Τραμπ υπέρ της «απομόνωσης» του Κατάρ: Ίσως είναι η αρχή του τέλους της τρομοκρατίας

Τραμπ υπέρ της «απομόνωσης» του Κατάρ: Ίσως είναι η αρχή του τέλους της τρομοκρατίας
U.S. President Donald Trump drinks water before delivering a speech during Arab-Islamic-American Summit in Riyadh, Saudi Arabia May 21, 2017. REUTERS/Jonathan Ernst
U.S. President Donald Trump drinks water before delivering a speech during Arab-Islamic-American Summit in Riyadh, Saudi Arabia May 21, 2017. REUTERS/Jonathan Ernst
Jonathan Ernst / Reuters

Την εκτίμηση ότι η απομόνωση του Κατάρ θα σηματοδοτήσει «ενδεχομένως την αρχή του τέλους της φρίκης της τρομοκρατίας», εξέφρασε την Τρίτη ο Ντόναλντ Τραμπ επισημαίνοντας ότι «όλα τα στοιχεία δείχνουν» το αραβικό κράτος, στη χρηματοδότηση του θρησκευτικού εξτρεμισμού.

Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος, φαίνεται να αναλαμβάνει την ευθύνη για την απόφαση των χωρών του Αραβικού Κόλπου να διακόψουν τις σχέσεις τους με το Κατάρ, έναν από τους μεγαλύτερους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Κατά την διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού μου στην Μέση Ανατολή δήλωσα ότι δεν γίνεται πλέον να χρηματοδοτείται η ριζοσπαστική ιδεολογία. Οι ηγέτες υπέδειξαν το Κατάρ – κοιτάξτε», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος σε μια σειρά από αναρτήσεις στο Twitter.

«Είναι τόσο καλό να βλέπω ότι η επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία με τον βασιλιά και 50 χώρες ήδη αποδίδει καρπούς», ανέφερε επίσης και κατέληξε: «Αυτό θα είναι ενδεχομένως η αρχή του τέλους της φρίκης της τρομοκρατίας».

Σύμφωνα με το CNN, η συγκεκριμένη δήλωση ίσως δημιουργήσει προβλήματα στις Πολιτείες, οι οποίες διαθέτουν την μεγαλύτερη στρατιωτική τους βάση στο Κατάρ. Ήδη, πριν την συγκεκριμένη δήλωση, σειρά δημοσιευμάτων είχαν γράψει πως ο πρόεδρος Τραμπ ήταν αυτός που ευθυνόταν για την διπλωματική κρίση στον Αραβικό Κόλπο, μετά την επίσκεψή του στην Σαουδική Αραβία.

Μόλις 10 ημέρες αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τις μουσουλμανικές χώρες να παραμείνουν ενωμένες εναντίον του Ιράν, η διαμάχη μεταξύ του Κατάρ και κάποιων από των συμμάχων του στον Κόλπο κινδυνεύει να αλλάξει την περιφερειακή ισορροπία κατά της Τεχεράνης.

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι οργισμένα από τη συμβιβαστική γραμμή του Κατάρ απέναντι στο Ιράν, τον περιφερειακό τους αντίπαλο, και την υποστήριξη που δείχνει σε ισλαμιστικές οργανώσεις και κυρίως στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την οποία θεωρούν έναν επικίνδυνο πολιτικό εχθρό.

Η διαμάχη μεταξύ των σουνιτικών κρατών ξέσπασε μετά τη συμμετοχή του Τραμπ σε μια σύνοδο κορυφής των μουσουλμάνων ηγετών στη Σαουδική Αραβία, όπου κατήγγειλε τις «αποσταθεροποιητικές παρεμβάσεις» του Ιράν στις αραβικές χώρες, όπου η Τεχεράνη αντιπαρατίθεται με το Ριάντ για την επέκταση της επιρροής τους.

Δημοφιλή