ΔΙΕΘΝΕΣ
08/06/2017 08:02 EEST | Updated 08/06/2017 08:02 EEST

Συνελήφθη Ιάπωνας φυγάς που καταζητείτο για 45 χρόνια

STR via Getty Images
Masaaki Osaka (C), once a high-ranking member of the Japan Revolutionary Communist League, arrives at Tokyo's Haneda airport on June 7, 2017. A Japanese leftist radical has been arrested and charged in the killing of a police officer after more than four decades on the run, authorities said June 7. / AFP PHOTO / JIJI PRESS / STR / Japan OUT (Photo credit should read STR/AFP/Getty Images)

Για έναν φερόμενο ως δολοφόνο δολοφόνο στην Ιαπωνία είναι σίγουρα μεγάλο θέμα το να μπορεί να διαφεύγει από τις αρχές αλλά τελικά να μην μπορεί να κρυφτεί από αυτές.

Ο αριστερός επαναστάτης Μασάκι Οσάκα συνελήφθη και κατηγορήθηκε για τη δολοφονία ενός αστυνομικού κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Τόκιο πριν από περισσότερα από 45 χρόνια.

Φέρεται να έβαλε φωτιά στον αστυνομικό χρησιμοποιώντας μία βόμβα μολότοφ.

Κανένας άλλος φερόμενος εγκληματίας δεν είχε αποφύγει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τη σύλληψη, σύμφωνα με τα Ιαπωνικά ΜΜΕ. Η χώρα δεν έχει κανένα νόμο που να προβλέπει την παραγραφή του εγκλήματος της δολοφονίας.

Η δεκαπενταετής προθεσμία σύλληψης καταργήθηκε το 2010.

Ο κ. Οσάκα συνελήφθη τον περασμένο μήνα σε διαμέρισμα στη Χιροσίμα που ανήκει στο Chukaku-ha ή στην Ιαπωνική Επαναστατική Κομμουνιστική Ένωση (JRCL). Η αστυνομία αναφέρει ότι παραμένει σιωπηλός από τη στιγμή που συνελήφθη.

Ο φυγόδικος κατηγορήθηκε αρχικά για ένα άλλο επιπλέον αδίκημα - παρεμπόδιση των αρχών - προτού οι αστυνομικοί συνειδητοποιήσουν ποιος πραγματικά ήταν.

Την Τετάρτη μεταφέρθηκε από τη Χιροσίμα στο Τόκιο για περαιτέρω ανάκριση, ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ.

Η αστυνομία λέει ότι επιβεβαίωσε την ταυτότητά του μέσω εξετάσεων DNA, επειδή τα δακτυλικά αποτυπώματα δεν ήταν διαθέσιμα τη στιγμή του εγκλήματος.

Λένε ότι ο κ. Οσάκα καταζητείτο για τόσο πολύ καιρό, διότι είναι πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ριζοσπαστικού αριστερού JRCL και είχε στήριξη από πρώην συντρόφους του.

Το JRCL ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 και της δεκαετίας του '70 έγινε γνωστό για διοργάνωση βίαιων διαδηλώσεων στο δρόμο.

Ο κ. Osaka κατηγορείται για τη δολοφονία του 21χρονου αστυνομικού κατά τη διάρκεια μιας αριστερής εξέγερσης στο Shibuya Ward του Τόκιο το 1971. Φέρεται να του είχε επιτεθεί με έναν ατσάλινο σωλήνα προτού του βάλει φωτιά.

Πηγή: BBC