Η Τήνος, το «χειροποίητο νησί» διεκδικεί το βραβείο «Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας»

Η Τήνος, το «χειροποίητο νησί» διεκδικεί το βραβείο «Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας»

Το βραβείο «Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας» διεκδικεί η Τήνος, με πρόταση που υπέβαλε στον ΕΟΤ, όπως ανακοινώθηκε από τον Δήμο.

Ο τίτλος της υποψηφιότητας «Τήνος το χειροποίητο νησί» όπως την αποκάλεσε ο Κορνήλιος Καστοριάδης, συμπυκνώνει όσα το νησί συγκεντρώνει ως ισχυρά στοιχεία για τη διεκδίκηση του βραβείου, δήλωσε η αντιδήμαρχος, Αναστασία Δεληγιάννη.

Παράλληλα προσθέτει, ότι «η Τήνος, ως πατρίδα των μεγαλύτερων νεοελλήνων καλλιτεχνών όπως ο Χαλεπάς, ο Γύζης και ο Λύτρας, δικαιούται να συμμετέχει σε μια τέτοια δράση, αφού έχει να κάνει με τον πολιτισμό που βρίσκεται παντού στα μονοπάτια μας, στα έργα τέχνης, στα μουσεία μας και στα μοναδικής αρχιτεκτονικής 63 χωριά μας».

Στο εισαγωγικό σημείωμα της υποψηφιότητας, επισημαίνεται μεταξύ άλλων, ο διακριτός ρόλος της Τήνου σε πολιτιστικό, κοινωνικό, ιστορικό και οικιστικό επίπεδο, ενώ τονίζεται η έντονη θρησκευτικότητα του πληθυσμού και το -επί πολλά χρόνια και έως σήμερα- σήμα κατατεθέν του νησιού, ως το πιο μεγάλο πανελλήνιο προσκύνημα, με κυρίαρχο το ναό της Ευαγγελίστριας.

Παράλληλα, η συνύπαρξη Ορθόδοξων και Καθολικών, δίνει ένα ιδιαίτερο χρώμα στον πολιτισμό της περιοχής, που αποτελεί σπουδαίο θεομητορικό κέντρο του Καθολικισμού, όπως αναφέρεται στην πρόταση υποψηφιότητας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)