Γιατί το υπουργείο Παιδείας λογόκρινε τον «κακό πρωθυπουργό» σε κείμενο των Πανελλαδικών;

Γιατί το υπουργείο Παιδείας λογόκρινε τον «κακό πρωθυπουργό» σε κείμενο των Πανελλαδικών;
Sooc

Αίσθηση προκάλεσε η αλλοίωση του αποσπάσματος του βιβλίου «Στοχασμοί και Θέσεις» του Γιώργου Θεοτοκά, στο οποίο εξετάστηκαν οι μαθητές των ΕΠΑΛ στις Πανελλαδικές εξετάσεις, στο μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Αν και επιτρέπεται η χρήση διασκευών για αυτό τον σκοπό, το γεγονός ότι επιλέχθηκε να αντικατασταθεί η φράση «κακός πρωθυπουργός» προκαλεί ερωτηματικά.

Την Τρίτη, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ κλήθηκαν να αναλύσουν σε 60 με 70 λέξεις το νόημα μιας φράσης από το απόσπασμα του βιβλίου του Θεοτοκά. Η φράση, όπως τους δόθηκε την ημέρα του διαγωνίσματος έγραφε: «Ένας άξιος μαραγκός που κατέχει καλά την δουλειά του και πιστεύει σ' αυτήν είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από έναν κακό επιστήμονα».

Στο πρωτότυπο κείμενο ωστόσο, ο Θεοτοκάς δεν αναφέρει πουθενά τον «κακό επιστήμονα». «(...) είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από έναν κούφο πρύτανη ή κακό πρωθυπουργό». Για λόγους όμως που δεν έχουν διευκρινιστεί, το υπουργείο Παιδείας επέλεξε να αποφύγει να συμπεριλάβει τον «κακό πρωθυπουργό» από το θέμα της έκθεσης. Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει δεχτεί οξεία κριτική για τα νέα μέτρα που συμφώνησε με τους θεσμούς.

Στο σημείο αυτό να καθησυχάσουμε τους γονείς και τους μαθητές ότι η αλλοίωση της συγκεκριμένης φράσης δεν θα επηρεάσει την βαθμολογία τους, ούτε αναμένεται να επανεξεταστούν στο συγκεκριμένο μάθημα. Η ανησυχία που προκλήθηκε δεν αφορά στο κατά πόσο θα επηρεαστεί η βαθμολογία των μαθητών, αλλά στον τρόπο που λογοκρίνει η κυβέρνηση την οποιαδήποτε κριτική θα μπορούσε να γίνει εναντίον της.

Το υπουργείο Παιδείας απάντησε άμεσα στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ξεκαθαρίζοντας πως, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, τα κείμενα που επιλέγονται μπορούν να διασκευάζονται για τις ανάγκες της εξέτασης.

Δημοφιλή