Διπλωματικές κινήσεις από τις ΗΠΑ εν μέσω της κρίσης στον Περσικό Κόλπο

Διπλωματικές κινήσεις από τις ΗΠΑ εν μέσω της κρίσης στον Περσικό Κόλπο
Buildings are seen on a coast line in Doha, Qatar June 5, 2017. REUTERS/Stringer
Buildings are seen on a coast line in Doha, Qatar June 5, 2017. REUTERS/Stringer
Naseem Mohammed Bny Huthil / Reuters

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μίλησε τηλεφωνικά με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν την Τρίτη και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ενότητα μεταξύ των χωρών του Κόλπου, είπε ανώτατο στέλεχος του Λευκού Οίκου, μετά την απόφαση των αραβικών κρατών να διακόψουν διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ.

«Το μήνυμά του ήταν ότι χρειαζόμαστε ενότητα στην περιοχή για να πολεμήσουμε την εξτρεμιστική ιδεολογία και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Είναι σημαντικό να είναι ενωμένος ο Κόλπος για την ειρήνη και ασφάλεια της περιοχής», είπε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στο πρακτορείο Reuters.

Επίσης, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζιμ Μάτις, συνομίλησε τηλεφωνικά την Τρίτη με τον Καταριανό ομόλογό του, είπε εκπρόσωπος του Πενταγώνου στο Reuters, χωρίς να αποκαλύπτει λεπτομέρειες της συνομιλίας των.

Νωρίτερα την Τρίτη το Πεντάγωνο επανέλαβε τα θετικά σχόλιά του για το Κατάρ, ιδιαίτερα για την φιλοξενία μιας σημαντικής αμερικανικής αεροπορικής βάσης και για την «αδιάκοπη δέσμευσή (του) στην περιφερειακή ασφάλεια», επιμένοντας στην επιβεβαίωση των καλών σχέσεων παρά τον χαιρετισμό του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μέσω Twitter, της απόφασης των αραβικών χωρών να διακόψουν σχέσεις με το Κατάρ.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου, πλοίαρχος του αμερικανικού Ναυτικού Τζεφ Ντέιβις, αρνήθηκε να απαντήσει μια ερώτηση για το αν το Κατάρ υποστηρίζει την τρομοκρατία, όπως ισχυρίζονται οι αραβικές χώρες, λέγοντας, «Δεν είμαι ο αρμόδιος γι' αυτήν την ερώτηση. Τους θεωρώ κράτος υποδοχής μιας πολύ σημαντικής μας βάσης στο Αλ Ουντέιντ».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Δημοφιλή