Oι επιστήμονες βρήκαν τι προκαλεί τη φαλάκρα και ισχυρίζονται ότι μπορούν να τη θεραπεύσουν

Oι επιστήμονες βρήκαν τι προκαλεί τη φαλάκρα και ισχυρίζονται ότι μπορούν να τη θεραπεύσουν
man's head on black background
man's head on black background
Gary John Norman via Getty Images

Oι επιστήμονες ανακάλυψαν τυχαία τι προκαλεί την καράφλα, γεγονός που σημαίνει ότι ίσως αυτό τους οδηγήσει σταδιακά στη θεραπεία για την καταπολέμησή της.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, ανακάλυψαν ένα συγκεκριμένο είδος ανοσοκυττάρου, το οποίο φαίνεται να έχει ζωτική σημασία στη διαδικασία αναγέννησης της τρίχας.

Η ομάδα διερευνούσαν τη σχέση ανάμεσα στο γνωστό, ως «Τ» κύτταρο ή και των βλαστοκυττάρων του δέρματος.

Αυτό που βρήκαν τους εξέπληξε. Αφαίρεσαν προσωρινά τα «Tregs» από τα ποντίκια και στη συνέχεια τα ξύρισαν για να μελετήσουν τα αποτελέσματα.

Αυτό που βρήκαν ήταν ότι οι τρίχες όχι απλώς δεν αναπτύχθηκαν ξανά, κάτι που υποδηλώνει την άμεση συσχέτιση μεταξύ αυτών των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και των κυττάρων του δέρματος, που ενεργοποιούν την ανάπτυξη των τριχών.

Ο Michael Rosenblum, επίκουρος καθηγητής δερματολογίας στο UCSF και επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Αυτό που αναμέναμε ήταν ότι η όλη διαδικασία θα εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τα βλαστοκύτταρα διαδικασία, αλλά αποδείχθηκε ότι τα "Tregs" είναι απαραίτητα. Εάν καταστρέφετε αυτόν τον τύπο ανοσοκυττάρου, τα μαλλιά απλά δεν μεγαλώνουν».

Ενώ τα κύτταρα «Tregs» δεν θα έπρεπε πραγματικά να παίζουν κανένα ρόλο στην ανάπτυξη της τρίχας, ο Rosenblum και η ομάδα του συμπέραναν ότι θα συσχετίζονται στενά σε αυτή τη διαδικασία

«(σ.σ Αυτό που καταλήξαμε είναι ότι) ενώ τα βλαστικά κύτταρα του δέρματος και τα «Tregs» εξελίσσονται και τα Tregs, τα "Tregs" όχι μόνον προστατεύουν τα βλαστοκύτταρα από κάποια επικείμενη φλεγμονή αλλά επίσης να συμμετέχουν στο αναγεννητικό έργο τους», δήλωσε ο Rosenblum. «Τα βλαστοκύτταρα βασίζονται εξ' ολοκλήρου στα "Tregs" προκειμένου να μάθουν πότε είναι καιρός να αρχίσουν να αναγεννούνται».

Η ομάδα πιστεύει ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές εξελίξεις στη θεραπεία των ανθρώπων που υποφέρουν από αλωπεκία.

*Aποδόθηκε στα ελληνικά από την αγγλική έκδοση της Ηuffington Post

Δημοφιλή