25χρονη στις ΗΠΑ συνελήφθη με την κατηγορία ότι διέρρευσε απόρρητο έγγραφο της NSA για την Ρωσία

25χρονη στις ΗΠΑ συνελήφθη με την κατηγορία ότι διέρρευσε απόρρητο έγγραφο της NSA για την Ρωσία

Το πρόσωπο που φαίνεται να βρίσκεται πίσω από την διαρροή ότι η Μόσχα προσπάθησε να επηρεάσει το αμερικανικό εκλογικό αποτέλεσμα συνελήφθη, σύμφωνα με τον Guardian. Πρόκειται για μια 25χρονη εξωτερική συνεργάτη της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ, η οποία φέρεται να εκτύπωσε και διαμοίρασε απόρρητο έγγραφο σχετικά με τις κινήσεις της Ρωσίας κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Εάν κριθεί ένοχη, θα καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης έως και 10 χρόνων.

Λίγες ημέρες πριν από την 8η Νοεμβρίου του 2016, την ημέρα δηλαδή των εκλογών, σειρά δημοσιευμάτων προειδοποιούσαν ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας της χώρας έχει αποδείξεις ότι χάκερς από την Ρωσία προσπάθησαν -και σε ορισμένες περιπτώσεις κατάφεραν- να αποκτήσουν πρόσβαση στους υπολογιστές των προμηθευτών λογισμικού ορισμένων εκλογικών κέντρων. Κάτι τέτοιο έθετε σε μεγάλο κίνδυνο την διαδικασία καταμέτρησης ψήφων, ιδιαίτερα σε Πολιτείες όπως η Φλόριντα, όπου τα συστήματα ασφαλείας ήταν παρωχημένα. Κανείς δεν γνώριζε από που προέρχονταν οι συγκεκριμένες πληροφορίες, ούτε κατά πόσο η NSA ήθελε να τις γνωστοποιήσει. Οι υποστηριχτές του Ντόναλντ Τραμπ είχαν κάνει λόγο τότε για «ψευδείς ειδήσεις» και η είδηση δεν φάνηκε να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την κοινή γνώμη, σε αντίθεση με την διαρροή των e-mails της Χίλαρι Κλίντον, που την έβαλαν στο στόχαστρο.

Όπως έγινε σήμερα, Τρίτη, γνωστό, οι Αμερικανικές αρχές προχώρησαν στην σύλληψη μιας γυναίκας που φέρεται να ευθύνεται για την συγκεκριμένη διαρροή. Η 25χρονη Ριάλιτι Γουίνερ, η οποία εργάζεται για την εταιρία Πλούριμπους Ιντερνάτιοναλ -συνεργάτη της NSA-, κατηγορείται ότι εκτύπωσε ένα απόρρητο έγγραφο της υπηρεσίας, που έφτασε με την σειρά του στα χέρια τρίτων. Ακόμα, συνομιλίες της στο διαδίκτυο έδειξαν ότι η ίδια αστειευόταν με την αδελφή της πως, χάρη στους Ρώσους χάκερ, οι ΗΠΑ θα ανακηρύξουν την άρση βαρών το εθνικό τους άθλημα, κάτι που θα την ευνοούσε ως αθλήτρια. Φυσικά, η 25χρονη δεν μιλούσε σοβαρά, καθώς στην πραγματικότητα είναι πολέμια του Τραμπ. Το προσωπικό της προφίλ στο Facebook αποδεικνύει μάλιστα πως δεν συμφωνούσε με καμία από τις αποφάσεις του νέου προέδρου.

«Δεν πίστευα ποτέ ότι θα έκανε κάτι τέτοιο. Εννοώ, είχε εκφράσει ότι δεν υποστηρίζει τον Τραμπ, όμως δεν είναι κάποια που θα επαναστατούσε», δήλωσε η μητέρα της στον Guardian.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα