ΔΙΕΘΝΕΣ
11/06/2017 04:57 EEST | Updated 11/06/2017 04:57 EEST

Βρετανία: Ο Κόρμπιν εκτιμά πως μπορεί ακόμη να χριστεί πρωθυπουργός

Chris J Ratcliffe via Getty Images
LONDON, ENGLAND - JUNE 09: Labour Leader Jeremy Corbyn leaves Labour Headquarters on June 9, 2017 in London, England. After a snap election was called by Prime Minister Theresa May the United Kingdom went to the polls yesterday. The closely fought election has failed to return a clear overall majority winner and a hung parliament has been declared (Photo by Chris J Ratcliffe/Getty Images)

Ο ηγέτης των Εργατικών στη Βρετανία, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Mirror ότι ακόμη μπορεί να χριστεί πρωθυπουργός της Βρετανίας έπειτα από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της Πέμπτης και την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του Συντηρητικού Κόμματος, ενώ εξέφρασε την δέσμευσή του ότι θα απομακρύνει «μέσα σε λίγες μέρες» την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Από το αποτέλεσμα των εκλογών της Πέμπτης, το Συντηρητικό Κόμμα της Μέι εξασφάλισε 318 έδρες στο κοινοβούλιο του Ουεστμίνστερ, απέχοντας κατά 8 έδρες από την απόλυτη πλειοψηφία. Οι Εργατικοί εξασφάλισαν 262 έδρες.

«Μπορώ ακόμη να γίνω πρωθυπουργός. Ακόμη είναι πιθανό. Απολύτως», τόνισε ο Κόρμπιν.

«Η Τερέζα Μέι πήγε στο παλάτι. Επιχειρεί να σχηματίσει μια κυβέρνηση. Μετά θα πρέπει να καταθέσει ένα πρόγραμμα στο κοινοβούλιο. Θα καταψηφίσουμε – προφανώς – το κυβερνητικό πρόγραμμα. Υπάρχει μια πιθανότητα απόρριψής του και θα πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση μέχρι το τέλος. Έχουμε λάβει την εντολή να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της φτώχειας, της δικαιοσύνης και των ανισοτήτων στην Βρετανία...Σχεδόν 13 εκατομμύρια πολίτες μας ψήφισαν για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέμα. Για αυτό το λόγο είμαι εδώ», τόνισε ο ηγέτης των Εργατικών.

Νωρίτερα χθες, η Μέι, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, κατέληξε σε ένα γενικό περίγραμμα συμφωνίας με το μικρό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο αναμένεται να της επιτρέψει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

«Δεν πιστεύω ότι η Μέι και η κυβέρνηση που θα σχηματίσει θα έχει οποιαδήποτε αξιοπιστία», σημείωσε ο Κόρμπιν.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Sputnik)