ΔΙΕΘΝΕΣ
26/05/2017 10:27 EEST | Updated 26/05/2017 10:27 EEST

O κορυφαίος οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας υποβιβάστηκε επειδή ζητούσε πιο σύντομα emails και αναφορές

ERIC PIERMONT via Getty Images
World bank Chief economist Paul Romer attends the opening session of the 6th edition of the 'Entretiens du Tresor' seminar at the Economy Ministry in Paris on January 31, 2017 / AFP / ERIC PIERMONT (Photo credit should read ERIC PIERMONT/AFP/Getty Images)

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας απαλλάχθηκε από τα διευθυντικά του καθήκοντα αφού υφιστάμενοί του «επαναστάτησαν» ενάντια στις προσπάθειές του να τους κάνει να επικοινωνούν πιο ξεκάθαρα- περιλαμβανομένων περιορισμών στη χρήση του «και» στον γραπτό λόγο.

Από τον Πολ Ρόμερ αφαιρέθηκε η επίβλεψη του Development Economics Group, του ερευνητικού κλάδου της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με εσωτερική ανακοίνωση την οποία είδε το Bloomberg. Τα καθήκοντά του θα αναλάβει η Κρισταλίνα Γκεόργκιεβα, διευθύνουσα σύμβουλος του μεγαλύτερου fund της τράπεζας, την 1η Ιουλίου.

Ο Ρόμερ θα παραμείνει επικεφαλής οικονομολόγος, επεσήμανε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ, σε ενημερωτικό σημείωμα προς το προσωπικό, με ημερομηνία 9 Μαΐου.

Ο Ρόμερ ανέφερε πως συνάντησε αντίσταση από το προσωπικό όταν προσπάθησε να βελτιώσει τον τρόπο επικοινωνίας. «Ήμουν στη θέση του αγγελιοφόρου κακών μαντάτων» είπε σε συνέντευξή του. «Είναι πιθανόν να επικεντρωνόμουν πολύ στην ακρίβεια των επικοινωνιών και όχι αρκετά στα συναισθήματα που θα προκαλούσαν τα μηνύματά μου».

Αυτό που είχε ζητήσει ήταν πιο σύντομα emails και επέμενε οι παρουσιάσεις να μπαίνουν κατευθείαν στο θέμα, διακόπτοντας τους ερευνητές εάν μιλούσαν για πολύ, ανέφερε άτομο ενημερωμένο για το ζήτημα. Μάλιστα, ματαίωσε μια τακτική έκδοση η οποία δεν είχε ξεκάθαρο σκοπό, είπε μια άλλη πηγή. Ωστόσο, δεν άρεσε ο τρόπος με τον οποίο έστελνε το μήνυμά του, σημείωσαν δύο άτομα ενημερωμένα γύρω από αυτό το θέμα. Αρκετοί ήταν αυτοί που θεωρούσαν αγενή τα emails τους και εκτιμούσαν ως ο ίδιος δεν άκουγε τους προβληματισμούς τους. Επίσης, άλλοι ενοχλούνταν από τις...φιλολογικού τύπου επιλογές του, όπως η δυσαρέσκειά του για το...«και».

Στον Ρόμερ πάλι, δεν άρεσε ο πυκνός, δυσνόητος τρόπος γραφής πολλών από τις αναφορές του τμήματος. Ο ίδιος πίεζε τους ερευνητές να γράφουν πιο καθαρά, χρησιμοποιώντας περισσότερο την ενεργητική φωνή.

Ο Ρόμερ είπε πως εξεπλάγη από την αμυντική αντίδραση πολλών οικονομολόγων: «Θεώρησαν πως υποτιμούνταν» είπε. «Αντικατόπτριζε ένα είδος νοοτροπίας “πολιορκίας” που δεν μπορώ να καταλάβω ακριβώς».