ΚΟΙΝΩΝΙΑ
08/06/2017 06:42 EEST | Updated 08/06/2017 06:42 EEST

Τα κολομβιανά καρτέλ θέλουν να ελέγχουν με ενδοσκόπια τα «βαποράκια» που τους κλέβουν;

Sooc

Μία εκδοχή που ακούγεται απίστευτη αλλά πιθανότατα είναι πραγματική εξετάζουν οι Έλληνες αστυνομικοί, στην προσπάθειά τους να καταλάβουν γιατί μπορεί τα κολομβιανά καρτέλ ναρκωτικών να χρειάζονταν τα ενδοσκόπια που εκλάπησαν από τέσσερα νοσοκομεία της Ελλάδας.

Τα καρτέλ έκαναν «παραγγελία» την κλοπή ιατρικό εξοπλισμού σε συμμορία «επαγγελματιών» διαρρηκτών από την Κολομβία που έδρασαν, σύμφωνα με την Αστυνομία, κατ’ εντολή των ναρκέμπορων επιλέγοντας να «χτυπήσουν» νοσοκομεία επί ελληνικού εδάφους.

Αστυνομική πηγή εξηγεί: «Τα καρτέλ απασχολούν εκατοντάδες ανθρώπους. Κάποιοι από αυτούς ενδεχομένως να κλέβουν τους αρχηγούς καταπίνοντας συσκευασμένα ναρκωτικά με σκοπό να τα πουλήσουν οι ίδιοι προς ίδιον όφελος όταν φύγουν από τις εγκαταστάσεις παραγωγής. Έτσι, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, οι αρχηγοί των καρτέλ μαθαίνουν σε κάποια έμπιστα σε αυτούς άτομα να χειρίζονται τα ιατρικά εργαλεία, όπως τα ενδοσκόπια, για να προχωρούν σε ελέγχους και να είναι σίγουροι ότι κανείς δεν θα τολμήσει να τους κλέψει».

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. τρία άτομα και αναζητείται η ταυτότητα ακόμα ενός, πιθανότατα γυναίκας. Αρμόδιοι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής εκτιμούν ότι συνεργός των δραστών προσποιήθηκε την ασθενή με σκοπό να δώσει στους Κολομβιανούς διαρρήκτες όλες τις πληροφορίες –ενδεχομένως και φωτογραφίες- που χρειάζονταν για την επίθεση της 15ης Μαΐου 2017 στον «Άγιο Σάββα», από όπου αφαιρέθηκαν δύο ενδοσκόπια και ένα συνδετικό καλώδιο αξίας περίπου 500.000 ευρώ.

Το εντυπωσιακό είναι ότι οι τέσσερις δράστες ανήκουν σε περιβόητη συμμορία με… εξειδίκευση στις κλοπές ιατρικού εξοπλισμού, που «χτυπά» σε χώρες από όλο τον κόσμο και στη συνέχεια διοχετεύει, σύμφωνα τουλάχιστον με αστυνομικές πηγές, τα κλοπιμαία σε καρτέλ ναρκωτικών στην Κολομβία, που χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό σε δραστηριότητές τους που σχετίζονται με την κατάποση ναρκωτικών με σκοπό την παράνομη μεταφορά τους.

Η ΕΛ.ΑΣ. μετά τις επιθέσεις του Μαΐου στα νοσοκομεία είχε ενημερώσει τη Europol και όλες τις ευρωπαϊκές Αστυνομίες, προκειμένου να λάβει γνώση για ανάλογα κρούσματα στο εξωτερικό. Η γαλλική Αστυνομία άνοιξε το δρόμο ειδοποιώντας τις ελληνικές Αρχές για την ύπαρξη κολομβιανών κυκλωμάτων. Οι άνδρες της Ασφάλειας Βόλου είχαν ήδη μία πρώτη εικόνα για την υπηκοότητα των δραστών, καθώς είχαν αναλύσει βίντεο από την επίθεση στο νοσοκομείο Βόλου, στο οποίο Κολομβιανός διαρρήκτης είχε έρθει κατά τη διαφυγή του αντιμέτωπος με φύλακα, στον οποίο είπε σε σπαστά αγγλικά: «Είμαι γιατρός. Είμαι συνεργαζόμενος γιατρός και δουλεύω εδώ». Οι αστυνομικοί με τη βοήθεια του βίντεο ταυτοποίησαν οπτικά τους δράστες διαπιστώνοντας ότι είναι οι ίδιοι με αυτούς που χτύπησαν στον «Άγιο Σάββα», ενώ αμέσως μετά βρήκαν τα στοιχεία του αυτοκινήτου με το οποίο είχαν φτάσει στο Βόλο οι δράστες, όχημα που όπως διαπιστώθηκε ήταν ίδιο με αυτό που είχε νοικιάσει η συμμορία από την Αθήνα.

Η γαλλική Αστυνομία έδωσε μεγάλη ώθηση στις έρευνες, καθώς έγινε αφορμή για να αναζητήσουν οι αστυνομικοί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» όλες τις αφίξεις Κολομβιανών τις ημέρες που προηγήθηκαν της ληστείας στον «Άγιο Σάββα». Αφού πήραν τα στοιχεία των υπόπτων στη συνέχεια «σαρώθηκαν» όλες οι αποστολές δεμάτων από εταιρίες κούριερ και ΕΛ.ΤΑ. προς την Κολομβία. Οι αστυνομικοί εντόπισαν δέμα με αποστολέα, τα στοιχεία του οποίου ταίριαζαν με αυτά του υπόπτου που είχε εισέλθει στην Ελλάδα πριν λίγες ημέρες, και έτσι ειδοποιήθηκαν οι Αρχές στη Μπογκοτά, προκειμένου να ελέγξουν το επίμαχο δέμα. Πράγματι, το συγκεκριμένο δέμα περιείχε τον ιατρικό εξοπλισμό που είχε κλαπεί από τον Άγιο Σάββα, ενώ λίγες ημέρες αργότερα εστάλη και πάλι στη Μπογκοτά δεύτερο δέμα με εξοπλισμό που είχε κλαπεί από το νοσοκομείο Λαμίας. Οι ελληνικές και οι κολομβιανές Αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν και άλλες αποστολές δεμάτων από την Ελλάδα στη Κολομβία, καθώς ακόμα δεν έχει εντοπιστεί το σύνολο των κλοπιμαίων από τις τέσσερις επιθέσεις του περασμένου Μαΐου.