Όρθια στη Ζένιτσα η Ελλάδα, 0-0 με την Βοσνία

Όρθια στη Ζένιτσα η Ελλάδα, 0-0 με την Βοσνία
Eurokinissi

Με συγκέντρωση, οργάνωση πίσω από την μπάλα και τρομερό πάθος, η Ελλάδα απέσπασε ισοπαλία (0-0) στη Ζένιτσα και διατήρησε προβάδισμα πρόκρισης έναντι της Βοσνίας. Τεράστια χαμένη ευκαιρία του Μάνταλου στο 82', τρομερή επέμβαση του Καρνέζη στο 85'.

Βοσνία και Ελλάδα συγκρούστηκαν στο "Bilino Polje" στη Ζένιτσα για την 6η αγωνιστική του 8ου ομίλου της προκριματικής φάσης του για το Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018.

Μια αναμέτρηση ιδιαίτερα κρίσιμη στην προσπάθεια της εθνικής μας για πρόκριση στην τελική φάση της διοργάνωσης, που θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Ρωσίας, καθώς τις δύο ομάδες χώριζε ένας βαθμός (11 η Ελλάδα - 10 η Βοσνία) στην κατάταξη του γκρουπ.

Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φανατισμένο στο περιθώριο της αναμέτρησης, καθώς πέραν του βαθμολογικού ενδιαφέροντος, ήταν νωπές οι μνήμες του επεισοδιακού αγώνα των ομάδων στο Φάληρο στις 13 του περασμένου Νοέμβρη.

Σε διάταξη 4-4-1-1 και τον Ιμπίσεβιτς να κινείται στην πλάτη του Τζέκο, παρατάχθηκαν οι γηπεδούχοι, ενώ ο Μεχμέτ Τζέκο είχε κανονικά τον Πιάνιτς (αντιμετώπισε ενοχλήσεις τις προηγούμενες μέρες) στην διάθεση του και φυσικά στην ενδεκάδα.

Ο Μίχαλ Σκίμπε προτίμησε ένα 4-2-3-1 για την Ελλάδα, με τον Σταφυλίδη στο αριστερό άκρο της άμυνας αντί του τιμωρημένου Τζαβέλλα και τους Ζέκα - Τζιόλη δίδυμο στον άξονα της μεσαίας γραμμής αντί των επίσης τιμωρημένων Ταχτσίδη - Σάμαρη. Μάνταλος, Φορτούνης, Μπακασέτας ήταν η τριάδα στην πλάτη του Μήτρογλου.

Ελλάδα έτοιμη για πρόκριση

Γήπεδο: "Bilino Polje"

Διαιτητής: Nicola Rizzoli (ITA)

Βοηθοί: Riccardo Di Fiore (ITA), Lorenzo Manganelli (ITA)

ΒΟΣΝΙΑ (Μπαζντάρεβιτς): Μπέγκοβιτς, Μπίτσακτσιτς, Βράνιες, Σούνιτς (λ.τ. 69' Ντούμιτς), Ζουκάνοβιτς, Πιάνιτς, Γιάγιαλο, Βίστσα, Ιμπίσεβιτς, Λούλιτς (λ.τ. 21' Κόντρο, 77' Μπέσιτς), Τζέκο.

ΕΛΛΑΔΑ (Σκίμπε): Καρνέζης, Τοροσίδης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Σταφυλίδης, Ζέκα, Τζιόλης, Μάνταλος (90+1' Κουρμπέλης), Μπακασέτας (λ.τ. 50' Δώνης), Φορτούνης (90+4' Μανιάτης), Μήτρογλου.

Γκολ: /

Κάρτες: 16' Ζουκάνοβιτς, 61' Μπίτσακτσιτς, 65' Γιάγιαλο, 90+4' Ιμπίσεβιτς / 16' Μανωλάς, 33' Παπασταθόπουλος, 58' Δώνης

Παίρνοντας θάρρος και ορμή από το φανατισμένο κοινό τους, οι Βόσνιοι μπήκαν με φούρια στο ματς ψάχνοντας να επιβάλλουν τον ρυθμό τους και μαζί ένα γρήγορο τέρμα.

Το άσχημο για τους γηπεδούχους ήταν ότι η εθνική μας είχε συγκέντρωση από το ξεκίνημα και ξεκάθαρο προσανατολισμό: να κλείσει τους χώρους προς την εστία του Καρνέζη, να κρατήσει χαμηλά το τέμπο του αγώνα και να μην πάρει κανένα ρίσκο που δεν χρειαζόταν.

Η Βοσνία είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων, όχι όμως και σαφές επιθετικό πλάνο, περιμένοντας πολλά από την ατομική ποιότητα και τις εμπνεύσεις των Πιάνιτς - Τζέκο.

