Politico: Σκέψεις να γκρεμιστεί και να ξαναχτιστεί το κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες

Politico: Σκέψεις να γκρεμιστεί και να ξαναχτιστεί το κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου
European Parliament in Brussels and a row of EU member states flags.
European Parliament in Brussels and a row of EU member states flags.
Ziutograf via Getty Images

Το βασικό κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες είναι μόλις 24 ετών, ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, υπάρχουν σκέψεις να γκρεμιστεί και να ξαναχτιστεί, με κόστος περίπου μισού δισεκατομμυρίου ευρώ.

Όπως σημειώνεται, οι επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου- υπό τον γγ Κλάους Βέλε- εξετάζουν τις υπάρχουσες επιλογές, που περιλαμβάνουν την ανακαίνιση του κτιρίου ή την πλήρη ανακατασκευή του. Και οι δύο επιλογές, ωστόσο, είναι «δύσκολες», καθώς θα προσελκύσουν τα πυρά των Ευρωσκεπτικιστών, που ήδη αντιμετωπίζουν αρνητικά το ότι το Ευρωκοινοβούλιο έχει δύο έδρες- τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο.

Όπως γράφει το Politico, επικαλούμενο προσχέδιο ατζέντας που έχει δει, αναμένεται συνάντηση τη Δευτέρα ανάμεσα στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και 14 αντιπροέδρους στο Στρασβούργο για να συζητηθεί η «ανακαίνιση του κτιρίου Paul-Henri Spaak (PHS)».

Το κτίριο PHS περιλαμβάνει το «Ημικύκλιο», όπου γίνονται οι συνεδριάσεις όταν το Ευρωκοινοβούλιο συνεδριάζει στις Βρυξέλλες, καθώς και το γραφείο του Ταγιάνι και εγκαταστάσεις για την υποδοχή ξένων απεσταλμένων. Το κτίριο είχε ολοκληρωθεί το 1993, με κόστος 42 δισ. βελγικών φράγκων- δηλαδή άνω του ενός δισ. ευρώ.

Ο Βέλε, επικεφαλής της διεύθυνσης του Ευρωκοινοβουλίου, έχει ετοιμάσει σημείωμα για να ενημερώσει τους Ευρωβουλευτές για την κατάσταση των πραγμάτων, και να τους προτρέψει να επιλέξουν να ξαναχτιστεί το κτίριο, αντί να ανακαινιστεί.

Όπως αναφέρεται στο σημείωμα- αντίγραφο του οποίου έφτασε στα χέρια του Politico- «συστήνεται το κτίριο να ξαναχτιστεί αντί να ενισχυθεί. Αυτό θα διαβεβαιώσει πως, όταν η δουλειά θα έχει ολοκληρωθεί, το κτίριο θα συμμορφώνεται πλήρως με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές αντοχής κτιρίων και θα ικανοποιούνται όλες οι απαιτήσεις λειτουργίας του».

Δεν αναμένεται να ληφθεί τελική απόφαση τη Δευτέρα, καθώς κάτι τέτοιο ούτως ή άλλως θα περιελάμβανε και άλλους φορείς, όπως την Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής του Ευρωκοινοβουλίου.

Σύμφωνα με το σημείωμα αυτό, ο «κύκλος ζωής» του κτιρίου λαμβάνει τέλος, ενώ σημειώνεται πως αντί να φτιαχτεί με έναν συγκεκριμένο σκοπό είχε κατασκευαστεί ως ένα κέντρο διεθνών συνδιασκέψεων. Το 2012 είχε καταρρεύσει τμήμα της οροφής, ενώ, στην παρούσα του κατάσταση, δεν πληρούνται οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές («Eurocode») όσον αφορά στο πώς και πόσο θα άντεχε σε ζημιές.

Δημοφιλή