Εκλογές στη Βρετανία στη προ και μετά Brexit εποχή: Πύρρεια νίκη για τη Μέι

Εκλογές στη Βρετανία στη προ και μετά Brexit εποχή: Πύρρεια νίκη για τη Μέι
Workers in protective equipment are reflected in the window of a betting shop with a display inviting customers to place bets on tbe result of the general election with images of Britain's Prime Minister Theresa May and opposition Labour Party leader Jeremy Corbyn, in London, June 7, 2017. REUTERS/Marko Djurica TPX IMAGES OF THE DAY
Workers in protective equipment are reflected in the window of a betting shop with a display inviting customers to place bets on tbe result of the general election with images of Britain's Prime Minister Theresa May and opposition Labour Party leader Jeremy Corbyn, in London, June 7, 2017. REUTERS/Marko Djurica TPX IMAGES OF THE DAY
Marko Djurica / Reuters

Οι Συντηρητικοί είναι το μεγαλύτερο κόμμα στο βρετανικό κοινοβούλιο, αλλά έχουν χάσει την απόλυτη πλειοψηφία. Μετά από συνάντηση με τη βασίλισσα Ελισάβετ, η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, δήλωσε ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση μαζί με το DUP (Bόρεια Ιρλανδία), λέγοντας πως θα εκπληρώσει την επιθυμία του βρετανικού λαού για το Brexit και θα συνεχίσει τη δουλειά πάνω στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Οι Συντηρητικοί βρίσκονται στις 318 (-12) έδρες, οι Εργατικοί στις 262 (+32), οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες στις 12 (+3), το σκωτσέζικο SNP στις 35 (-19), τo DUP στις 10 (+2), οι Πράσινοι στη μία έδρα και τα άλλα κόμματα στις 12. Το UKIP μένει εκτός Βουλής- και ο Πολ Νάταλ, επικεφαλής του, υπέβαλε την παραίτησή του.

Συνολικά εκλέγονται 650 βουλευτές, και ένα κόμμα χρειάζεται 326 έδρες για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Κατά συνέπεια η Μέι δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Ο Κόρμπιν την κάλεσε να παραιτηθεί, ωστόσο η ίδια δήλωσε ότι το κόμμα της θα διασφαλίσει τη «σταθερότητα» στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Αυτή τη στιγμή περισσότερο από ποτέ άλλοτε, αυτή η χώρα χρειάζεται μια περίοδο σταθερότητας» είπε χαρακτηριστικά η πρωθυπουργός. «Αν το Συντηρητικό Κόμμα έχει κερδίσει τις περισσότερες έδρες και πιθανότατα τις περισσότερες ψήφους, τότε είναι υποχρέωσή μας να διασφαλίσουμε πως θα υπάρχει αυτή η περίοδος σταθερότητας και αυτό ακριβώς θα κάνουμε» είπε η Μέι, αφού κέρδισε τη δική της έδρα στο Μέιντενχεντ, κοντά στο Λονδίνο.

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας είχε δηλώσει πως δεν θα σχολιάσει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες συμφώνησε να υποστηρίξει τους Συντηρητικούς της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στις οποίες έχασαν την απόλυτη πλειοψηφία.

Ο Guardian μετέδωσε πως πηγές του DUP αναφέρουν ότι το κόμμα δεν έβλεπε καθόλου θετικά την πιθανότητα ο Κόρμπιν να γίνει πρωθυπουργός. «Θέλουμε να σχηματιστεί κυβέρνηση. Έχουμε συνεργαστεί καλά με τη Μέι. Η εναλλακτική θα ήταν ανυπόφορη. Όσο ο Κόρμπιν ηγείται των Συντηρητικών, θα διασφαλίζουμε πως ο πρωθυπουργός είναι των Τόρις» είπε πηγή του κόμματος.

Όπως ανέφερε ο ηγέτης του DUP, το κόμμα του θα υποστήριζε μια κυβέρνηση των Συντηρητικών μόνο εάν στη Βόρεια Ιρλανδία δεν δοθεί κάποιο συγκεκριμένο ειδικό status που θα την κρατούσε εν μέρει «εντός» της ΕΕ: Ειδικότερα, ο Νάιτζελ Ντοντς, που επανεξελέγη στην έδρα του στο Βόρειο Μπέλφαστ, είπε ότι το DUP θα επιμείνει κατά μιας συμφωνίας μετά το Brexit που θα μπορούσε να «αποσυνδέσει» τη Βόρεια Ιρλανδία από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο- βασική προϋπόθεση για να βοηθήσει το DUP τους Συντηρητικούς να σχηματίσουν νέα κυβέρνησης. Σημειώνεται πως το DUP κέρδισε 10 από τις 18 έδρες της Βόρειας Ιρλανδίας, με το Σιν Φέιν να κερδίζει 7 και το Νορθ Ντάουν να παραμένει στην ανεξάρτητη λαίδη Σύλβια Χέρμον.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, είπε πως «αν υπάρχει ένα μήνυμα από τα αποτελέσματα, είναι αυτό: Η πρωθυπουργός κάλεσε σε εκλογές επειδή ήθελε εντολή. Λοιπόν, η εντολή που πήρε είναι χαμένες έδρες Συντηρητικών, χαμένες ψήφοι, χαμένη στήριξη και χαμένη αυτοπεποίθηση».

«Θα έλεγα πως αρκούν αυτά για να αποχωρήσει, και να ανοίξει τον δρόμο για μια κυβέρνηση που θα εκπροσωπεί πραγματικά όλους τους ανθρώπους αυτής της χώρας».

