Οι Γάλλοι έστειλαν ένα "ξεκάθαρο" μήνυμα παρά την αποχή, δήλωσε ο πρωθυπουργός Φιλίπ

Οι Γάλλοι έστειλαν ένα "ξεκάθαρο" μήνυμα παρά την αποχή, δήλωσε ο πρωθυπουργός Φιλίπ
French prime minister Edouard Philippe
French prime minister Edouard Philippe
ALAIN JOCARD via Getty Images

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε σήμερα μετά τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών πως, παρά το υψηλό ποσοστό αποχής, το μήνυμα των Γάλλων είναι «ξεκάθαρο» και εκτίμησε πως η Γαλλία «επιστρέφει».

«Παρά την αποχή, το μήνυμα των Γάλλων είναι ξεκάθαρο», δήλωσε ο πρωθυπουργός, που προέρχεται από το δεξιό κόμμα Οι Ρεπουμπλικάνοι, μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών στον οποίο το κόμμα Republique ne marche (REM) του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προηγείται με μεγάλη διαφορά.

«Για τρίτη φορά στη σειρά είσαστε εκατομμύρια που επιβεβαιώσατε την προσήλωσή σας στο σχέδιο της ανανέωσης, της συσπείρωσης και της εκ νέου κατάκτησης του προέδρου της Δημοκρατίας», συνέχισε σε δήλωσή του από το Ματινιόν.

«Στην αποχή, βλέπω τη συνέπεια της αποστράτευσης ορισμένων πολιτικών σχηματισμών που δεν βρήκαν δεύτερη αναπνοή μετά τις προεδρικές εκλογές που έχασαν», είπε ο Εντουάρ Φιλίπ.

«Εδώ και ένα μήνα η Γαλλία επιστρέφει», είπε, με έναν πρόεδρο που «ενσάρκωσε τόσο στη Γαλλία όσο στη διεθνή σκηνή, την εμπιστοσύνη, τη θέληση και την τόλμη».

Πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο πρωθυπουργός είχε δεχθεί αξιωματούχους του κόμματος REM όπως ο Κριστόφ Καστανέρ, αλλά και τον υπουργό Προϋπολογισμού Ζεράλντ Νταρμαρέν (Οι Ρεπουμπλικάνοι) και τον Τιερί Σολέρ, υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων στη Μπουλόν-Μπιγιανκούρ, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στη συνάντηση αυτή.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Δημοφιλή