Η Μαδρίτη απαγορεύει στους άνδρες να ανοίγουν τα πόδια τους και να απλώνονται στα ΜΜΜ

Η Μαδρίτη κλείνει τα...πόδια των ανδρών και τους κόβει το άπλωμα (γιατί επιτέλους κάποιος έπρεπε να το κάνει)
UpperCut Images via Getty Images

Εάν εξακολουθείτε να είστε από εκείνους τους ενοχλητικούς τύπους που μπαίνουν στα βαγόνια του ΜΕΤΡΟ, του ΗΣΑΠ, στα λεωφορεία, κάθονται και «χύνονται» πάνω στο κάθισμα ανοίγοντας τα πόδια τους δεξιά και αριστερά και λέτε εκείνο το αμίμητο «ε, και τι να κάνω» ή «γιατί, μήπως ενοχλώ;»...μην πάτε στη Μαδρίτη.

Γιατί εκεί αυτή η κίνηση απαγορεύεται πλέον και επισήμως με απόφαση της Εταιρείας Μεταφορών της πόλης η οποία προχωρά και στην τοποθέτηση των αντίστοιχων πινακίδων στα ΜΜΜ.

«Το νέο ενημερωτικό εικονίδιο υποδηλώνει πως απαγορεύεται κάποιος να κάθεται με τρόπου που ενοχλεί τους άλλους...Είναι για να υπενθυμίσουμε στους χρήστες των ΜΜΜ πως θα πρέπει να και να σέβονται τον προσωπικό χώρο όλων των επιβαινόντων».

Η απόφαση της Εταιρείας Μεταφορών ήρθε μετά από μια καμπάνια που διεξήγαγαν γυναίκες στη Μαδρίτη υπό τον συντονισμό της ομάδας Mujeres en Lucha. Η δύναμή τους ήταν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσω των οποίων διεξήγαγαν την καμπάνια τους υπό το hastag #MadridSinManspreading (manspreading είναι η χαρακτηριστική κίνηση των ανδρών που ανοίγουν τα πόδια τους όπως βλέπετε και στο εικονίδιο) και έκαναν γνωστό το αίτημα τους, αυξάνοντας παράλληλα και τον αριθμό των υποστηρικτών τους. Στο σχετικό κείμενο μάλιστα που υπογράφουν αναφέρουν πως πολλές γυναίκες αναγκάζονται να κάθονται σταυροπόδικαι στριμωγμένες ακριβώς επειδή δίπλα τους κάθετε κάποιος άνδρας που έχει καταλάβει το χώρο τους με τα πόδια τους.

Τον Απρίλιο μάλιστα υπήρξαν και δημόσιες συζητήσεις με ένα από τα κόμματα να ζητά τη διεξαγωγή καμπάνιας σε εθνικό επίπεδο.

Σημειώνεται πως η Νέα Υόρκη ήταν από τις πρώτες πόλεις που επεσήμαναν ως μη αποδεκτή τη συγκεκριμένη στάση – συμπεριφορά στα ΜΜΜ ήδη από το 2014 ενώ η σχετική καμπάνια που έγινε στο ΜΕΤΡΟ είχε τον τίτλο «Dude, please stop the spreading» (Φίλε σταμάτα να απλώνεσαι) και έτυχε ευρείας υποστήριξης. Αστυνομικοί μάλιστα έφτασαν στο σημείο ακόμη και να συλλάβουν «παραβάτες»...