ΕΙΔΗΣΕΙΣ
25/05/2017 13:12 EEST | Updated 25/05/2017 13:24 EEST

Επιστήμονες ανακάλυψαν το λόγο που τα φλαμίνγκο στέκονται στο ένα πόδι

yanta

Τα φλαμίνγκο είναι γνωστά για το υπέροχο χρώμα των φτερών τους αλλά ίσως ακόμη περισσότερο για το γεγονός ότι στέκονται στο ένα πόδι. Αρκετοί ορνιθολόγοι έχουν προσπαθήσει να δώσουν μια εξήγηση για το γεγονός και τώρα Αμερικανοί επιστήμονες φαίνεται πως ίσως έχουν καταφέρει να δώσουν μια πειστική απάντηση, βασιζόμενοι σε πρόσφατα πειράματα που διεξήγαγαν ενώ τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στη βρετανική επιθεώρηση Biology Letters.

Με απλά λόγια φαίνεται πως καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πως τα φλαμίνγκο όταν στέκονται στο ένα πόδι απαιτεί για αυτά λιγότερη μυική προσπάθεια και έτσι ξοδεύουν και λιγότερη ενέργεια. Μάλιστα οι ορνιθολόγοι αναφέρουν ότι κατάφεραν να κρατήσουν όρθια δύο νεκρά φλαμίνγκο μόνο στην περίπτωση που σταθεροποίησαν στο έδαφος το ένας του πόδι. Όταν προσπάθησαν να σταθεροποιήσουν και τα δύο ώστε να κρατηθούν όρθια τα φλαμίνγκο, το πείραμα απέτυχε.

Σημειώνεται πως τα ροζ φλαμίνγκο μπορούν να στέκονται στο ένα πόδι και κατά τη διάρκεια τους ύπνου τους.

Όλα αυτά αποδείχθηκαν και κατά τη διάρκεια ενός δεύτερου πειράματος αυτή τη φορά με ζωντανά πτηνά τα οποία έπρεπε να σταθούν πάνω σε μια πλατφόρμα η οποία «μετρούσε» τις ασκούμενες δυνάμεις. Έτσι διαπιστώθηκε ότι τα φλαμίνγκο δεν κινούν σχεδόν καθόλου τους μύες όταν στέκονται στο ένα πόδι και διατηρούν καλύτερα την ισορροπία τους.

Πάντως δεν υπάρχουν ακόμη επαρκείς ανατομικές λεπτομέρειες του όλου «μηχανισμού» αν και φαίνεται πως η άρθρωση του γονάτου «κλειδώνει» για να σταθεροποιεί τη στάση του σώματος.