H σημερινή Wonder Woman οφείλει την πανέμορφη εικόνα της σε αυτόν το ζωγράφο

H σημερινή Wonder Woman οφείλει την πανέμορφη εικόνα της σε αυτόν το ζωγράφο

Σήμερα, Πέμπτη 8/6, η «Wonder Woman» κάνει επιτέλους πρεμιέρα στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες. Η Gal Gadot πρωταγωνιστεί στην ταινία της Patty Jenkins, δίνοντας σάρκα και οστά στη θρυλική υπέρ-ηρωίδα και έχοντας ήδη κερδίσει τις καρδιές κοινού και κριτικών παγκοσμίως. Εκτός αυτού όμως, η κινηματογραφική Wonder Woman διαθέτει και μια υπέροχη αισθητική στον τρόπο που απεικονίζεται στη μεγάλη οθόνη.

Σύμφωνα με τον διευθυντή φωτογραφίας, Matt Jensen, η έντονη αλλά διακριτικά φωτισμένη παλέτα της ταινίας οφείλει πολλά σε μια κάπως αναπάντεχη πηγή έμπνευσης: τον Αμερικανό ζωγράφο John Singer Sargent, ο οποίος πέθανε το 1925. Σε μια συνέντευξη που έδωσε στο Digital Spy, ο Jensen είπε πως η οπτική κατεύθυνση που επέλεξαν αυτός και η Jenkins για την ταινία είχε ως βάση τη δουλειά του καλλιτέχνη.

«Πιστεύω πως το βασικό για εμάς ήταν πως θέλαμε πλούσιες μαύρες αποχρώσεις, όμορφα πορτρέτα των προσώπων, και όταν θα βλέπαμε χρώμα -επειδή (ο καλλιτέχνης) δεν χρησιμοποιούσε πολύ χρώμα- θα ήταν ιδιαίτερα ζωηρό», είπε στο DS.

Η παλέτα της επιλογής του Sargent, με βαθιά, ξεχωριστά ουδέτερα χρώματα και έντονους τόνους, μπορεί να εντοπιστεί στα γκρίζα, τα μαύρα και τα λαδί χρώματα που συνθέτουν το σύμπαν της «Wonder Woman», το οποίο αντισταθμίζεται από το κόκκινο-χρυσό κοστούμι της. Το πορτρέτο που βλέπετε παραπάνω δείχνει την ίδια λεπτή αλληλεπίδραση μεταξύ των λαμπερών μεταλλικών, των κορεσμένων μαύρων και των σιωπηλών βοηθητικών χρωμάτων, ακριβώς όπως συμβαίνει σε μια σκηνή δράσης της «Wonder Woman» -όπως και τις ίδιες κομψές πτυχές υφάσματος και το στήσιμο της φιγούρας.

Ο Sargent κατάφερε να πετύχει μεγάλο μέρος της χαρακτηριστικής, εκλεπτυσμένης αισθητικής του μέσα από μια αλληλεπίδραση μεταξύ θερμών αξόνων φωτός και βαθιών σκιών. «Το στυλ φωτισμού του επηρέασε τον τρόπο που φώτισα την ταινία», είπε ο Jensen στο DS. «Πιστεύω ότι η Patty ανταποκρίθηκε εντελώς στο όμορφο απαλό φως που χρησιμοποιούσε (ο Sargent) στα υποκείμενα των έργων του».

Όπως και στη «Wonder Woman», η ιστορία της οποίας λαμβάνει χώρα κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Sargent δημιουργούσε τόσο πορτρέτα της ανώτερης τάξης στο φυσικό τους περιβάλλον, όσο και πιο ζοφερές εικόνες από το πεδίο της μάχης. Στον διάσημο πίνακά του «Gassed», απεικονίζει μια σκληρή αλλά φωτισμένη με το ζεστό φως του ήλιου σκηνή, όπου στρατιώτες έχουν τραυματιστεί από δηλητηριώδες αέριο.

Έχουμε λοιπόν ένα ακόμη λόγο να ευχαριστούμε τη «Wonder Woman»: επειδή μας υπενθύμισε τη συναρπαστική δουλειά του Sargent.

“Mrs. Gardner in White”, John Singer Sargent

“Beatrice Townsend”, John Singer Sargent

“Tents at Lake O’Hara”, John Singer Sargent