Τσίπρας: Αναγκαία και εφικτή μια απόφαση στις 15 Ιουνίου, που θα επιλύει οριστικά το ελληνικό ζήτημα

Τσίπρας: Αναγκαία και εφικτή μια απόφαση στις 15 Ιουνίου, που θα επιλύει οριστικά το ελληνικό ζήτημα
sooc

Να ανοίξει η συζήτηση για τη μετάβαση της χώρας σε μια περίοδο ανάπτυξης, ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Συνεδρίου Concordia Europe Summit και πρόσθεσε πως η Ελλάδα βιώνει τις συνέπειες στρεβλών επιλογών είτε λόγω των προηγούμενων πολιτικών είτε λόγο των εταίρων μας στην Ευρώπη που υπέδειξαν τη λάθος συνταγή για την υπέρβαση της κρίσης .

Να κάνουμε όλοι μαζί την προσπάθεια, η κυβέρνηση, οι εταίροι, η κοινωνία και οι υγιείς επιχειρηματικότητα για να παραχθεί νέος πλούτος και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, είπε και επεσήμανε πως σύμφωνα με τα θετικά οικονομικά στοιχεία η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να κοιτάξει το μέλλον.

«Οι εταίροι μας θα κάνουν ότι είναι αναγκαίο να μπει η ανάπτυξη στην ατζέντα των προτεραιοτήτων.

Έχουμε τις επόμενες ημέρες τη δυνατότητα να πάρουμε αυτές τις αποφάσεις» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Προσερχόμαστε στο Eurogroup με συγκεκριμένες λύσεις υπάρχει διέξοδος αρκεί να μην προσκρούσει σε σκοπιμότητες που θα την εμποδίσουν.

Μια απόφαση στις 15 Ιουνίου, που θα επιλύει οριστικά το ελληνικό ζήτημα, είναι πιο αναγκαία αλλά και πιο εφικτή από ποτέ ανέφερε.

«Είναι η σειρά των δανειστών και εταίρων μας να κάνουν αυτό που μπορούν αλλά κι αυτό που οφείλουν. Αυτό που δικαιούμαστε με βάση τις συμφωνίες» συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

«Έχουμε κάνει κάνει περισσότερα από όσα οφείλαμε για να μην διακινδυνεύσουμε την υλοποίηση του προγράμματος», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζοντας τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει στην Ελλάδα την πορεία προς την ανάπτυξη, γιατί αυτό δεν είναι μόνο προς όφελος της Ελλάδας αλλά και προς το συμφέρον των πιστωτών και της Ευρώπης ως οικονομικού και κοινωνικού εγχειρήματος.

Ζήτησε από τους εταίρους να προσδιορίσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους και στην ΕΚΤ να προχωρήσουν στην έκθεση βιωσιμότητας του χρέους.

Ακόμη, υποστήριξε πως υπάρχει ο τρόπος να γεφυρωθούν οι διαφορές με τους εταίρους αρκεί, όπως είπε, να υπάρξει και η βούληση. Στο σημείο αυτό της ομιλίας του κάλεσε την Ευρώπη να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες όχι μόνο για την ωρίμανση των αποπληρωμών αλλά να αναλάβει πρωτοβουλίες για επενδυτικά προγράμματα.

«Υπάρχει τρόπος να γεφυρωθούν οι διαφορές αρκεί να υπάρχει βούληση να γεφυρωθούν οι διαφορές επί της ουσίας. Αυτός είναι ο βασικός μας στόχος» είπε ο Πρωθυπουργός και επεσήμανε πως στο προηγούμενο Eurogroup κατατέθηκαν προτάσεις που δεν ήταν επαρκείς και καθότι το βασικό πρόβλημα που δεν επέτρεψε τη γεφύρωση τους ήταν οι διαφορετικές εκτιμήσεις ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρώπη για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι συνεπώς υπάρχει ο τρόπος να γεφυρωθεί αυτή η διαφορά, αρκεί να υπάρξει και η βούληση, εξηγώντας πως δεν εννοεί να γεφυρωθεί η διαφορά ζητώντας κάποιος να κάνει πίσω από τις εκτιμήσεις του ή να κάνει τα στραβά μάτια, αλλά να γεφυρωθεί επί της ουσίας. «Ποιο είναι όμως το κλειδί για να επέλθει αυτή η πολυπόθητη σύγκλιση και η γεφύρωση των διαφορών;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, και συμπλήρωσε: «Να αναλάβει δηλαδή η Ευρώπη συγκεκριμένες δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες -πέρα από την αναγκαία επέκταση του χρονικού διαστήματος της ωρίμανσης των αποπληρωμών- για επενδυτικά προγράμματα, κερδοφόρα προγράμματα, που θα τονώσουν την ανάπτυξη, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα γεφυρώσουν τελικά στη πράξη, τις διαφορετικές εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αυτός ο στόχος είναι σήμερα στο επίκεντρο της συζήτησης». Τόνισε δε ότι αυτή είναι η ουσιαστική συνεισφορά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από την ελληνική πλευρά.

Υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δεν προσέρχεται σε αυτό το τραπέζι επαιτώντας, ούτε γκρινιάζοντας, προσέρχεται προτείνοντας συγκεκριμένες και χειροπιαστές λύσεις που μπορούν να γεφυρώσουν τις διαφορετικές οπτικές των εταίρων μας, δίνοντας διέξοδο». «Γιατί μπορούμε να δώσουμε διέξοδο, αρκεί να το θελήσουν όλοι. Αρκεί να μην επιτρέψουμε σε πολιτικές σκοπιμότητες να μας εμποδίσουν. Διότι και η Ευρώπη αλλά και η Ελλάδα έχουν ανάγκη σήμερα τη μετάβαση σε μια αναπτυξιακή ατζέντα», είπε.

Επισήμανε ότι «εμείς από την πλευρά μας έχουμε θέσει τα κριτήρια στη βάση των οποίων μπορεί να βρεθεί μια καθαρή, βιώσιμη και δίκαιη λύση", προσθέτοντας ότι τόσο η Καγκελάριος της Γερμανίας Μέρκελ όσο και ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με τους οποίους συνομιλεί, υπερασπίζονται την Ευρώπη της ανάπτυξης, την Ευρώπη που δεν θα επιμένει μονοσήμαντα στη λιτότητα και την δημοσιονομική πειθαρχία. "Έτσι τουλάχιστον διακηρύττουν», είπε, για να τονίσει πως «είναι η ώρα να αποδείξουμε ότι οι διακηρύξεις μπορεί να γίνουν πράξη».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «τώρα που υπάρχει το οικονομικό αλλά και το πολιτικό momentum, είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων ώστε η Ελλάδα να επανέλθει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, αλλά και η Ευρώπη να αποκτήσει επιτέλους μια ιστορία επιτυχίας, μετά από τόσες κρίσεις και τόσα προβλήματα». Συμπλήρωσε ότι αυτό βεβαίως θα επισφραγίσει την επιτυχία με την ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές χρήματος με βιώσιμους όρους και με την πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών. «Και αν αυτά τα κριτήρια εκπληρωθούν, πιστέψτε με, η Ελλάδα μπορεί ταχύτατα να μεταμορφωθεί», ανέφερε.

Το στρατηγικό όραμα για τη διεθνή, ευρωπαϊκή θέση της Ελλάδας στον 21ο αιώνα

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στο στρατηγικό όραμα της κυβέρνησης για τη διεθνή, ευρωπαϊκή και περιφερειακή θέση της Ελλάδας, στον 21ο αιώνα.

-Στην οικονομία, είπε, το νέο αυτό όραμα βασίζεται στην ανάπτυξη, και στη δίκαιη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

-Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και των διεθνών σχέσεων, το νέο όραμα βασίζεται στην προώθηση μιας ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, που λαμβάνει υπόψη τις ραγδαίες διεθνείς εξελίξεις σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία και έναν πολυπολικό κόσμο. Σημείωσε ότι πρόκειται για σύγχρονη εξωτερική πολιτική «που δεν εγκλωβίζεται στα διλήμματα της ψυχροπολεμικής ή της μεταψυχροπολεμικής περιόδου» και «απορρίπτει τη λογική ότι στις διεθνείς σχέσεις μπορούν να υπάρχουν χώρες-δάσκαλοι και χώρες-μαθητές». Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε, «βασίζεται στην προάσπιση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό στη γειτονιά που βρισκόμαστε. Είτε αυτό αφορά τη Συνθήκη της Λισαβόνας και το εργασιακό και κοινωνικό κεκτημένο, τη Συνθήκη της Γενεύης και τη Συνθήκη Σένγκεν, είτε τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το Δίκαιο της Θάλασσας και τη Συνθήκη της Λωζάννης».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για «σύγχρονη, πατριωτική εξωτερική πολιτική» που αξιοποιεί τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, αλλά και τα μεγάλα ιστορικά, πολιτιστικά, οικονομικά και διπλωματικά της ερείσματα».

