχους των μηχανημάτων ανίχνευσης εκρηκτικών. Ένα από τα σενάρια της Αντιτρομοκρατικής είναι να πρόκειται για ακόμα ένα -ειδικά κατασκευασμένο- «αόρατο» τρομοπακέτο, που περιέχει μη ανιχνεύσιμη εκρηκτική ύλη και δεν χρειάζεται πυροκροτητή για την πυροδότηση. Τέτοια ήταν τα παγιδευμένα δέματα που πέρασαν από τους ελέγχους του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» τον περασμένο Μάρτιο ταξιδεύοντας για την Ευρώπη.

Ο Λουκάς Παπαδήμος πριν φτάσει με τη θωρακισμένη Mercentez με την οποία κινείται στη συμβολή των οδών Μάρνης και 3ης Σεπτεμβρίου, όπου έγινε η έκρηξη, είχε περάσει από την Ακαδημία Αθηνών (της οποίας είναι μέλος).

Αδιευκρίνιστο παραμένει το κατά πόσο παρέλαβε από εκεί ή όχι την αλληλογραφία που περιείχε τον εκρηκτικό φάκελο. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι η φρουρά του Παπαδήμου αποτελούνταν το τελευταίο διάστημα από 8 αστυνομικούς, καθώς του είχαν αφαιρεθεί τέσσερις. Έτσι, η Τράπεζα της Ελλάδος του είχε διαθέσει άνδρες από τη δική της υπηρεσία ασφαλείας. Δύο από αυτούς επέβαιναν μαζί του στη Mercentez, ενώ υπήρχε από πίσω συνοδευτικό όχημα της Αστυνομίας με δύο αστυνομικούς και μία μοτοσικλέτα με έναν αστυνομικό.

Ο νούμερο ένα φόβος της Αντιτρομοκρατικής είναι να πρόκειται για μία συνέχεια του «Σχεδίου Νέμεσις 2» που περιλαμβάνει νέα μαζική αποστολή τρομοπακέτων. Έτσι, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να έχουν σταλεί και άλλοι φάκελοι, που δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί. Για το λόγο αυτό έχουν δοθεί εντολές προς τους αξιωματούχους που είναι στόχοι να μην ανοίγουν την αλληλογραφία τους.

Είναι πλέον σαφές για τους αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. ότι η εγχώρια τρομοκρατία έχει εξελιχθεί σε ασύμμετρη απειλή. Επίσης, παρατηρείται στρατολόγηση νέων μελών στο αντάρτικο πόλης που σε συνδυασμό με τη δράση ασύλληπτων πυρήνων έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα.