Χάσμα απόψεων στη G7: Τραμπ και Μέρκελ ακύρωσαν την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου

Χάσμα απόψεων στη G7: Τραμπ και Μέρκελ ακύρωσαν την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου
U.S. President Donald Trump talks to German Chancellor Angela Merkel (L) and Tunisia's President Beji Caid Essebsi (2-L) at the G7 Summit expanded session in Taormina, Sicily, Italy May 27, 2017. REUTERS/Jonathan Ernst
U.S. President Donald Trump talks to German Chancellor Angela Merkel (L) and Tunisia's President Beji Caid Essebsi (2-L) at the G7 Summit expanded session in Taormina, Sicily, Italy May 27, 2017. REUTERS/Jonathan Ernst
Jonathan Ernst / Reuters

Όπως μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, και η Γερμανίδα καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου, η οποία δίδεται, κάθε φορά, μετά το πέρας των εργασιών των συνόδων του G 7.

Νωρίτερα, όπως μετέδιδαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να μη δώσει συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου των G7 στην Ταορμίνα της Σικελίας.

Μετά το γεύμα, βάσει του προγράμματος που έγινε γνωστό, ο Τραμπ θα μεταβεί στην στρατιωτική βάση της Σιγκονέλλα, όπου θα μιλήσει μόνον στους αμερικανούς στρατιώτες και στην συνέχεια θα επιβιβασθεί στο προεδρικό αεροσκάφος.

Δείχνουν να επιβεβαιώνονται, με τον τρόπο αυτό, οι φόβοι για ουσιαστικές αποστάσεις και διαφωνίες με τους υπόλοιπους εταίρους που συμμετέχουν στην σύνοδο της Κάτω Ιταλίας.

Όσον αφορά στο τελικό ανακοινωθέν της διάσκεψης των κρατών-μελών της G7, σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα αναφέρει ότι οι έξι χώρες υποστηρίζουν την Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Παράλληλα, θα τονίζεται ότι έχει δοθεί περισσότερος χρόνος στις ΗΠΑ, προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για την αναφερόμενη συμφωνία, σύμφωνα με πηγή της διάσκεψης.

Πηγές από την Ουάσιγκτον, ανέφεραν χθες ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα λάβει τις τελικές αποφάσεις του, αναφορικά με την Συμφωνία του Παρισιού, μόλις επιστρέψει στην αμερικανική πρωτεύουσα, από την εννιαήμερη επίσημη περιοδεία του.

Όμως πληροφορίες θέλουν ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ να συμφώνησε προκειμένου να υπάρχει μία δέσμευση καταπολέμησης του εμπορικού προστατευτισμού στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου των χωρών μελών G7, το οποίο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί αργότερα σήμερα, σύμφωνα με πηγή της διάσκεψης.

Ο Τραμπ έχει προηγούμενα εκφράσει την προτίμηση του στη λήψη μέτρων εμπορικού προστατευτισμού, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν συνέπειες (εξαγωγικό εμπορικό έλλειμμα) από την εφαρμογή μέτρων μη δίκαιης εμπορικής πρακτικής από την μεριά των πιο σημαντικών εμπορικών εταίρων τους, στην Δύση. Μεταξύ αυτών και η Γερμανία, όπως επίσης και η Κίνα (αναπτυσσόμενες οικονομικά χώρες).

“Ο Τραμπ συμφώνησε ότι η μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού, θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο τελικό ανακοινωθέν,” τόνισε η πηγή της G7.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε σε ανάρτησή του, στο Twitter, ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ επιταχύνουν “σημαντικά” την καταβολή των οικονομικών υποχρεώσεών τους.

“Τα χρήματα εισρέουν,” έγραψε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί εάν το τελικό ανακοινωθέν της διάσκεψης των χωρών-μελών της ομάδας G7 θα επαναλαμβάνει την διατύπωση προηγούμενης απειλής για την ενίσχυση των περιοριστικών οικονομικών κι εμπορικών μέτρων κατά της Ρωσίας, εξαιτίας της κατάστασης στην Ουκρανία.

Όσον αφορά στην αντιπαράθεση Γερμανίας - ΗΠΑ, χθες η κ. Μέρκελ απέκρουσε τις νέες επικρίσεις για το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα από μέρους του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υποστήριξε μιλώντας σε κορυφαία στελέχη της ΕΕ πως το Βερολίνο συμπεριφέρεται «πολύ άσχημα» όσον αφορά το εμπόριο κι ότι οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες πουλάνε υπερβολικά πολλά αυτοκίνητα στη χώρα του.

Η Μέρκελ είπε στους δημοσιογράφους ότι εξήγησε στον Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνόδου της G7 στη Σικελία πως το πλεόνασμα των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών οφείλεται σε λόγους που η Γερμανία εν μέρει αδυνατεί να ελέγξει, ενώ υπογράμμισε επίσης ότι οι γερμανικές άμεσες επενδύσεις στις ΗΠΑ δημιουργούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συσταθεί μια κοινή ομάδα εργασίας επιφορτισμένη με την ανταλλαγή πληροφοριών για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, ένα βήμα που σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους έχει τον στόχο να προλάβει τυχόν τιμωρητικές ενέργειες από μέρους της Ουάσιγκτον που θα οφείλονται σε μια ελλιπή εικόνα.

Το τελικό ανακοινωθέν της διάσκεψης της ομάδας των χωρών της G7 αναφέρει ότι οι ΗΠΑ δεν ακολούθησαν στις λοιπές χώρες της ομάδας, ως προς την έκφραση υποστήριξης των προβλεπομένων στην Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Όλες οι χώρες-μέλη της ομάδας -εκτός των ΗΠΑ- επιβεβαίωσαν “την ουσιαστική δέσμευσή τους” στην εφαρμογή της αναφερόμενης συμφωνίας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters

Δημοφιλή