ΔΙΕΘΝΕΣ
09/06/2017 04:15 EEST | Updated 09/06/2017 04:16 EEST

Ιαπωνία: Η βουλή ανοίγει τον δρόμο για να αποποιηθεί τον θρόνο ο αυτοκράτορας Ακιχίτο

TORU YAMANAKA via Getty Images
Members of Japan's upper house of parliament cast their ballots for a bill during the plenary session in Tokyo on June 9, 2017.Japan's parliament passed a law on June 9 that clears the way for its ageing Emperor Akihito to step down, in what would be the first imperial abdication in more than two centuries. / AFP PHOTO / Toru YAMANAKA (Photo credit should read TORU YAMANAKA/AFP/Getty Images)

Το κοινοβούλιο της Ιαπωνίας ψήφισε έναν νόμο που θα επιτρέψει στον Αυτοκράτορα Ακιχίτο να αποποιηθεί τον θρόνο, το οποίο θα αποτελέσει σημαδιακό γεγονός στην ιστορία της ιαπωνικής μοναρχίας και θα επιτρέψει την άνοδο στον θρόνο του γιου του, διαδόχου Ναρουχίτο, ίσως στο τέλος του επόμενου χρόνου.

Ο Ακιχίτο, 83, που έχει υποβληθεί σε επέμβαση καρδιάς και θεραπεία για καρκίνο του προστάτη, εξέφρασε σε σπάνιες δηλώσεις του δημόσια πέρυσι τον φόβο ότι η ηλικία του μπορεί να τον δυσκολέψει στη συνέχιση της εκτέλεσης των καθηκόντων του.

Ο χαμηλών τόνων Ακιχίτο, ο πρώτος Ιάπωνας αυτοκράτορας που ποτέ δεν θεωρήθηκε θεός, έχει εργαστεί επί δεκαετίες στη χώρα του και στο εξωτερικό να καταπραΰνει τις πληγές του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, ο οποίος διεξάχθηκε στο όνομα του πατέρα του, Χιροχίτο. Θα τον διαδεχθεί ο γιός του Ναρουχίτο, 57 ετών.

Σε ψήφο που μεταδόθηκε ζωντανά από την δημόσια τηλεόραση NHK, η Βουλή των Συμβούλων, το ανώτερο τμήμα του διθάλαμου κοινοβουλίου, πέρασε το νομοσχέδιο με λίγους βουλευτές να απέχουν. Η Βουλή των Αντιπροσώπων, το κατώτερο και ισχυρότερο τμήμα του κοινοβουλίου, ενέκρινε το νομοσχέδιο την περασμένη εβδομάδα.

Η κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες της διαδικασίας αποποίησης, καθώς και το χρονοδιάγραμμά του, αλλά σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης αυτό προβλέπεται να γίνει στο τέλος του 2018, όταν ο Ακιχίτο συμπληρώσει τρεις δεκαετίες στον θρόνο.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)