Το ύστατο χαίρε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στη Μητρόπολη Αθηνών

Το ύστατο χαίρε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη
SOOC

Χιλιάδες απλοί πολίτες και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας απηύθηνε το «ύστατο χαίρε» στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Η σορός του μεταφέρθηκε στις 7.00 το πρωί της Τετάρτης στη Μητρόπολη Αθηνών, συνοδευόμενη από τα μέλη της οικογένειάς του και τέθηκε σε λαϊκό προσκήνυμα μέχρι τη 1:30 το μεσημέρι.

Λίγο μετά τη 1:30 μ.μ. ήλθε ξανά η κόρη του Ντόρα Μπακογιάννη και πριν τις 2:00 μ.μ. ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ μέσα στη Μητρόπολη, δίπλα στην σορό και χαιρετώντας τον κόσμο στέκονταν οι άλλες δύο κόρες και τα εγγόνια του εκλιπόντος.

Στις 3:00 μετά το μεσημέρι έφθασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και λίγο μετά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Νωρίτερα είχαν έλθει οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης, Κώστας Καραμανλής ο οποίος χειροκροτήθηκε από τον κόσμο που στεκόταν έξω από τη Εκκλησία, Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς, αλλά και οι δύο υπηρεσιακοί πρώην πρωθυπουργοί, Παναγιώτης Πικραμένος και Βασιλική Θάνου.

Επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, υπουργοί, οι αρχηγοί των κομματών της αντιπολίτευσης, Φώφη Γεννηματά, Δημήτρης Κουτσούμπας, Σταύρος Θεοδωράκης, Βασίλης Λεβέντης, παραβρέθηκαν επίσης στην εξόδιο ακολουθία. Φυσικά ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, αλλά και παλαίμαχοι πρώην βουλευτές και υπουργοί του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Η εξόδιος ακολουθία στην οποία χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, άρχισε λίγο μετά τις 3:00 το μεσημέρι, και το άγημα από άνδρες των τριών όπλων απέδωσε τιμές.

Οι επικήδειοι

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι οι Έλληνες σήμερα πενθούν γιατί αποχαιρετούν έναν σπουδαίο πολιτικό που σφράγισε την ιστορία της Ελλάδας και γι' αυτό σωστά πράττουσα η ελληνική κυβέρνηση απέδωσε τις δέουσες τιμές.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε εκπρόσωπος μίας γενιάς που αντιμετώπισε τις καταστροφές και συνέβαλε στην ανοικοδόμηση της Ελλάδας. Το στοιχείο που τον χαρακτήριζε ήταν η γενναιότητα και το χαμόγελο. Με γενναιότητα στάθηκε όρθιος απέναντι στον λαϊκισμό και πρωταγωνίστηκε στην εμπέδωση της συμφιλίωσης. Αναγνωρίζεται ως ο άνδρας που υπηρετούσε πολιτικές που αγνοούσαν το πολιτικό κόστος και πήρε αποφάσεις με μοναδικό κριτήριο το εθνικό καλό.

Αναφέρθηκε στην αγάπη και στην προσπάθεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για την Κύπρο λέγοντας ότι μοίρα της Κύπρου δεν είναι η μοίρα της κατοχής, «έχω αφιερώσει την προσπάθειά μου σε αυτό που ήταν το δικό του όραμα, να παραδώσω μία πατρίδα ελεύθερη».

Από νωρίς το πρωί συνέρρευσε πλήθος κόσμου στην εκκλησία για το ύστατο χαίρε στον εκλιπόντα, ο οποίος κηδεύεται με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού.

Το λαϊκό προσκύνημα στο οποίο εξετέθη η σορός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ολοκληρώθηκε περίπου μετά τη μία το μεσημέρι, ενώ πολλοί πολίτες παραμένουν στον περίβολο της εκκλησίας. Το δικό τους χαιρετισμό έδωσαν πολλοί εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, ενώ τον εκλιπόντα πρωθυπουργό αποχαιρέτησε και ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ.

Κηδεία Μητσοτάκη

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή