Έρευνα: Ίσως ο θάνατος να είναι μια πιο...ευχάριστη εμπειρία από ό,τι φαντάζονται οι περισσότεροι

Έρευνα: Ίσως ο θάνατος να είναι μια πιο...ευχάριστη εμπειρία από ό,τι φαντάζονται οι περισσότεροι
joshblake via Getty Images

Το να πεθαίνει κανείς ίσως να είναι μια πιο...θετική εμπειρία από ό,τι φαντάζονται οι πιο πολλοί, ισχυρίζονται ψυχολόγοι.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Independent, πρόσφατη έρευνα του YouGov έδειξε πως το 68% των ανθρώπων στη Βρετανία φοβούνται τον θάνατο- αλλά, σύμφωνα με τους συντελεστές της νέας έρευνας, ο θάνατος είναι «λιγότερο λυπηρός και τρομακτικός- και πιο χαρούμενος- από ό,τι πιστεύετε».

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα (ΗΠΑ) ανέλυσαν blogs που είχαν γραφτεί από ασθενείς με ανίατες ασθένειες που βρίσκονταν στα τελευταία στάδια της ζωής τους, και τελευταία λόγια από θανατοποινίτες καταδίκους.

Τα συναισθήματα που εκφράζονταν δεν έδειχναν μοναξιά και άγχος, αλλά στην πραγματικότητα ήταν γεμάτα με «αγάπη, κοινωνική σύνδεση και νόημα», αναφέρουν.

H μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Psychological Science, σύγκρινε τα πραγματικά λόγια αυτών που ήταν όντως να πεθάνουν με αυτά εθελοντών από τους οποίους ζητήθηκε να φανταστούν ότι είχαν λίγους μήνες να ζήσουν.

Ο επίκουρος καθηγητής Κερτ Γκρέι και οι συνάδελφοί του χρησιμοποίησαν αλγορίθμους για να εξετάσουν και τις δύο ομάδες των blog posts για λέξεις που σχετίζονταν για θετικά και αρνητικά συναισθήματα. Όπως διαπιστώθηκε, καθώς πλησίαζε ο θάνατος, τα λόγια των μελλοθάνατων γίνονταν πιο θετικά από συναισθηματικής άποψης, επικεντρώνοντας σε θέματα όπως η οικογένεια και η θρησκεία.

«Όταν φανταζόμαστε τα συναισθήματά μας ενώ πλησιάζουμε τον θάνατο, σκεφτόμαστε περισσότερο λύπη και τρόμο» είπε ο Γκρέι. «Οι άνθρωποι έχουν αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά προσαρμογής- τόσο από σωματικής όσο και από συναισθηματικής άποψης- και προχωρούμε με τις καθημερινές μας ζωές είτε πεθαίνουμε είτε όχι. Στη φαντασία μας, ο θάνατος είναι μοναχικός και χωρίς νόημα, αλλά τα τελευταία blog posts των ασθενών σε τελευταία στάδια και τα τελευταία λόγια των θανατοποινιτών είναι γεμάτα με αγάπη, κοινωνική σύνδεση και νόημα».

Δημοφιλή