Αναγκαία η συγκρότηση αρραγούς εσωτερικού μετώπου υπέρ της απομείωσης του χρέους, τονίζει η κυβέρνηση

Αναγκαία η συγκρότηση αρραγούς εσωτερικού μετώπου υπέρ της απομείωσης του χρέους, τονίζει η κυβέρνηση
SOOC

Πρωτοβουλίες για να διαμορφωθεί αρραγές εσωτερικό μέτωπο των κομμάτων υπέρ της απομείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους τώρα, εξετάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η λύση της συνεδρίασης των πολιτικών αρχηγών δεν είναι μία από αυτές, μπορεί όμως υπό προϋποθέσεις – που δεν υπάρχουν τώρα… – να είναι η κατάληξη.

Στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν έχει κάνει περισσότερα για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους από την ελληνική αντιπολίτευση – η πρόταση Μακρόν για αποπληρωμή με ρήτρα ανάπτυξης δείχνει ότι το Παρίσι δεν έχει κοινό βήμα με το Βερολίνο στο θέμα αυτό. Διαπιστώνουν ακόμη ότι ο Σόιμπλε που δέχεται τις περισσότερες πιέσεις επιχειρεί να επιρρίψει και πάλι στην Ελλάδα την ευθύνη για την αποτυχία που εκείνος δρομολογεί.

Για το Μαξίμου η υπόθεση «χρέος» είναι μία «εθνική υπόθεση και η ΝΔ θα κληθεί να αποδείξει ότι φορά την φανέλλα της εθνικής Ελλάδος, όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς χθες στην Καρδίτσα. Το πρώτο ερώτημα είναι αν η ΝΔ όντως πιστεύει ότι το ζήτημα του χρέους είναι σημαντικό, όπως λέει εσχάτως, ή αν στην πραγματικότητα παραμένει στην παλαιότερη θέση του Κ. Μητσοτάκη ότι το πρόβλημα της οικονομίας δεν είναι το χρέος αλλά οι μεταρρυθμίσεις. Επ’ αυτού η κυβέρνηση θέλει μια καθαρή απάντηση.

Το δεύτερο ερώτημα αφορά το τι είναι διατεθειμένη να κάνει η ΝΔ για να στηρίξει την εθνική προσπάθεια. Ήδη ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης έχει προτείνει να τηλεφωνήσει ο πρόεδρος της ΝΔ σε Μέρκελ και Σόιμπλε. Και κάτι ανάλογο θα μπορούσε να κάνει η Φώφη Γεννηματά με τους ηγέτες της Ε.Ε. που ανήκουν στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και με τον Σουλτς.

Το τρίτο ερώτημα αφορά τι είναι διατεθειμένη να κάνει η κυβέρνηση για να επιτύχει συναίνεση ενόψει της συζήτησης στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Μία από τις σκέψεις που δεν έχουν απορριφθεί είναι οι συναντήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με κάθε πολιτικό αρχηγό. Πάντως κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι τις επόμενες ημέρες η ΝΔ θα σηκώσει τους τόνους και δεν θα επικρατήσoυν συναινετικές λογικές.

Πάντως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τζαβάρας μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 fm» δήλωσε πως η ΝΔ «δεν έχει καμία υποχρέωση να στηρίζει μία κυβέρνηση, που μας έχει πάει 20 χρόνια πίσω, πανηγυρίζοντας ότι εκπροσωπεί το καινούριο» και συνέχισε: «Θα ήταν για τη ΝΔ η πιο οδυνηρή υποχρέωση, εάν ποτέ έφτανε στο σημείο να επαναλάβει αυτό που υποχρεώθηκε να κάνει το καλοκαίρι του 2015. Στήριξη σε διαδικασίες, αποφάσεις, προθέσεις κυβερνητικές, οι οποίες δεν έχουν κανένα συγκεκριμένο εθνικό σχέδιο και το μόνο που κάνουν είναι να προσπαθούν να εξισορροπήσουν ή να ισορροπήσουν σε μία ασταθή ισορροπία μεταξύ της δυσαρέσκειας, που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και των διεθνών υποχρεώσεων, που έχει αναλάβει η χώρα απέναντι στους δανειστές, δεν είναι υποχρέωση της ΝΔ».

«Για μία εβδομάδα ο πρωθυπουργός μας έλεγε ότι είναι τόσο πολύ καλά, τόσο χαρούμενα τα νέα που θα παίρναμε στις 22 Μαΐου, που ούτε και ο ίδιος δεν μπορούσε να τα πιστέψει, ετοιμαζόταν μάλιστα να πάει να φορέσει γραβάτα. Δεν τρομάζει κανέναν το γεγονός ότι μέσα από αυτά τα λόγια φαίνεται το πόσο μακριά νυχτωμένος είναι αυτός ο πρωθυπουργός, το πόσο μακριά από τις εξελίξεις είναι αυτή η κυβέρνηση;» διερωτήθηκε, σημειώνοντας ότι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχει υπογράψει και ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί πως για το χρέος θα γίνει συζήτηση και λήψη αποφάσεων μετά το τέλος του προγράμματος. «Σε τι ωφελεί τη διαδικασία της αξιολόγησης να την εξαρτάμε από ζητήματα, για τα οποία και οι ίδιοι έχουμε ήδη δεσμευθεί να μην τα θέσουμε πριν παρέλθει ένα χρονικό διάστημα;» πρόσθεσε.

Δημοφιλή