Γιατί στη Βρετανία έχουν εκλογές πάντα την Πέμπτη; (και άλλα 5 πράγματα άξια λόγου)

Γιατί στη Βρετανία έχουν εκλογές πάντα την Πέμπτη; (και άλλα 5 πράγματα άξια λόγου για τις βρετανικές εκλογές)
'Election Day in the UK and itaas time to vote at one of the nationwide Polling Stations, as depicted with a woman taking her polling card to cast her vote.'
'Election Day in the UK and itaas time to vote at one of the nationwide Polling Stations, as depicted with a woman taking her polling card to cast her vote.'
stocknshares via Getty Images

1. Ψηφίζει η βασίλισσα ή όχι;

Δεν υπάρχει κάποια νομική πρόβλεψη που να απαγορεύει στους βασιλείς της χώρας να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ωστόσο, η συμμετοχή της στις εκλογές θα έθετε εν αμφιβόλω την αμεροληψία της και θα έθετε ερωτήματα για το κατά πόσο «ουδέτερη» είναι, ως οφείλει, απέναντι στα κόμματα και τα πολιτικά πρόσωπα.

2. Γιατί οι Βρετανοί ψηφίζουν πάντα Πέμπτη (και όχι Κυριακή όπως γίνεται σε τόσες χώρες);

Οι εκλογές στη χώρα διεξάγονται τις Πέμπτες από το 1935 καθαρά για λόγους παράδοσης (και ξέρουμε πολύ καλά πόσο λάτρεις των παραδόσεων είναι οι Βρετανοί). Ωστόσο το 2011 με πράξη του Κοινοβουλίου αποφασίστηκε πως οι βουλευτικές εκλογές θα πρέπει να γίνονται κάθε πρώτη Πέμπτη του Μαϊου. Αυτός εκτός από τις περιπτώσεις των πρόωρων εκλογών (όπως τώρα) αλλά και πάλι η ημέρα της εβδομάδας είναι πάντα η ίδια. Θρυλείται πάντως ότι επιλέχθηκε η Πέμπτη και όχι η Παρασκευή γιατί η τελευταία εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας (για κάποιους) αφιερώνεται στις pub, τα ποτά και το ξενύχτι (και αυτή είναι μια ακόμη μακρά βρετανική παράδοση).

3. Τι γίνεται εάν δύο υποψήφιοι συγκεντρώσουν ακριβώς τον ίδιο αριθμό ψήφων;

Στην τύχη...ναι, ναι, στην τύχη δια της μεθόδου του «ποιος θα τραβήξει το μεγαλύτερο καλαμάκι». Δηλαδή, κόβουν δύο καλαμάκια σε διαφορετικά μεγέθη και όποιος τραβήξει το μεγαλύτερο είναι ο νικητής.

4. Τι γίνεται με τον «σταυρό»;

Σε αντίθεση με τον εκλογικό νόμο σε άλλες χώρες οι Βρετανοί δεν είναι υποχρεωμένοι να δείξουν την προτίμησή τους σε έναν υποψήφιο βάζοντας δίπλα στο όνομά του στο ψηφοδέλτιο έναν σταυρό. Ή τουλάχιστον όχι μόνο σταυρό. Κάποιος μπορεί να ψηφίσει έναν υποψήφιο ζωγραφίζοντας ακόμη και μια φατσούλα δίπλα στο όνομα αρκεί αυτή να είναι ζωγραφισμένη μέσα στο αντίστοιχο τετράγωνο του ψηφοδελτίου. Η ψήφος είναι καθ' όλα νόμιμη.

5. Και τον σκύλο που τον αφήνεις;

Εφόσον ο σκύλος δεν είναι από αυτούς που θα ξεσήκωναν το εκλογικό τμήμα, είναι ευπρόσδεκτος.

6. Έχουν όλοι δικαίωμα ψήφου εφόσον έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας;

Ναι όλοι με μόνη εξαίρεση όσους έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις

Πήγαινε στην αρχική σελίδα