Αμερικανικά ΜΜΕ: Ο Τραμπ θα βγάλει τις ΗΠΑ από την ιστορική συμφωνία για το κλίμα

Αμερικανικά ΜΜΕ: Ο Τραμπ θα βγάλει τις ΗΠΑ από την ιστορική συμφωνία για το κλίμα
AFP

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να προχωρήσει με την έξοδο των ΗΠΑ από την συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, όπως είχε υποσχεθεί, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές προσκείμενες στον πρόεδρο, καθώς και την ιστοσελίδα Axios. Η συγκεκριμένη κίνηση αναμένεται να ενισχύσει την επιρροή του στις Πολιτείες, όμως θα δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις του με τους συμμάχους του. Την είδηση μεταδίδουν τα μεγαλύτερη αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει «απάτη» την κλιματική αλλαγή. Ο ίδιος μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιώσει την απόφασή του, όμως δημοσίευσε στο Twitter πως θα έχουμε απάντησή του μέσα στις επόμενες ημέρες. Υπενθυμίζουμε ότι είχε αρνηθεί να υποστηρίξει την ιστορική συμφωνία στην σύνοδο των G7 το προηγούμενο Σάββατο, λέγοντας πως θα δώσει αυτή την εβδομάδα την τελική απάντησή του.

Εάν η είδηση επιβεβαιωθεί, τότε οι ΗΠΑ θα μπουν στην μικρή λίστα των χωρών που δεν έχουν υπογράψει την συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει μόνο την Συρία και την Νικαράγουα. Κάτω από τη συμφωνία, οι ΗΠΑ οφείλουν να μειώσουν τις εκπομπές τους κατά 26 με 28 ποσοστιαίες μονάδες στο χρονικό διάστημα 2005-2025.

Η απόφαση για την απόσυρση από τη συμφωνία επηρεάστηκε σημαντικά από ένα γράμμα που υπέγραψαν 22 Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, μεταξύ των οποίων και ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, το οποίο τασσόταν ανοιχτά υπέρ μίας στροφής 180 μοιρών σε σχέση με την κλιματική πολιτική που ακολούθησε ο προκάτοχος του Τραμπ, Μπαράκ Ομπάμα.

Γιούνκερ: Θα χρειαστούν χρόνια

Η Ευρώπη πρέπει να καταστήσει ξεκάθαρο στις ΗΠΑ πως η αποχώρηση από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, και πως η πλήρης εγκατάλειψή της θα χρειαστεί χρόνια, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Καθήκον της Ευρώπης είναι να πει: Δεν είναι έτσι» είπε σε φοιτητική συνδιάσκεψη σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης που διοργάνωσε η γερμανική εργοδοτική ένωση BDA. «Οι Αμερικανοί δεν μπορούν απλά να βγουν από τη συμφωνία για την προστασία του κλίματος. Ο κ. Τραμπ το πιστεύει αυτό επειδή δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες».

Στην πραγματικότητα, θα χρειάζονταν χρόνια για να μπορέσουν οι ΗΠΑ να απεμπλακούν από τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την υπογραφή της συμφωνίας, είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

ΕΕ και Κίνα θα στηρίξουν τη συμφωνία άσχετα με την απόφαση Τραμπ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα θα στηρίξουν την συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα στη Σύνοδο που θα διεξαχθεί στα τέλη της εβδομάδας στις Βρυξέλλες, ανεξαρτήτως της απόφασης που θα λάβει ο Ντόναλντ Τραμπ, είπε σήμερα ένας υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Θα εκδώσουμε μια κοινή δήλωση για το θέμα της κλιματικής αλλαγής, στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα, που καταγράφουν από τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, θα επιβεβαιώσουν ότι θα εφαρμόσουν τη συμφωνία» επισήμανε ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς σχετικά, σε μια ενημέρωση δημοσιογράφων, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Ενέργειας, Μάρος Σέφκοβιτς, δήλωσε ότι γνωρίζει τις φήμες που κυκλοφορούν μετά την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα αμερικανική διοίκηση.

«… Υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες από τους εταίρους μας στον κόσμο, στην Αφρική, την Κίνα, προκειμένου η Ευρώπη να επιβεβαιώσει τον ηγετικό της ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια» τόνισε ο Σέφκοβιτς.

Και η «Ευρώπη είναι έτοιμη να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας. Σίγουρα θα τα κάνουμε» συνέχισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, τονίζοντας ότι «δεν θα έλθει το τέλος της ανθρωπότητας» εάν οι ΗΠΑ αποσυρθούν.

Δημοφιλή