«Πρόκειται», είπε, «για ένα στρατηγικό σχέδιο που οραματίζεται την Ελλάδα σαν ένα μεγάλο δέντρο που έχει τις ρίζες της στη Δύση, στην ενωμένη Ευρώπη αλλά μπορεί να απλώνει τα μεγάλα κλαδιά του παντού. Και στο Βορά και στο Νότο και στην Ανατολή».

Μίλησε για την προσπάθεια η Ελλάδα να αναδειχθεί ως χώρα παγκόσμιος κόμβος εμπορίου, μεταφορών, ενέργειας και τουρισμού για την ευρύτερη περιοχή, υπογραμμίζοντας ότι «παράλληλα, εδραιώνεται ως χώρα πυλώνας ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας, σε ένα περιβάλλον ολοένα εντεινόμενης περιφερειακής αποσταθεροποίησης».

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «στηρίξαμε και στηρίζουμε σταθερά και ενεργά τις συνομιλίες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ. Με κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και την αποχώρηση από το νησί των τουρκικών στρατευμάτων». Τόνισε ότι «προασπίζουμε σταθερά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στη βάση του διεθνούς δικαίου, έναντι παράνομων διεκδικήσεων και αμφισβητήσεων από την πλευρά της γείτονος Τουρκίας». Και πως την ίδια στιγμή όμως, η χώρα εργάζεται για την ενίσχυση του διμερούς μας διαλόγου, στηρίζει την ενταξιακή πορεία της γείτονος και εργάζεται όσο λίγες ευρωπαϊκές χώρες για την ευρωτουρκική συνεργασία, «με σημαντικά αποτελέσματα όπως αυτή η δύσκολη, αλλά απαραίτητη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που οδήγησε στη ραγδαία μείωση των προσφυγικών ροών, και κυρίως των θανάτων, στο Αιγαίο».

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση πάλεψε να σηκώσει την ευθύνη όλης της Ευρώπης στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, προασπίζοντας τις ευρωπαϊκές αρχές. Επισήμανε ακόμη ότι προβαίνει σε πρωτοβουλίες όπως η Σύνοδος των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου. Επίσης, ότι ενισχύει τις οικονομικές και διπλωματικές σχέσεις μας με τις χώρες των Βαλκανίων: μέσω Ανώτατων Συμβουλίων Συνεργασίας, όπως με την Σερβία και τη Βουλγαρία. Μέσω Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και προώθησης του διαλόγου όπως με τη γειτονική ΠΓΔΜ. Μέσω διαπραγματεύσεων για την επίλυση διαφορών, όπως καθιέρωσε με την Αλβανία. Μέσω τριμερών και τετραμερών σχημάτων, όπως αναπτύσσει με την Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κροατία. «Και δίνουμε σαφώς το μήνυμα ότι μόνο με την αναχαίτιση του εθνικισμού και το διάλογο μπορούμε να προχωρήσουμε», τόνισε. Αναφέρθηκε επιπλέον στην ανάπτυξη των διμερών και - σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία - τριμερών σχέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή (με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράν, την Ιορδανία, την Παλαιστίνη, το Λίβανο), αλλά και στην αναβάθμιση των σχέσεων μακράς πνοής με την Κίνα.

«Και, βεβαίως, ενισχύουμε περαιτέρω τη στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ», είπε. «Μια σχέση», τόνισε, «που ενισχύεται με σκοπό, τόσο την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων ασφαλείας στην περιοχή, όσο και για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Μια σχέση κρίσιμη όσο ποτέ, σήμερα. Που στηρίζεται μεταξύ άλλων και στις μεγάλες, πολύτιμες διαχρονικές προσπάθειες της ομογένειάς μας».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή