CULTURE
01/06/2017 13:15 EEST

Η Εθνική Τράπεζα τιμά 15 νέους καλλιτέχνες σε μια έκθεση για τα 175 χρόνια από την ίδρυσή της

Γεωργία Κοτρέτσος

Την Πέμπτη, 1η Ιουνίου, η Εθνική Τράπεζα θα τιμήσει 15 νέους καλλιτέχνες, τα έργα των οποίων αγόρασε στο πλαίσιο καλλιτεχνικού διαγωνισμού. Το διαγωνισμό πραγματοποίησε με αφορμή την συμπλήρωση 175 χρόνων από την ίδρυσή της, θέλοντας να ενθαρρύνει και να στηρίξει νέους καλλιτέχνες.

Τα συγκεκριμένα έργα θα εκτεθούν στην αίθουσα του παλαιού Χρηματιστηρίου, στην οδό Σοφοκλέους, οπού θα γίνει την Πέμπτη και η εκδήλωση επιβράβευσης των 15 καλλιτεχνών. Η Έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου 2017.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 950 νέοι καλλιτέχνες, αριθμός πραγματικά εντυπωσιακός. Η Επιτροπή που είχε ορισθεί, επέλεξε σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, 15 έργα τέχνης που αποκτά η Εθνική Τράπεζα για εμπλουτισμό της καλλιτεχνικής της συλλογής.

Έµι Αβόρα

Πρόκειται για έργα των:

 • Αβόρα Έμις, ακρυλικό και λάδι σε καμβά, 75×55 εκ., με τίτλο «Όνειρα μηχανικών διαμερισμάτων» (2016).
 • Αλαβάνου Λουκίας, μονοκάναλο ψηφιακό βίντεο με ήχο, διάρκειας 5΄, με τίτλο «Geppetto's clocks» (2005).
 • Βασμουλάκη Αλέξανδρου, λάδι και ακρυλικό σε καμβά, 150×115 εκ., με τίτλο «Οι φίλοι» (2016).
 • Βρατσάνου Μυρτούς, μελάνι σε χαρτί, 70×50 εκ., (3 τμχ.) με τίτλο «My own private psycho» (2016), (τρίπτυχο).
 • Ευσταθίου Ειρήνης, λάδι και ακρυλικό σε ξύλο, 20×20 εκ., (5 τμχ.) με τίτλο «We Are Not (Just) an Image on T.V.» (2013).
 • Κάττου Λητούς, χαλκός, 100×100×0.6 εκ., (2 τμχ.) με τίτλο «Suns» (2016), (δίπτυχο).
 • Κοτρέτσος Γεωργίας, αρχειακή inkjet εκτύπωση, 50×60 εκ. (3 τμχ.), με τίτλο «Being seeing by another is the truth of seeing the other» (2011).
 • Κουμιανάκη Χρυσάνθης, ακρυλικό σε ξύλο, σιδεροτυπία σε πανί, 200×100 εκ. (δίπτυχο), με τίτλο «Νυχτερινό τοπίο στον Εθνικό Κήπο» (2012).
 • Μπέλλου Ράνιας, μολύβι σε γιαπωνέζικο χρωματιστό χαρτί, 50×70 εκ., με τίτλο «Days of Childhood» (2016).
 • Μώρη Πέτρου, ψηφιακή εκτύπωση UV σε μονωτικό λάστιχο, μάρμαρο, ατσάλι, 150×120×40 εκ., με τίτλο «Snake Eater (Illissos)» (2015).
 • Πολυχρονίδη Λυσίμαχου, ψηφιακές φωτογραφίες τραβηγμένες σε στερεοσκόπιο, πασπαρτού, ξύλινη κορνίζα, τζάμι, 70×83×3 εκ., με τίτλο «Eye on the money III» (2016).
 • Προδρομίδη Θοδωρή, Βίντεο υψηλής ευκρίνειας/ HD video, διάρκειας 7' 40'', με τίτλο «Προς την Τράπεζα του Μέλλοντος» (2013).
 • Σπύρου Έφης, λάμπες φθορισμού, ιμάντες πρόσδεσης και συρματόσχοινο, 150×182×2,5 εκ., με τίτλο «Flight and Fight» (2016).
 • Στρούζα Στεφανίας-Ανδριανής, μεταξοτυπία σε ύφασμα και κουτί plexiglas, 190×127 εκ., με τίτλο «Medea» (2013).
 • Τουλιάτου Ίριδος, collage, μεικτή τεχνική, αρχειακό υλικό, μελάνι, εκτυπώσεις σε διαφάνειες, καθαρό ασήμι, 50×70 εκ. (6 τμχ), με τίτλο «Αίθρια» (2016).

Αλέξανδρος Βασμουλάκης

«Η Εθνική Τράπεζα, θα συνεχίζει να στέκεται αρωγός στην ανάδειξη του ανεκτίµητου πολιτιστικού κεφαλαίου που έχει η χώρα µας, µε έµφαση στη στήριξη και ανάδειξη της νέας καλλιτεχνικής δηµιουργίας, των ανθρώπων και των φορέων της, δήλωσε ο Παναγιώτης Θωµόπουλος, Πρόεδρος του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, και ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, ∆ιευθύνων Σύµβουλος της Εθνικής Τράπεζας.

Έφη Σπύρου

Η επιμελήτρια, μουσειολόγος και ιστορικός τέχνης, Κατερίνα Γρέγου, δήλωσε με τη σειρά της: «Η πρόσφατη προσθήκη 15 έργων σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών στη συλλογή της Εθνικής Τράπεζας αποτελεί σηµαντική επιβεβαίωση µιας παράδοσης που ξεκίνησε τον 19ο αιώνα και παγιώθηκε το 1966 µε την ίδρυση του Μορφωτικού Ιδρύµατος της Τράπεζας. Σήµερα, αφού η Ελλάδα πέρασε 50 και πλέον χρόνια µεταπολεµικής αισιοδοξίας και ανάπτυξης, η χώρα αντιµετωπίζει εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Η οικονοµική κρίση επηρέασε σηµαντικά το καλλιτεχνικό τοπίο στην Ελλάδα και τα πολιτιστικά ιδρύµατα της χώρας. Έχει επηρεάσει τη διαβίωση των καλλιτεχνών, δηµιουργώντας αβεβαιότητα και επισφάλεια σε ένα πεδίο εργασίας στο οποίο ο βιοπορισµός ήταν ήδη δύσκολος, ιδίως σε µια χώρα µε µικρή περιφερειακή καλλιτεχνική αγορά. Γι’ αυτό η πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας αποτελεί αξιέπαινη κίνηση στήριξης της αναδυόµενης σύγχρονης καλλιτεχνικής δηµιουργίας σε µια περίοδο κατά την οποία κάτι τέτοιο είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ. Η κίνηση αυτή οφείλεται στο πραγµατικό ενδιαφέρον, τη φιλοπεριέργεια και τη µακροχρόνια ενασχόληση του κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκη µε τη σύγχρονη τέχνη. Τα 15 έργα που επιλέχθηκαν ανάµεσα σε περισσότερα από 900 έργα τέχνης, συνολικά, φιλοτεχνήθηκαν από ορισµένους εκ των πλέον ελπιδοφόρων νέων καλλιτεχνών στην Ελλάδα, από τους οποίους αρκετοί έχουν ήδη υπερβεί τα ελληνικά σύνορα και παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε διεθνείς εκθέσεις. Ευελπιστώ, ειλικρινά, ότι η πρωτοβουλία αυτή θα συνεχιστεί και θα εξελιχθεί, και µάλιστα ότι θα αποτελέσει παράδειγµα προς µίµηση και για άλλα χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα. Σε µια εποχή γενικής απαξίωσης, η τέχνη και ο πολιτισµός είναι δύο από τις σηµαντικότερες πηγές άντλησης νοήµατος και πνευµατικής ανάτασης. Αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία της ανάπτυξης του πνεύµατος και της συνείδησης του ανθρώπου. Ως εκ τούτου, η στήριξη της τέχνης και του πολιτισµού εξακολουθεί να είναι ζωτικής σηµασίας, τόσο σε ιδιωτικό όσο και σε δηµόσιο επίπεδο».