Στον «αέρα» τα βλαστοκύτταρα χιλιάδων παιδιών. «Μπαλάκι» οι ευθύνες μεταξύ Stem-Health και «Υγεία»

Στον «αέρα» τα βλαστοκύτταρα χιλιάδων παιδιών. «Μπαλάκι» οι ευθύνες μεταξύ Stem-Health και «Υγεία»
Shutterstock

Χιλιάδες είναι τα δείγματα ομφαλοπλακουντιακού αίματος και ιστού του λώρου που είχαν κατατεθεί στην τράπεζα φύλαξης Stem-Health Hellas και τώρα κινδυνεύουν να καταστραφούν. Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», ο όμιλος «Υγεία» με ανακοίνωσή του διαβεβαίωσε για την ασφαλή συντήρηση των μονάδων έως την εξεύρεση λύσης, αλλά παράλληλα αρνείται την ευθύνη και ισχυρίζεται ότι δεν έχει δικαίωμα πρόσβασης σε αυτές.

Περισσότεροι από 30.000 γονείς στην χώρα μας ανησυχούν για την τύχη του γενετικού υλικού των παιδιών της, μετά το «κανόνι» της Stem-Health, οι εγκαταστάσεις της οποίας βρίσκονται στα μαιευτήρια του ομίλου «Υγεία». Οι γονείς ενημερώθηκαν με ένα απλό e-mail ότι υπάρχει «άμεσος κίνδυνος καταστροφής των βλαστικών κυττάρων των παιδιών» τους.

«Έχουμε εξαντλήσει κάθε δυνατότητα διάσωσης του υλικού και χωρίς τη δική σας πλέον παρέμβαση προς το “Υγεία”, η καταστροφή των βλαστικών κυττάρων των παιδιών σας είναι πλέον πολύ πιθανή, εάν όχι αναπόφευκτη», ανέφερε το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο όμιλος «Υγεία» απάντησε με την σειρά του πως την ευθύνη την έχει η διοίκηση της Stem-Health Hellas, σημειώνοντας πως «προσπαθούν να μετακυλήσουν με πρωτοφανή ασυνεπή και ανεύθυνη συμπεριφορά όλες τις ευθύνες που εκ του νόμου υπέχουν στον όμιλο Υγεία με νομικά και λογικά έωλους ισχυρισμούς και απροκάλυπτα ψεύδη».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ίδια ανακοίνωση ενημέρωνε για προσφυγή του ομίλου στη Δικαιοσύνη «για την προάσπιση της φήμης του καθώς και την υποβολή αναφορών-καταγγελιών ενώπιον των αρμοδίων αρχών για την εν γένει συμπεριφορά της Stem-Health Hellas και της διοίκησης αυτής».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από μια δεκαετία, οι ιδιωτικές Τράπεζες Βλαστοκυττάρων στην Ελλάδα είχαν επίσης απασχολήσει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Για όσους δεν γνωρίζουν, τα βλαστοκύτταρα αποθηκεύονται με την προοπτική ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά για την παραγωγή υγιών ιστών και ως κυτταρική θεραπεία για διάφορες ασθένειες.

Δημοφιλή