Δύο φορές παρατηρήθηκε ολιγωρία στην γαλανόλευκη οπισθοφυλακή, εκεί όμως ύψωσε τείχος ο Καρνέζης, σταματώντας τους Βίστσα και Κόντρο στο 12' και το 25' αντίστοιχα.

Το πρόβλημα για την Ελλάδα ήταν ότι δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει σωστά τη μπάλα και της έλειπε ο παίκτης με ικανότητα στο "ένας εναντίον ενός". Από τα όβερλαπ του Τοροσίδη ήρθαν κάποια κερδισμένα φάουλ και κόρνερ, αλλά πέρασαν ανεκμετάλλευτα.

Προβληματική ήταν και η λειτουργία των πλευρών. Ο Τοροσίδης ήταν σούπερ αλλά δεν είχε βοήθειες από τον Μάνταλο, ειδικά στο επιθετικό κομμάτι. Ο Σταφυλίδης κράταγε καλά πίσω αλλά δεν έπαιρνε μέτρα μπροστά και ο Μπακασέτας υστερούσε γενικότερα.

"Αγκάθι" το γεγονός ότι από το 33' το δίδυμο των στόπερ της εθνικής μας έπαιζε με κίτρινη κάρτα, τη στιγμή που οι Βόσνιοι έχασαν με τραυματισμό τον Λούλιτς από το 21' - τον έβγαλε νοκ-άουτ ο Τοροσίδης.

Χωρίς σκορ πήγαν οι ομάδες στα αποδυτήρια μετά τα πρώτα 45 λεπτά.

Με το ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου ο Σκίμπε αναγκάστηκε σε γρήγορη αλλαγή. Ο Μπακασέτας προσγειώθηκε στον αστράγαλο του αριστερού του ποδιού και έφυγε από το ματς, με τον Δώνη να παίρνει τη θέση του και να ντεμπουτάρει με το εθνόσημο.

Η εικόνα στον αγωνιστικό χώρο του "Bilino Polje" δεν άλλαζε, η Βοσνία είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων αλλά όχι και τον τρόπο να βάλει με αξιώσεις την μπάλα στην περιοχή του Καρνέζη. Η Ελλάδα κρατούσε την συνοχή των γραμμών της προς όφελος της ανασταλτικής λειτουργίας, όμως αδυνατούσε να βρει παιχνίδι με την μπάλα στην κατοχή της.

Ο Μπαζντάρεβιτς ήταν ανήσυχος, φώναζε και προσπαθούσε να ξυπνήσει τους ποδοσφαιριστές του. Πιο ήρεμος ο Σκίμπε, ζητούσε από τους παίκτες του να διατηρήσουν την ηρεμία και την συγκέντρωση που έδειχναν από το ξεκίνημα του αγώνα. Στο 76' πλησίασε η στιγμή που έψαχνε η εθνική μας στην αναμέτρηση, όταν ο Μήτρογλου με "ξυραφένιο" γύρισμα έψαξε την κάθετη κίνηση του Φορτούνη που για χιλιοστά δεν πρόλαβε να κάνει την προβολή φάτσα με τον Μπέγκοβιτς.

Έξι λεπτά αργότερα ήρθε η μεγαλύτερη ευκαιρία του αγώνα και ήταν για λογαριασμό της Ελλάδας. ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ αντεπίθεση για τους παίκτες του Σκίμπε, με τους Μήτρογλου - Φορτούνη - Δώνη να κρύβουν την μπάλα, αυτή να εμφανίζεται στα πόδια του Μάνταλου που ολομόναχως μέσα από την περιοχή πλάσαρε άουτ στην έξοδο του Μπέγκοβιτς! Σοκαριστική αστοχία που θα στοίχιζε διπλά, αν ο Καρνέζης δεν έσωζε αρχικά στο σουτ του Τζέκο στο 83' και πολύ περισσότερο δεν φώναζε "ΟΧΙ" στην κεφαλιά του Μπίτσακτσιτς στο 85'!

Στις καθυστερήσεις ο Τζέκο προσπάθησε να εκμαιεύσει πέναλτι από τον Παπασταθόπουλο, ο Σταφυλίδης έδιωξε εξ επαφής πάνω στο χέρι του Έλληνα στόπερ και ο Ριτσόλι έδειξε να συνεχιστεί το ματς. Τίποτα δεν άλλαξε με τη λήξη και η Ελλάδα πήρε ένα σπουδαίο αποτέλεσμα στη Ζένιτσα, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα για την πρόκριση της στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018.

Πηγή: sport24.gr

Δημοφιλή