Το Athens Pride 2017 για πρώτη φορά στη πλατεία Συντάγματος

Το Athens Pride 2017 για πρώτη φορά στη πλατεία Συντάγματος
Athens Pride

Για πρώτη φορά φέτος το Athens Pride ή Φεστιβάλ Υπερηφάνειας της Αθήνας 2017 διεξάγεται στην πλατεία Συντάγματος. Oι κύριες εκδηλώσεις αρχίζουν το απόγευμα του Σαββάτου με κεντρικό σύνθημα «Θέμα Παιδείας» επιχειρώντας να αναδείξουν τη σημασία των ζητημάτων που αντιμετωπίζει η LGBTQI κοινότητα.

Με το σύνθημα ΘΕΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, το Athens Pride 2017 τονίζει ότι η επαφή με το βίωμα του κάθε ατόμου μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για την επαναξιολόγηση των αρχών μας, την αμφισβήτηση των κοινωνικά κατασκευασμένων εννοιών και στερεοτύπων και την σταδιακή ηθική πρόοδο της κοινωνίας μας. Επιδιώκουμε μια κοινωνία στην οποία αξίες όπως η ενσυναίσθηση, ο σεβασμός στον συνάνθρωπο και η αλληλεγγύη θα ιεραρχούνται ευνοϊκότερα. Μία κοινωνία που θα έχει μάθει να αποδέχεται και να σέβεται όλες τις σεξουαλικότητες, τα φύλα και τα σώματα είναι μια κοινωνία με παιδεία.

Με τον όρο «παιδεία» εννοούμε ένα σύστημα αγωγής, που έχει ως σκοπό να διαμορφώσει προσωπικότητες αυθύπαρκτες, ανεξάρτητες και ολοκληρωμένες, ικανές να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της συλλογικής ζωής. Η παιδεία συνδέεται συχνά με έννοιες, όπως η εκπαίδευση, η αγωγή και η κουλτούρα. Εντούτοις, θα πρέπει να λαμβάνεται πάντα υπόψη ότι διαμορφώνεται από ένα σύνολο παραγόντων, ανάμεσα στους οποίους είναι το οικογενειακό, θρησκευτικό, πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο ζει και δρα κάθε άτομο, καθώς επίσης και τα ΜΜΕ.

Από την πρώτη Παρέλαση του 2005, ο σκοπός του Athens Pride είναι να παρεχει τη μέγιστη ορατότητα για την LGBTQI* κοινότητα της Ελλάδας και να ανοίγει το δρόμο για την πλήρη ισότητα των LGBTQI* ατόμων στην ελληνική κοινωνία.

Φέτος, το Athens Pride αποκτά ορατή και δυναμική παρουσία, όχι απλά περνώντας μπροστά από το Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της παρέλασης, αλλά φέρνοντας την ίδια τη διοργάνωση έξω απο τις πόρτες του, στο κέντρο της πρωτεύουσας. Όπως κάθε χρόνο, το απόγευμα θα διεξαχθεί η παρέλαση υπερηφάνειας, ενώ το βράδυ θα ακολουθήσει η μεγάλη μας συναυλία. Φέτος το σύνθημα του Athens Pride είναι “ΘΕΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ” αναδεικνύοντας έτσι τα μείζονα ζήτηματα που αντιμετωπίζουν τα LGBTQI άτομα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε οτι η κοινότητά μας ακόμη περιμένει τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου.

«Ανοιχτά, Δυνατά, Περήφανα, απέναντι στις προκαταλήψεις, τα στερεότυπα και τον συντηρητισμό» αναφέρει σε μήνυμά του στο Facebook ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και σημειώνει: «Στην Ελλάδα του 2017, η Πολιτεία κάνει επιτέλους τα απαραίτητα βήματα, τόσο για την #LGBTQκοινότητα αλλά με επίδραση και πέραν αυτής.Mέτρα όπως η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια και η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου αποτελούν αυτονόητη υποχρέωση μιας πολιτείας που θέλει να μεριμνά για την ισονομία και την υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Και αυτό είναι θεμελιώδες σε μια σύγχρονη, δημοκρατική, ευρωπαϊκή χώρα».

Από τις 12.00 το μεσημέρι, οργανώσεις της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, μεταξύ αυτών, των ΛΟΑΤΚΙ ΑΜΕΑ, η Atlas, που υποστηρίζει ΛΟΑΤΚΙ πρόσφυγες, οι οικογένειες «Ουράνιο Τόξο», η ομάδα των ΛΟΑΤΚΙ άνω των 50 χρονών, «Περήφανοι Πρεσβύτεροι» (Proud Seniors) και πολλές άλλες, βρίσκονται στα περίπτερά τους, με έντυπο υλικό και δώρα, συνομιλώντας με τους επισκέπτες και τους περαστικούς για το δικαίωμα των ανθρώπων στον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ελευθερία της έκφρασης, τον ρατσισμό, τον κοινωνικό αποκλεισμό, κλπ.

Το «παρών» δίνουν πολιτικές ομάδες και κόμματα, όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ, ΟΚΔΕ Σπάρτακος, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, η Φιλελεύθερη Συμμαχία και το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ, Ελλάδας. Επίσης, το «Pride» στηρίζουν με την παρουσία τους φοιτητικοί σύλλογοι, όπως από τη Νομική Αθηνών, αλλά και οι αστυνομικοί.

Ουρές κόσμου περιμένουν να βαφτούν με τα χρώματα του ουράνιου τόξου -σύμβολο της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας- με τη «ζωγραφική προσώπου» (face painting). Πιο δίπλα, άλλοι τυπώνουν πλακάτ, μπλουζάκια και τσάντες με φράσεις, όπως «Ούτε αγόρι, ούτε κορίτσι απλώς άνθρωπος», «Δεν είναι μια φάση», «Είμαι γκέι και σας καίει». Ετοιμάζονται για την καθιερωμένη παρέλαση του Athens Pride που θα ξεκινήσει στις 19.00.

Σημειώνεται πως ανακοινώσεις υποστήριξης του «Pride» εξέδωσε, μεταξύ άλλων η Περιφέρεια Αττικής, ο δήμος Αθηναίων, ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μέσω της συνέντευξης στο έντυπο της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας «antivirus», μίλησε για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, για το σύμφωνο συμβίωσης και τον πολιτικό γάμο. Επίσης, διπλωμάτες από 29 πρεσβείες στην Αθήνα συμμετέχουν και εκφράζουν την υποστήριξή τους στο Athens Pride.

Το Πρόγραμμα του Athens Pride

17:00

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΊ / GREETINGS

18:00

ZUMBA® PARTY

Χορεύουμε και ξεσαλώνουμε ακολουθώντας τους ZUMBA® Instructors

Warm up for the Parade with ZUMBA® Ιnstructors

18:30

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΕΛΑΣΗΣ

OFFICIAL PARADE OPENING

19:00

ΠΑΡΕΛΑΣΗ / PARADE

21:00 - 00:00

ATHENS PRIDE

LIVE SHOW & PARTY

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)