Πολωνία: Μέλη άλλου ανθρώπου βρέθηκαν στο φέρετρο του προέδρου Κατσίνσκι που σκοτώθηκε το 2010

Πολωνία: Μέλη άλλου ανθρώπου βρέθηκαν στο φέρετρο του προέδρου Κατσίνσκι που σκοτώθηκε το 2010
Reuters

Οι πολωνικές αρχές ανακοίνωσαν την Πέμπτη πως βρέθηκαν τα απομεινάρια δύο άλλων ανθρώπων στο φέρετρο του πρώην προέδρου, Λεχ Κατσίνσκι, κατά τις έρευνες σχετικά με το αεροπορικό δυστύχημα στη Ρωσία που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο αυτού και άλλων 95 ανθρώπων το 2010.

Τα φέρετρα άλλων 11 νεκρών περιελάμβαναν μέλη άλλων, ανακοίνωσαν οι εισαγγελείς αφού εξέτασαν 24 φέρετρα από το δυστύχημα, το οποίο κάποιοι αξιωματούχοι του κυβερνώντος δεξιού κόμματος απέδωσαν σε έκρηξη στο αεροσκάφος, χωρίς να παρέχουν αποδείξεις για αυτό.

Η συντριβή, τον Απρίλιο του 2010, κοντά στην πόλη Σμολένσκ στη δυτική Ρωσία- η χειρότερη καταστροφή τέτοιου είδους στην Πολωνία από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο- προκάλεσε διχασμό στην πολωνική κοινωνία, παρά το πόρισμα της προηγούμενης, κεντρώας κυβέρνησης, που προέκυψε από τη δική της έρευνα, πως οφειλόταν σε λάθος πιλότου.

Η παρούσα κυβέρνηση της Πολωνίας, του κόμματος PiS, της οποίας ηγείται ο δίδυμος αδελφός του Λεχ Κατσίνσκι, Γιάροσλαβ, ανέλαβε τον απευθείας έλεγχο της εισαγγελίας για να επανεξετάσει το δυστύχημα του Σμολένσκ, αφού ανέβηκε στην εξουσία στα τέλη του 2015, υποστηρίζοντας ότι η προηγούμενη έρευνα δεν είχε πραγματοποιηθεί σωστά.

Ο αναπληρωτής εισαγγελέας Μάρεκ Πάσιονεκ είπε σε δημοσιογράφους ότι σε 12 από τα 24 φέρετρα που ανοίχτηκαν από πέρυσι, υπήρχαν μπερδεμένα μέλη σε δύο, ένα περιείχε το μισό πτώμα ενός άλλου ατόμου, ενώ άλλα εννιά είχαν σκόρπια απομεινάρια άλλων θυμάτων.

Όπως είπε, το φέρετρο του αρχιεπισκόπου Μιρόν Τσοντακόφσκι περιείχε μόνο το πάνω μισό του πτώματός του, ενώ το κάτω ανήκε στον στρατηγό Ταντέους Πλόσκι.

Στο φέρετρο του στρατηγού Μπρόνισλαβ Κβιατκόβσκι υπήρχαν 14 μέλη που ανήκαν σε επτά άλλα άτομα, είπε ο Πάσιονεκ, προσθέτοντας πως οι εξετάσεις θα έχουν ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2018.

Στη Μόσχα, το Κρεμλίνο και το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δεν προέβησαν σε σχετικά σχόλια.

Δημοφιλή