Ποιες χώρες θα «χτυπήσει» πρώτα η κλιματική αλλαγή

Ποιες χώρες θα «χτυπήσει» πρώτα η κλιματική αλλαγή

Οι επιστήμονες που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή μιλούν μερικές φορές για «την αναχώρηση του κλίματος» αναφερόμενοι στο πότε η κλιματική αλλαγή ξεκίνησε πραγματικά να αλλάζει τα πράγματα. Είναι η στιγμή που οι μέσες θερμοκρασίες, είτε σε μία συγκεκριμένη περιοχή είτε παγκοσμίως επηρεάζονται τόσο, ώστε να μπορεί να πει κανείς ότι το παλιό κλίμα με ένα τρόπο μένει πίσω. Αυτό είναι κρίσιμο σημείο καμπής. Και αναμένεται πολύ σύντομα αυτό να συμβεί σε πολλές πόλεις.

Μία πόλη φτάνει στο σημείο της «κλιματικής αναχώρησης» όταν ο μέσος όρος θερμοκρασίας της πιο κρύας χρονιάς είναι από εκεί και πέρα θερμότερος από τη μέση θερμοκρασία της πιο θερμής χρονιάς μεταξύ του 1960 και του 2005.

Στο χάρτη που παρουσιάζει η Washington Post φαίνονται οι πόλεις που αναμένεται να εντοπίσουν πιο άμεσα από άλλες το φαινόμενο, σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού Nature. Πρόκειται για το Λάγος, τη μεγαλύτερη πόλη της Αφρικής με 21 εκατομμύρια κατοίκους που θα φτάσει στο σημείο «αναχώρησης του κλίματος» σε περίπου 16 χρόνια και το Κίνγκστον της Τζαμάικα που θα φτάσει σε αυτό το σημείο περίπου το 2023. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν πόλεις στην Ινδία και την Κίνα, καθώς και τα μεγάλα αστικά κέντρα της Μέσης Ανατολής.

Οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν παρουσιάζουν τόσο ανησυχητική εικόνα. Τις χωρίζουν περίπου 20 χρόνια από την πρώτη κατηγορία. Δηλαδή η Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες αναμένεται να φτάσουν σε σημείο «αναχώρησης του κλίματος» το 2047 και το 2048 αντίστοιχα.

Παρ' όλα αυτά ο πρόεδρος των ΗΠΑ και εν πολλοίς αρνητής της «κλιματικής αλλαγής» αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα, Πέμπτη την απόφαση του για το εάν θα παραμείνει η χώρα ή όχι από τη Συμφωνία του Παρισιού ενώ πολλοί έχουν ήδη προεξοφλήσει πως, βάσει και της προεκλογικής του ρητορικής, η απόφαση θα είναι να αποχωρήσει. Σημειώνεται πως στην εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού συμμετέχουν 195 χώρες, ενώ η συμφωνία δεν εφαρμόζεται από την Συρία και τη Νικαράγουα. Το κείμενο της συμφωνίας υπογράφτηκε στην γαλλική πρωτεύουσα το 2015 και τέθηκε σε εφαρμογή του 2016 και θέτει στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή