ΕΙΔΗΣΕΙΣ
08/06/2017 13:15 EEST | Updated 08/06/2017 13:16 EEST

Γεννηματά: Τα δώσατε όλα και δεν πήρατε τίποτα απολύτως

Eurokinissi

Σκληρή επίθεση στη κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι στη διαπραγμάτευση τα έδωσε όλα χωρίς να πάρει τίποτα, εγκλωβίζοντας τη χώρα σε διαρκή λιτότητα, εξαπέλυσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της πρότασης νόμου της ΔΗΣΥ για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Η κ. Γεννηματά μίλησε για επικίνδυνες αυταπάτες και ανικανότητα της σημερινής κυβέρνησης, η οποία «τώρα που είναι με τη πλάτη στο τοίχο ψάχνει συνενόχους στην αποτυχία της με παραμύθια περί συνεννόησης και διαλόγου», και πρόσθεσε ότι «όσο πιο γρήγορα φύγει τόσο το καλύτερο για τη χώρα».

«Επιβάλλεται η χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής για να δοθεί μια ουσιαστική και ολοκληρωμένη λύση σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα», ανέφερε η κ. Γεννηματά. Ταυτόχρονα, επισήμανε την ανάγκη αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών, και τόνισε ότι μόνο μια αυριανή κυβέρνηση που θα εκφράζει τη μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού και θα έχει ευρεία κοινοβουλευτική στήριξη θα διαπραγματευτεί αξιόπιστα με τους εταίρους και θα φέρει αποτελέσματα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ αρνούνται τη συνεννόηση, προτιμούν την πόλωση, η θέση η δική μας είναι από την αρχή ξεκάθαρη και σταθερή. Ζητάμε αλλαγή των συσχετισμών και την αποφασιστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη Βουλή και στην κοινωνία, ώστε να προωθηθεί η εθνική συνεννόηση και να υλοποιηθεί μια εθνική γραμμή εξόδου από την κρίση και τα Μνημόνια», υπογράμμισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Στη συνέχεια, η κ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση για πλήρη αποτυχία σε ό,τι αφορά τους διαπραγματευτικούς χειρισμούς της για το δημόσιο χρέος, ενώ χαρακτήρισε ως «πλήρη αυτοεξευτελισμό, τους ισχυρισμούς ότι μπορεί τα μέτρα να μην εφαρμοστούν».

«Ψηφίσατε μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ, Τα δώσατε όλα και δεν πήρατε τίποτα απολύτως. Δεν πείθει κανένα ότι μπορεί να μην εφαρμοστούν. Ο πλήρης αυτοεξευτελισμός. Πουθενά στα συμφωνηθέντα δεν υπάρχει τέτοια ρήτρα αιρεσιμότητας. Αστείες διαρροές, ψευτοπαληκαρισμοί, και ανακοινώσεις κομματικής έμπνευσης και κατανάλωσης, κανένα πια δεν πείθουν. Σας πήραν όλοι είδηση κυρίες και κύριοι των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Δεν θα γλιτώσετε το πικρό ποτήρι της καταδίκης σας από τον ελληνικό λαό», είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Γεννηματά υποστήριξε ακόμα ότι, «όπως έχουν τα πράγματα, αυτό που μπορεί η χώρα να διεκδικήσει είναι η υλοποίηση της απόφασης του Eurogroup του 2012 που περιλάμβανε προβλέψεις για «χαμηλότερα επίπεδα χρέους μεσοπρόθεσμα, εξομάλυνση του τρέχοντος χρηματοδοτικού "λόφου" μετά το 2020 και την χαλάρωση της χρηματοδότησής του».

«Εμείς από τη μεριά μας με βάση το χρέος μας απέναντι στη χώρα, προσπαθούμε με συνεχείς παρεμβάσεις προς τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, να συμβάλουν ώστε να δοθούν λύσεις και να αντιμετωπιστεί η απαράδεκτη εμμονή του κ. Σόιμπλε και των ακραίων συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης. Η κυβέρνηση όμως έχει δείξει ότι δεν μπορεί να αξιοποιήσει ούτε αυτές τις προσπάθειες», επισήμανε η κ. Γεννηματά.

Η επκεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μίλησε ακόμα για διαλυτική κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, καταλογίζοντας της μεταξύ άλλων, «άγριες περικοπή του ΕΚΑΣ, αύξηση των εισφορών υγείας για τις συντάξεις, μεγάλη μείωση του αφορολόγητου, δραματική αύξηση των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, κατάργηση των φοροαπαλλαγών για ιατρικές δαπάνες αλλά και κατάργηση 4 κοινωνικών επιδομάτων και απελευθέρωση των πλειστηριασμών α' κατοικίας.

«Για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η κοινωνική πολιτική δεν μπορεί να αποτελεί προεκλογικό σύνθημα, αλλά σταθερό και μόνιμο οδηγό για τις ενέργειες μας, από οποιαδήποτε θέση και αν μας κοιτάζουν οι πολίτες» κατέληξε η κ. Γεννηματά.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)