Δεκτή έκανε ο Γιαβρόγλου την πρόταση Μητσοτάκη σχετικά με τη χρηματοδότηση του τεμένους

Δεκτή έκανε ο Γιαβρόγλου την πρόταση Μητσοτάκη σχετικά με τη χρηματοδότηση του τεμένους
Eurokinissi

Δεκτή έκανε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, την πρόταση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της χρηματοδότηση από άλλες πηγές πλην της κρατικής επιχορήγησης, για τη λειτουργία του Μουσουλμανικού Τεμένους.

Έτσι, απέσυρε την παράγραφο 2 του άρθρου 5 του νομοσχεδίου, και παραμένει σε ισχύ η διάταξη που είχε ψηφιστεί στο νόμο Γιαννάκου το 2006, η οποία αναφέρει: «οι πόροι του ΝΠΙΔ διακρίνονται σε α) τακτικούς που προέρχονται από επιχορήγηση επί του κρατικού προϋπολογισμού του υπουργείου Παιδείας για τη λειτουργία του Τεμένους και β) έκτακτους που προέρχονται από επιχορηγήσεις, δωρεές, κληρονομιές, κληροδοτήσεις και κάθε είδους εισφορές φυσικών ή νομικών προσώπων κ.λπ.».

«Η σημερινή παρέμβαση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για το καθεστώς χρηματοδότησης του Τεμένους υπήρξε καταλυτική. Προστατεύσαμε τη διαδικασία και πλέον θα πάμε σε ένα πλαίσιο ξεκάθαρο που θα προστατεύει πλήρως τις συναλλαγές».

Αυτό δήλωσαν κοινοβουλευτικές πηγές από της ΝΔ, σχολιάζοντας την απόσυρση της επίμαχης διάταξης από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος έκανε δεκτή σχετική πρόταση του κ. Μητσοτάκη, για να διασφαλιστούν όπως υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι πηγές χρηματοδότησης για τη λειτουργία του Μουσουλμανικού Τεμένους.

Νωρίτερα ο κ. Γιαβρόγλου τόνισε την ανάγκη να επιδείξουν όλα τα κόμματα, πολιτική και κοινωνική ωριμότητα στο θέμα της οικοδόμησης και λειτουργίας του Μουσουλμανικού Τεμένους στην Αθήνα.

«Έχει σημασία η οικοδόμηση και λειτουργία του Τεμένους. Η οικοδόμηση του δεν ταυτίζεται με την λειτουργία του. Πρέπει να δείξουμε πολιτική και κοινωνική ωριμότητα όταν έχουμε τόσο κόσμο και στην Αττική και στη χώρα που είναι μουσουλμάνοι», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, ο υπουργός Παιδείας κάλεσε όλα τα κόμματα «να εκφράσουν την βούληση τους, ώστε να λυθεί το θέμα του Μουσουλμανικού νεκροταφείου στο Σχιστό», για την δημιουργία του οποίου ομόφωνα η εκκλησία της Ελλάδος, έχει παραχωρήσει 20 στρέμματα.

Διευκρίνισε παράλληλα ότι το υπουργείο Παιδείας αναμένει την έκδοση των δικαστικών αποφάσεων για τον εργολάβο που λόγω οικονομικών προβλημάτων έχει πτωχεύσει, ώστε να δοθεί δυνατότητα να απομακρυνθούν τα μηχανήματα που υπάρχουν και να ξεκινήσουν οι εργασίες.

«Όπως είναι σεβαστό το δικαίωμα για τον λατρευτικό χώρο το ίδιο σεβαστό είναι και το δικαίωμα να ταφεί κάποιος εκεί που θέλουν οι δικοί του και πολύ σύντομα ελπίζουμε να το καταφέρουμε», πρόσθεσε ο κ. Γαβρόγλου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)