Οι εκπλήξεις

Η μεγαλύτερη έκπληξη της βραδιάς μέχρι τώρα ήρθε από τον Νικ Κλεγκ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που έχασε την έδρα του από υποψήφιο των Εργατικών. Ήταν αναπληρωτής πρωθυπουργός από το 2010 ως το 2015, σε κυβέρνηση συνασπισμού με τους Συντηρητικούς. Επίσης, ο πρώην ηγέτης του SNP, Άλεξ Σάλμοντ, ηττήθηκε επίσης, χάνοντας την έδρα του από έναν Συντηρητικό.

Φημολογίες περί καθυστέρησης του Brexit

Η Βρετανία ίσως να χρειαστεί να ζητήσει να καθυστερήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, εκτιμούν αρκετοί, εντός και εκτός Βρετανίας.

«Ίσως το πιο προφανές συμπέρασμα είναι ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι πιθανότητες το Ηνωμένο Βασίλειο να χρειαστεί να ζητήσει να καθυστερήσει η διαδικασία για το Brexit, με δεδομένο ότι οι πολιτικές εξελίξεις διαταράσσουν την ήδη πιεσμένη χρονικά διαδικασία», επεσήμανε ο Μάλκομ Μπαρ οικονομολόγος στην JPMorgan. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε ότι αναμένει περισσότερη αβεβαιότητα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Ο πρώην Φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter πως «φαίνεται ότι ίσως χρειαστούμε ένα τάιμ-άουτ στις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Χρόνο για την ανασυγκρότηση όλων». Επίσης, ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter πως «δεν ξέρουμε πότε αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, αλλά ξέρουμε πότε πρέπει να τελειώσουν».

Από πλευράς της, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, είπε ότι οι εκλογές έριξαν τις συνομιλίες σε καθεστώς επιπλέον αβεβαιότητας. «Έναν χρόνο μετά το δημοψήφισμα, εξακολουθούμε να μην ξέρουμε τη βρετανική θέση στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, και φαίνεται δύσκολο να προβλέψουμε πότε θα συμβεί αυτό» είπε σχετικά.

Οι εικασίες στη Βρετανία ότι ένας διαφορετικός κυβερνητικός συνασπισμός θα μπορούσε να επιδιώξει ένα «ηπιότερο» Brexit από αυτό που είχε προτείνει η Μέι, ενδεχομένως επιδιώκοντας να παραμείνει στην ενιαία αγορά, φαίνεται επίσης να δημιουργούν πρόβλημα στην ΕΕ.

Αυξημένη η συμμετοχή των νέων

Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές στη Βρετανία μεταξύ των νέων αυξήθηκε κατά 12 μονάδες σε σχέση με το 2015 και έφτασε το 56% στην ηλικιακή ομάδα 18-34, σύμφωνα με τo exit poll που έδωσε στη δημοσιότητα το NME/The Stream.

Η δημοσκόπηση, που βασίστηκε σε 1.354 ερωτηθέντες, επιβεβαιώνει ότι η πλειονότητα των νεαρών ψηφοφόρων επέλεξαν τους Εργατικούς, με το 60% όσων είναι κάτω των 35 ετών να δηλώνει ότι ψήφισε το κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 66% στην ηλιακή ομάδα 18-24 ετών.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 36% ψήφισε για πρώτη φορά, ενώ οι μισοί δήλωσαν ότι ένας από τους αποφασιστικής σημασίας λόγους της ψήφου τους ήταν το Brexit.

Ο παράγοντας Κόρμπιν

Οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν , εκφραστή της αριστερής πτέρυγας του Εργατικού Κόμματος, του οποίου η προεκλογική εκστρατεία εκρίθη επιτυχής, αντίθετα με της Τερέζα Μέι, ματαίωσε τα σχέδια της απερχόμενης πρωθυπουργού.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν πραγματοποίησε μία προεκλογική εκστρατεία περισσότερο επιτυχημένη από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές, με σειρά συγκεντρώσεων απευθείας επαφής με τους ψηφοφόρους και εκμεταλλευόμενος όλα τα στραβοπατήματα της Τερέζα Μέι.

Ο ίδιος μετά την ανακοίνωση του exit poll με ανάρτησή του στο twitter ευχαρίστησε όλους όσους ψήφισαν το Εργατικό Κόμμα για μια καλύτερη και πιο δίκαιη Βρετανία που απευθύνεται στους πολλούς.

Το Brexit δεν βρέθηκε στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας, δίνοντας την θέση του σε θέματα κοινωνικής προστασίας και δημόσιας ασφάλειας.

Αξίζει να σημειωθεί πως, μεταξύ αυτών που συνεχάρησαν τον Τζέρεμι Κόρμπιν - ο οποίος προκάλεσε και τα θετικά σχόλια της ελληνικής κυβέρνησης- ήταν και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

Στην προεκλογική εκστρατεία αντί συγκεκριμένων στρατηγικών για τις προσεχείς διαπραγματεύσεις εξόδου από την ΕΕ, κυριάρχησαν τα θέματα φορολογίας, περίθαλψης, μετανάστευσης, συστήματος υγείας, διδάκτρων σπουδών, ή ακόμη και των δωρεάν μεσημεριανών γευμάτων για τους μαθητές του δημοτικού σχολείου, τα οποία και μπορεί να είναι καθοριστικά για την έκβαση των εκλογών.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle (DW), στη σύνθεση του νέου Κοινοβουλίου έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο και η ψήφο τακτικής που θα επιλέξει το 48% των ψηφοφόρων που ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, BBC, Deutsche Welle, Guardian, Sky News

Δημοφιλή