Κατατέθηκαν οι τροπολογίες για τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Αντιδρά η αντιπολίτευση

Κατατέθηκαν οι τροπολογίες για τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Αντιδρά η αντιπολίτευση
(Photo credit should read LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images)
(Photo credit should read LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images)
LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images

Στη Διάσκεψη των Προέδρων, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων ότι κατά την συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για την Αλιεία την Παρασκευή(9/6), η Ολομέλεια θαα κληθεί να ψηφίσει επί τροπολογιών που θα κατατεθούν και θα περιλαμβάνουν προαπαιτούμενα.

Μεταξύ άλλων, στις τροπολογίες περιλαμβάνουν θέματα για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίες, Συνταξιοδοτικό, ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τα οικονομικά των κομμάτων, το αφορολόγητο και τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Αλλαγές στη διατύπωση, που δεν μεταβάλλουν ωστόσο την ουσία του άρθρου 15 του νόμου 4472/2017 που ψηφίστηκε πρόσφατα για το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με την τροπολογία, η προτεινόμενη διάταξη αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Στην περίπτωση αυτή προκειμένου να διασφαλιστεί, ως αποτέλεσμα της εν λόγω εμπροσθοβαρούς εφαρμογής, η επίτευξη του ανωτέρου δημοσιονομικού στόχου (σ.σ. πρωτογενούς ισοζυγίου της Γενικής Κυβέρνησης ύψους 3,5% του ΑΕΠ για το οικονομικό έτος 2019) κατά τρόπο ευνοϊκό για την ανάπτυξη, οι ελληνικές αρχές μπορούν σε συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, να εφαρμόζουν τις αναγκαίες προσαρμογές στο άρθρο 10».

Στην τροποποιούμενη διάταξη αναφερόταν ότι ότι «…προκειμένου να διασφαλισθεί, ως αποτέλεσμα της ως άνω εμπροσθοβαρούς εφαρμογής, η επίτευξη του ανωτέρου δημοσιονομικού στόχου κατά τρόπο ευνοϊκό για την ανάπτυξη, οι ελληνικές αρχές μπορούν να εφαρμόζουν τις αναγκαίες προσαρμογές στο άρθρο 10, σε συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας».

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, επισημαίνεται ότι «δεν μεταβάλλεται η ουσία της ρύθμισης που θεσπίστηκε με την αντικαθιστάμενη διάταξη, όμως, αυτή κρίνεται αναγκαία για λόγους σαφέστερης διατύπωσης και ασφάλειας δικαίου»

Αντιδρά η ΝΔ

Την απόλυτη αντίθεσή τους εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην κατάθεση τροπολογιών για τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα μέτρα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας, εξέφρασε την απόλυτη αντίθεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «στον τρόπο που νομοθετεί» η κυβέρνηση και ενημέρωσε τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι και τα υπόλοιπα κόμματα αντέδρασαν επίσης αρνητικά.

Ο κ. Τσιάρας, κατήγγειλε την πρακτική της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για ευτελισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας αφού μέτρα που θα επηρεάσουν σημαντικά τη ζωή των πολιτών θα συζητηθούν με μία μορφή που δεν συνάδουν με την σοβαρή λειτουργία του Κοινοβουλίου. «Αυτό είναι αδιανόητο και απαράδεκτο. Είμαστε μπροστά στο φαινόμενο του ευτελισμού της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Η κυβέρνηση για άλλη μία φορά επιχειρεί σε ένα χρόνο που θα περιορίσει τη δημοσιότητα και ενδεχομένως την συμμετοχή των βουλευτών να ψηφίσει νέα σκληρά μέτρα» τόνισε ο κ. Τσιάρας.

Ενημέρωσε ότι η ΝΔ εξέφρασε την απόλυτη αντίθεσή της σε ό,τι αφορά τόσο τον τρόπο νομοθέτησης (με τροπολογίες) των μέτρων όσο και τον χρόνο ψήφισής τους (με κατεπείγουσα διαδικασία) και τόνισε ότι «εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι τα άλλα κόμματα συντάχθηκαν μαζί μας».

Ο κ. Τσιάρας κατέθεσε εκ μέρους του κόμματός του την πρόταση να κατατεθεί ξεχωριστό νομοσχέδιο το οποίο θα έχει ψηφιστεί την Δευτέρα.

Το ΚΚΕ θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία

Την αντίρρησή τους εξέφρασαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του ανέφερε: "Η αθλιότητα της κυβέρνησης έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Όχι μόνο ετοιμάζεται να φέρει στη βουλή νέα αντιλαϊκά μέτρα – ουρές του 4ου μνημονίου, αλλά επιδιώκει να ψηφιστούν αύριο, με διαδικασίες εξπρές και τροπολογίες στο πλαίσιο ενός άσχετου νομοσχεδίου. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι η αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων πάει χέρι – χέρι με μεθοδεύσεις και τακτικισμούς στις πλάτες του λαού."

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ στην αυριανή συζήτηση της Βουλής για τα νέα μέτρα, που έρχονται προς ψήφιση, με τροπολογίες-εξπρές σε άσχετο νομοσχέδιο, θα καταγγείλει την κυβέρνηση για την απαράδεκτη αυτή μεθόδευση και θα αποχωρήσει από τη συζήτηση, μη νομιμοποιώντας αυτή την πραξικοπηματική διαδικασία.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σχολίασε δηκτικά: «με τροπολογίες στην σύμβαση για την αλιεία έρχονται τα νέα μέτρα! Λογικό. Αφού περνάνε τους ψηφοφόρους τους για χάνους».

Δημοφιλή